Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Sunday, December 21, 2014

Punca Kepala Kepala Terasa Berat Selepas Bangun

Dah bersawang blog tak berupdate. Pagi Ahad yang indah ni sungguh menduga aku... apa tidaknya... bangun-bangun je pagi ini... kepala berat sangat... beratnya tu sampaikan kalau aku teleng kepala senget sikit ke belakang ke... depan ke... confirm aku boleh tumbang.

Bayangkan situasi tu... dan aku kena dukung budak kecik Leona ni. Risau dia terlepas je dari grip tangan... ye lah kan dengan kepala berat. Tak sakit pun cuma berat.

Punca? Tidak cukup tidur kah?.
Rasanya semalam Leona tidur dengan nyenyak. Adalah beberapa kali dia merengek minta susu... nak kata lewat tidur? Aku tidur pukul 11 kot semalam. Kira awal la tu...

Takkanlah kot... hahaha. Sebab semalam suami tidur kat lantai. Haha... sebab bila dia masuk bilik... katanya katil penuh dengan aku dan Leona aje... hahaha... so kira first time suami tak de kat sebelah..😜😜😜. Lol.

Tapi takkan kot...fikir-fikir punya fikir... dan aku dapat jawapannya....

Pasal apa? Aku sendiri sengaja cari pasal. Semalam aku layan Running Man kat YouTube dengan menggunakan Handphone saje... amik ko... kalau setakat 30minit okay la kot... ni aku habiskan 3 series Running Man. Skrin Handphone kan kecil. (Samsung S5). Tengok pula dalam gelap sebab Princess Leona ni memang ikut perangai aku... asal pasang lampu je confirm dia bangun dan tak bileh tidur...

Taubat dah lepas ni... tak nak tengok dah movie kat phone? Hahahha entah lah... tengok juga kot tapi bukanlah 3 jam lebih terus. Mampus...

Saturday, December 13, 2014

Promosi Christmas Di Sogo Shopping Complex

Semlam aku plan dah.. nak melawat tempat kerja lama sambil bagi mereka tengok baby aku. 😁

Taaaapiiiiii....

Aku ada agenda tersendiri...

Sebaik siap uruskan Anak aku yang di kasihi...
Aku bersiap secwpat mungkin sebab aku nak singgah Sogo dulu. 12 minit je pun dari rumah nak ke Sogo. Bukannya jauh pun...
Tapi malas ru nak pegi sebab sales hujung tahun ni memang ramai lah ke sana...

So aku plan nak datang sebaik kedai bukak. Hahaha... tapi sudahnye aku ke sampai Sogo 11.00 am lebih lebih... Harharhar....

Aku cepat-cepat menyopping... sebab nanti orang makin ramai... and yes.. tak sampai 30minit... ruang semakin sempit dan panas... arghh... Nana dah start tidur. Budak ni memang gemar tidur kalau berjalan... dan memang dah time tidur dia pun....

Aku grab aje mana-mana yang sempat...
Niat hati.. nak beli jumper je... sebab jumper Nana sakng ni yang Cuddle Newborn... kalau pakai sure kaki tak boleh nak lurus sebab da pendek. Hahaha...

Nak beli banyak tu aku tak nak... budak cepat membesar kot.. Nanti rugi banyak...  banyak baeang keperluan nana yang lain yang aku kena fikirkan...m hehe...

Dah menyoppinng... aku segera keluar dari Sogo.
MAK AIH.... MAKIN RAMAI....

Thursday, December 11, 2014

Membersihkan Gusi anak/bayi

Perlukah anak sekecil Leona berus gigi atau tepatnya berus gusi? Jawapannya...

Salah satu barang yang saya beli sekali dengan baby bullet dari lazada adalah Baby Japlo Gum Brush. LEONA kini mencecah umur enam bulan dan semestinya akan makan solid food dalam 2 minggu lagi.

Bayi yang sudah mula makan harus dan sangat penting untuk kita bersihkan gusinya bagi menjaga kebersihan mulut... dan juga menjamin pertumbuhan gigi susu yang elok.  Mengelakkan karies gigi bayi kata doctor.

Berapa kali kena berus gusi bayi ni? Buat lah dua kali ke tiga kali sehari... senang cerita macam orang dewasa ler....

Kalau tak nak pakai alat ni pun boleh... pakai towel basah je... tapi aku prefer alat ni. Sarungkan ke jari kita dan masukkan ke mulut bayi. Mudah nak gerakkan jari kita dalam mulut anak... kalau kena gigit... tahan sajalah ye.

Comel je kan.... ada dua pieces pla tu...berbaloi kan...
Paling penting BPA FREE dan Cute. Haha


Saya agen shaklee

Wednesday, December 10, 2014

PRE -Review Baby Bullet Baby Food Processor

Beberapa hari lepas aku shopping lagi kat lazada. OMG. Jangan kata aku boros ye. Aku beli keperluan anak. Tu pun selepas didesak suami untuk beli juga baby bullet tu. Senang kerja aku nanti katanya. Mana lah tahu aku tiba tiba terbusy amat kat rumah ni.

