Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Friday, January 7, 2011

Segalanya Mengenai Ibuku- Insan Tersayang Yang Ku Gelar Mami

Mak,
Ku panggil namanya Mami,
Orang putih konon kata mak saudara ku,
Bukan, tapi hanya selesa dengan “mami”
Mami orangnya kurus…
Matanya cengkung,
Tangannya berurat dan berkedut…
Usianya kini 53 tahun…
Mami,Suka duka ku kongsi..
Tangis dan tawa ku luah padanya
Salah dan silap kurujuk padanya…
Tak mustahil…
Wang ringgit ku minta darinya,
Kasih sayang ku tagih darinya…
Tapi  Mami tetap sayang,  
Mami tetap rindu…
Buat mami…
Terima kasih, kau sentiasa di hati.

Hmm.. ehehe… pa pendapat uol’s ngan sajak ku tu? Hehe takde ciri sastera langsung kan? Hehe biarlah.. ku buat entry ni khas buat mami tersayang… dan juga nak join contest Blog Sudirman ni haa... dia minta juga contestant masukkan header blog dia...  kat bawah ni...

 well... nak mulakan macam mana yea.. my mami ni orang dia tegas.. susah nak  lawan cakap dia.. kalau dia kata A and it a Must... tapi tu dulu masa saya masih budak2 la... skang ni saya banyak berkongsi dengan dia dan selalunya semua masalah saya saya akan rujuk pada mami... kalau saya buat salah pun saya rujuk pada mami... llecturer saya sem lepas ada cakap, mengadu dengan mami/mak ni buat luka kita seolah disimbah air garam.. ha ha ha  betul juga la... tapi mami is everything to me... nak nak pula saya ni bukannya bagus sangat dalam akademik dan bidang2 lain so mami tetap jadi rujukan bila masalah datang... hehe..
Gambar dekat atas tu gambar mami dan saya yang terakhir. Kat Terminal 2 KK. Dia g hantar saya untuk kembali ke Universiti saya. Walaupun tu kli yang ke berapa kali dah saya balik2.. ( bukan 1st time lee nek eroplane ni) hehe tapi dia insist nak antar… hihi… sempat kita berpelukan dengan sang Orang Utan tu…

 
Yang ni pla mami semasa dia g Pesidangan UMNO. Dia ni kira antara wanita UMNO yang agak aktif dalam Parti. So anaknya yang satu ni jadi mangsa hari tu jadi setiausaha “pirate” dia sebab setiausaha dia tak datang.. hhaha saya la tu.. hihihi..

Ni pla gambar saya ngan adik… hanya kami berdua la yang selalu bersama mami skang ni… kakak da kawen… abang pla merantau tak tau bila nak balik… tapi yang sbenarnya adik la yang selalu bersama dengan mami… sebab dia ada kat kampung and keja cikgu tadika kat kampung saya…

Impian dan Azam Ku Untuk Mami..



saya rasa ini yang terbaik untuk mami...
suatu ketika dulu, mami pernah cakap secara berseloroh dengan saya... bila saya dah kerja nanti dia nak satu jam tangan emas..... mungkin mami berseloroh.. tapi saya sematkan di dada akan berusaha membelikan jam tangan emas untuk dia...

Selain tu saya berazam nak hadiah kan mami satu biji rumah yang lengkap dengan serba serbi dan sorang pembantu untuknya kelak. rumah tu akan jadi rumah impiannya...... semoga saya mampu memberikan itu kepadanya...  
 seperti ini.. hehe cantik kan mami....

Rumah ni Bleh wat tuk mami kut.. :)
Ku juga mengimpikan kesihatan mami sehingga semua inmpian ku untuknya tertunai... terlalu bnyak yang ingn saya berikan kepadanya buat namun terhalang oleh masa... Mami... U Must be in good health k... selalu pesan dengan dia macam ni... saya siap buat senarai untuk dia buat perkara yang boleh dan tak boleh tapi mami hanya senyum,.. gelak, orang sabah cakp "   ketawa saja dia"     bila saya buat macam tu....katanya, " Kau perlu cukup untuk belajar nak" dan saya terkedu bila dia cakp macam tu....


Benda Terpaling Nakal Saya Buat


Benda paling nakal saya penah buat? Huuu apa ye.. terlalu banyak la… hehhe tapi yang paling segar dalam ingatan adalah peristiwa tahun 2006. Masa tu result SPM baru Kuar… saya g skolah ambik result ngan kawan2… saya tak berharap setinggi gunung macam PMR dulu sebab form 4 and form 5 ni saya banyak buat benda mengarut termasuk escape kelas tuisyen. Dah lah duk kelas sains tulin.. hahah nak blajar pun tak reti masa tu..huhu… nak wat cam mana.. dah mula da otak ni jadik “kurengs asem” sket…

Result SPM seperti yang di jangka kan.. memarak Bad.. teruk la. Cukup makan saja.. huhuhu… so saya balik rumah dan masuk bilik  letak result kat atas meja belajar… ambik sepasang baju.. dan saya pergi rumah kawan… takut sangat kena marah dengan mami.. saya g tido rumah mak angkat kat kampung lain… huhu malam tu mami sms.. dia kecewa dengan tindakan saya tu.. kesian kan mami katanya. Esok harus balik.. mami tak marah sal result tu tapi mami kecewa sangat2 dengan saya… huuu semalaman saya menangis

Esoknye saya balik dan mami tak tegur saya. Merajuk la tu… huu tapi syukur la.. teruk2 macam tu pun mami still sayangkan saya… Thanks mami….

Well Encik Sudirman, I dah buat  entry ni.. harapnye dapat menang k… hehhehe… Ikhlas untuk mami…


Benang bersimpul di hujung jarum,
Cuba di lerai jari tertikam,
Walau mami hanya berdiam,
Kutahu hatinya kini tersenyum

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

2 comments:

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91