Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Saturday, November 27, 2010

Bahaya Minum Nescafe


satu lagik entry sal makanan... actually saya dapat benda ni dari pesbbuk...
minta maaf kepada yg pemilik. i think she/he is a lecturer sebab cara dia sampaikan ni dapat kenal dia ni letc. 
So i m sorry sir... 
dan nak berbanyak terima kasih sebab sharing.. sorg of my best gurlpren merasakan simptom2 yg sama skng ni dan ini amat berguna.
saya juga penah alami mslah mencungap tu suatu ketika.. 
dan saya bersetuju ianya akibat nescafe sebab masa tu saya rajin sgt 
minum minuman ni.. skang sy dah beralih pada SUSU tepung spt Everyday dan Nespray...
nak try Anlene tapi masih No Bajet nak Maintan lama2. Anlene agak mahal.. 

So tanpa buang masa baca entry sang letc... kongsikan kepada semua...

Kawan saya (dah arwah)...... .
dari usia muda.....
pagi nescafe..... 2 X..
petang nescafe....2X. ..
malam nescafe....? X...




depan mata saya........ .
bengun dari kerusi ........
kaki dia terus patah....
ulang dia reput.....




Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..
Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.
Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat
dikenalpasati:
Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.
1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh 2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap. 4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa. 5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari. 6. Tapak tangannya.semakin basah.
Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini

adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'
Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:
1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer) 2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah
non dairy creamer 3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi 4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu. 5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine 6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya 7. Elakkan mandi selepas makan 8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari. 9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda 10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya. 11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada

nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.
Sekian wassalam wallahuaqlam. _,

'sharing is caring

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

9 comments:

Nur Misnan said...

salam... oh no no no no
aku baru start minum coffee with coffee mate
tapi bukan Nescafe der

esok kena buang ler my coffee mate
thanks untuk info yang berguna ini.. =)

izza said...

hehe sy gia inda mnum nescafe dh pren..ada migrain..dukutul mrah mnum nescafe ataw kopi..law teh amacam??hehehe

Wen said...

Pren: hehehe teh? tea kan kita sudah sepakat boleh di minum since kita d upper six dulu.. hehe ada jua sa dingar tapi sampai mcm ni la... hehehe.. jadi masih boleh di teruskan...

Nur Misnan: yearp.. memang patut dibuang... kesian la toke coffe mate ni.. hukhuk.. bankrap die nt...

nasarudin said...

dasyat la plak minum nescafe ni...

Wen said...

Nasarudin: yup.. dahsyat kan? hhohoho... jadi kalau da tabiat ni bek hentikan sebelum apa2 terjadi...

♥ shaheizny ma ♥ said...

thanxx for da info.mind for sharing.:D

Wen said...

oo okay juz go on..:P

UrPic said...

dari doktor ke pikiran sendiri je ni? setakat tengok je xboleh..

Tentang Kita said...

saya peminat nescafe tp bukan 3 in 1 la...

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91