♡♡Baiknye suami aku kan kan kan... love u encik Gab... (mata kelip2)

Okay aku berjaya beli babby bullet tu dengan harga RM70 sahaja. Di Lazada.com. shopping mall online. Hehe...

Bila baby bullet tu sampai... aku test semua... terutamanya storage tu. Aju try pusing date dial tu.... sebab aku baca review kata ketat nak pusing. Tapi yang aku dapat ni... syukur.. semua mudah je nak pusing pun...

Ada juga yang komplen pasal pisau grinder tu tak ada suis on/off. Hello cik akak... ko baca tak kat manual dia... memang tak ada... lain kali baca dulu okay... thats fine for me... sebab aku beli pon RM70 je kot... so nak operate benda ni kena tekan badan blender tu...

Komplen lain yang aku baca adalah tray untuk sejuk beku pure tu xada penutup. Hurmmm senang je nak setel sebenarnye.. ko beli la container yang ngam2.. masukan bekas tu kat situ... nak seribu daya... tak nak seribu dalih okay....

Ada juga yang kata... tak boleh nak blend lama2.... kalau tak nanti keluar bau hangit. Dalam manual book dia... dia dah kata dah... seminit je per-blend... ape susahnye? Lagipun baby punye food ni ko oena steam or rebus dlu la hehe

Baca lah dulu okay....dan dan dan kenapa la main pakai je terus tanpa baca manual yang cute tu... aku heran betullah. Hehe....

Tak sabar rasanya nak buat puree macam-macam untuk Leona @ Nana... dia sendiri aku tengok dah tak sabar nak makan. Badan dia makin kurus aku tengok... mungkin sebab keperluan dia dah meningkat. Susu badan sahaja dah tak cukup. Moga aku rajin serajin rajinnya buat puree pelbagai untuk dia...

Lagi 16 hari. Sabar ya anakku.  Nampak aku makan kari ayam dengan nasi pon dia nak... sikit lagi aku nak suap dia makan. Haha

Saya agen shaklee

Blog Re-Making hampir siap.

Akhirnya 80% blog remaking siap.... huhh cabaran sungguh la hai ..  masalah datang menimpa blog aku. arghhhh.... tension sangat sebab aku ni dah tak mahu ubah nama blog dan bubuh benda benda mengarut.... tapi nak buat macam mana.... blog aku tiba tiba bermasalah.

Mula mula header aku hilang. lepas tu bila nak share entry ke facebook atau whatsapps... tajuknya hilang.... atau lain aku nak share...benda lain yang keluar. Sungguh aku sakit hati.

Nak pasang balik iklan nuffnung tu pun aku dahbterkial kial dan stress nak mencari benda tu. Syukurlah ada kelab blogger Ben Ashaari Borneo. Mereka tolong aku.. walupun tak membantu. Hahahah....

So check it out... aku nak letak new blog list kat blog aku ni. So sesiapa berminat nak exchange list... sila tinggalkan Url anda di bahagian comment. Tq. Especially KBBA dan extra special untuk KBBA BORNEO.

Saya agen Shaklee

Tuesday, December 9, 2014

Buah Pelik yang Sedap Di SABAH.


Buah ni banyak kali aku tanyakan kepada kawan-kawan semenanjung. Sejak awal aku ke semenanjung sehingga sekarang, tidak pernah jumpa pun buah ni dan tak pernah ada sorang pun mengaku kenal buah ini.

Errr terasa diri terlalu rural kejap. Hehe. Bah... kenapa dengan buah ini? Kami (orang sabah) panggil buah ni dengan nama buah tarap.

Sebelum mengandung hari tu... suami mengidam nak makan buah ni. Rasanya lemak manis.... macam nangka tapi isinya lebih lembut dan baunya lebih wangi dan sedap.

Boleh di buat kuih juga tapi aku lebih suka makan begitu sahaja. Kalau dah ranum la. Bijinya boleh di goreng tanpa minyak dan dimakan gitu saja. Macam kacang...

Aku juga suka makan buah ni mentah mentah... hehe tapi kena tunggu buahnya cukup matang tapi belum ranum. Kena pandai pilihlah. Lamanya tak makan buah tarap mentah... makan macam snek je... makan macam makan buat apple...

Boleh juga dibuat sayur. Pun sebelum ianya ranum lah.... lebih sedap tarap muda dibuat sup ayam ataupun digoreng dengan sardin...  perghhhh lamanya tak makan... balik kampung mesti tak kena musim buah. Tahun depan aku nak balik masa musim buah.. supaya aku boleh join pesta durian di Ranau dan makan buah tarap sepuasnya. Haha... eh terlebih sudah.

Hurm kalau ada sesiapa rakan di semenanjung yang kenal akan buah ni dan tahu di mana bolwh didapati... mohon jasa baik untuk contact aku ye. Apa lagi jika terdapat di sekitar Kuala Lumpur.

Saya agen Shaklee..

Saturday, December 6, 2014

PEMBUATAN Nugget

Nugget? Saya bukan penggemar Nugget. Tapi pernah juga makan sesekali. Dan selepas apa yang saya perolehinpada hari ini.. saya tidak mungkin akan memberikan nugget kepda keluarga saya... ughhhh....

