Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Monday, May 30, 2016

I am Pregnant.

Its been a very rough weeks for me lately. Why? Well i guess its everyones (mom) problem. My menses came late and took too long gap in between as i thought i might pregnant.

Pregnancy is good thing but you have to deal emotionally if you are at a "not -yet-ready" stage. Yes I am not ready to have another baby. I am not ready to divide my 100% attention to Leona. It is not that i am 'just' not ready but I too don't want yet.

So here was the story. Menses should come at 18th of May as i jave a regular period. But it doesn't.. no sign kick in like cramp. But I noticed my face have unusual pimples and a bad temper. So i guessed it will come bit late may be 2 days late. I did UPT and it was all shown negative. I took 4 test to be exact. 

20th of May, nausea and headache came in. Thats was a sign of pregnancy! So i got into this very miserable days. I thought i am real pregnant. I read somewhere that a breastfeeding mom still got pregnant eventhough the tested negative and as long as their menses still not come in. I pray to God asking otherwise as i am not ready bla bla bla... everyday or exactly almost everyhour.

I can't imagine having a little one baby while Leona crying her lungs out to get my attention. The thought of it breaks my heart and i intentionally will hugged Leona and said I am sorry if she really got a sister anytime soon.

But at one point... suddenly I have  succeed to feel ease. If I am pregnant... let it be. Let God will be done and not mine. Because me and husband have really been careful and if there is a second Love in my womb... let it be.  Because it was definitely beyond our controll. It was God will and let it be. I started to love everything and my heart are at ease.

Even started to sort someplace to buy new clothes (HAHAHAHAHAHA) for the baby and feeling like it will be a boy.  Why? Because lately i dreamt of i have another boyfriend other than my husband. While i am concieving Leona... i dreamt otherwise; husband got another girlfriend.

TOO BAD.. after a miserable days... i notice a blood spot on 29th May. Huff... eyes widely opened. Feeling tiny tingling in my heart that i am frustrated but I am moreeeeeee GRATEFUL because I am not PREGNANT yet.

Perhaps, God was teaching me something and i will treasure it.  THANKS FOR READING MY RANT FRIENDS. GOD BLESS YOU. Forgive my bad grammar or any typo. Its just too hard to write this Rant in Malay. Feel like i can't describe the feeling well. Haha.

Thursday, May 26, 2016

Buku ASNB

Akhirnya berjaya buka buku akaun ASNB untuk anak. Sangat mencabar berada dalam bank dengan karenah Leona yang pelbagai.

Kasi dia makan bun. Dia makan 3/4. Kasi dia minum... dia minum. Ingatkan boleh diam lah lepas tu. Tapi lain pula jadinya. Makin aktif... baca huruf dan number sana sini. Dahlah dia sorang saja budak dalam bank tu. Terpaksa aku bersabar. Nak di sua handphone? Tak terfikir. Biarlah malu orang tengok2. Daripada mata anak tertumpu ke skrin telefon ja.

Pendaftaran akaun ASNB utk mereka di bawah 18 tahun perlukan

1: IC Penjaga
2: Sijil Lahir Anak
3: Borang ASNB
4: ada lagi satu borang pelepasan entah apa nama nya.

Itu je. Tapi di sebabkan aku ni rajin, dah lama dah aku minta borang 3 dan 4 tu dari Branch Maybank. Aku isi kat rumah dan pergi bank.

Bank Officer kat branch yang aku pergi ni sangat friendly. Siap tolong buat itu ini sebab aku sedang gendong Leona. Walaupun pakai SSC tapi tangan dia bebas. Boleh capai apa saja yang dia boleh capai . Thanks Maybank Officer.

Kena sign siap-siap semua dokumen tu kecuali ruangan pada borang ASNB. Itu perlukan Cop Ibu Jari Kiri. Kenapa kiri ye? Hurmm agaknye sebab tangan kanan ni selalu kita guna so possibilty terluka tinggi kot. Entah la. Memandai ja aku ni.

Lagi satu nak buat ASNB ni kena la sabar ye... proses agak lambat. Apatah lagi joka sistem sedang  buat hal. Lebih sejam juga lah aku menunggu tadi. Tapi berbaloi sebab settle dah semua. Berjaya top up akaun ASB aku juga. Yelah untuk simpanan masa cemas. Haha.

Tapi yang aku sangat geram, dapat je buku ASNB tu.. Leona minta dan aku bagi. Dia belek2... pastu 'reeet'. Hampir terkoyak habis 1 page. 😤😤😤. Aku rasa dah nak jadi hijau masa tu.

SABAR JA LAH.

Wednesday, May 25, 2016

Selamat Hari Jadi Wen!

25 May 2016

Terima kasih kepada semua yang bagi wishes thru whats app facebook personal message etc. Saya hargainya.

Errr... hari ini hari lahir aku. 😂😂. Yang ke 28. Dah Tua Rupanya aku ni. Semalam dah celebrate pun dengan suami dan anak. Belum ada rezeki nak menjemput ramai2. Sebab kami makan kek dan 2 keping pizza ja😂.  Syukur la kan.

Aku dah pesan dengan suami.. Tahun ni xpayah beli kek .. membazir. Cukuplah kita berdoa saja,tapo dibelinya juga sebiji kek.

Itu hadiah dari suami. Selalunya memang kami makan special sikit pada hari-hari istimewa macam ni.  Pagi ini pula dapat hadiah tak terjangka dari orang yang saya tak jangka.😂😂.

Leka aku tengok Running Man Episode 300,pintu rumah di ketuk. Aku tengok sang jiran sebelah pegang buah yang harum semerbak. Dia kata;

'Sis,saya mo bagi ko ni na"
"Apa tu"
"Nah, muat ka?" (Dia cuba bagi thru the door grill)
"  OH MY GOD REALLY? MANA KO DAPAT NI? KO BARU BALIk DARI SABAH?"
'Ndala sis.. kawan sy datang kl ba... sa suruh dia cari ni BAMBANGAN.'

WELL jiran sy sebelah kanan ni orang sabah. Sino. Faham faham  sajalah kalau orang cina sabah. Cara makan pun sama saja dengan orang sabah yang lain😉. Dan dengan gembiranya saya buka pintu dan terima bambangan. Hehe jiran tak tahu pun hari jadi saya jatuh pada hari ini. Kebetulan ja. Rezeki.

Next time saya balas jasa dia hehe.

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91