Menurut SURI DAMAN. 
Menurut pemahaman saya... beliau ini adalah pelajar dalam bidang pemakanan.

Beliau dan beberapa orang rakannya telah membuat tinjauan terhadap pendapat dan reaksi orang ramai akan makanan segera 'nugget' ni.

"Diperbuat daripada segala sisa lebihan ayam seperti bahagian kepala.. organ dalaman... kaki dan tulang tulang ayam... di hancurkan dan di jadikan nugget... no waste:

Sampai part tu aku dah ughhhhh..... sampah rupanya nugget ni... sama kes la dengan sausage.... ughhhhh.....

Jadi terpulah pada anda kalau masih nak makan nugget ni selepas ni...(rujuk screenshot untuk lebih lanjut mengwnai ulasan Suri Daman)

Thursday, December 4, 2014

Kenapa anak aku selesma...

Aish.....
Geramnyaaa
Aku sangat tak suka dengan orang yang merokok. Syukur lah suami aku dah berwnti merokok.

Asap rokok yang ada kat rumah sekarang ni buat aku benci... kain yang aku jemur semua bau asap rokok nanti. Padahal bolwh je merokok kat luar rumah... dah lah aku ada baby kecil. Dan aku mahu jaga dia daripada asap rokok selagi dapat. Tambahan lagi paru parunya belum matang...

Aku yang dah besar ni pun boleh sqkit bila hidu asap rokok... ni kan pula anak aku yang baru berusia 5 bulan.

Sabar je la... orsng yang tak ada fikirqn untuk orang lain memang gini.

Sakitnya hati...

Dah lah hari tu kena cium ngan pompuan indon... sjang ni pula anak aku terpaksa sedut asap rokok... haih.....  aku kena makan vitamin 2 dua biji ni... harap anak cepat sihat...

Wednesday, December 3, 2014

Rasa Tak Selesa

Bukan aku nak menyombong. Tapi korang nilai je la sendiri...

Kejadia berlaku semalam.... aku keluar nak beli coklat Cadbury... terliur tengok blogger makan coklat tu haha...

Aku masuk kedai cina... mungkin sebab anak aku ni boleh tahan kot comel dia... semua terpikat...

Kat kedai ni aku memang rapat dengan bos Cina tu dan dia memang sukakan Nana...  Tp yang aku tak selesa tu bila pekerja dia lebih sudu dari.kuah.... (err betul kr tak aku x tau naa)

Aku tahulah dia geram kat baby kan....
Aku bukan tak bagi pegang pun cuma tangan dia hitam dengan habuk kot.... lepas tu yang aku paling panas hati...

Boleh dan berani sungguh dia cium anak aku. Kalau tangan ka kepala ka tak pa... ni cium Mulut anak aku!!!

Aku sempat jeling bos cina tu da  dia pun ternganga juga tengok pekerja dia begitu berani. Aku terus brambus dari situ.... sekarang ni nana selesma.... sedih sangat... walaupun tak teruk... tapi mesti ada kena mengena denga  pompuan indon tu.

Aku usahakan telan vitamin c dua biji setiap pagi dn petang. Mudah mudahn selesmanya berkurang.


Tuesday, December 2, 2014

Gas Stove Baru 2

Gas Stove baru yang aku update hari tu.... dah dapat dah pun hari sabtu lepas. Hehe. Puas hati? Memang aku sangat puas hati. Cantik dan kena dengan citarasa aku....

PENTEC tu aku sdah simpan dalam kotak dia.nak suruh husband buang tapi katanya baik jual kat besi buruk... haha lantak la encik Husband...  sy tak kisah. Janji dah ada gas stove yang mabeles.

Aku suka pakai sebab api kuat dan kurang jelaga. Kurang jelaga maksudnya periuk belanga aku tidak akan bertambah hitam.

Beberapa hari ni masakan sikit lagi nak hangit sebab belum biasa dengan apinya hehehe

Hehe okay ni ha gambar gambar stove aku yang baru... harap lebih tahan daripada Pentec. JENAMANYA Faber Gazimo G3.

Friday, November 28, 2014

Gas Stove Baru

Lepas satu,satu masalah muncul. Adatlah kan.. nama pun kehidupan. Mau sabar dengan tidak ajelah.
Semalam selepas berjaya pasang gas tu... gas stove pula buat hal... stove sebelah kiri tak berfungsi. Api tak keluar. Geram sangat... tapi nak Buat camana juga kan. Nak mengamuk rasa xtak patut la pun... sebab stove tu brand Pentec... yang murah je.. beli kat tesco...rm40 je.. hehe dan  dah berbakti selama dua tahun... lama kan...
So nak tak nak memang kena beli baru sebab da berkarat da pun tungkunye...
Semalam operasi mencari dijalankan saya dan suami. Kami ni prefer beli barang online...  pilihan kami adalah Lazada... dah beribu juga kot kami spend kat lazada... haha.. malas nak berjalan kan .. nak beli barang dapur baru kami ke Jusco atau Tesco atau Aeon Big.
Aku punya gaya.. aku suka perap lama2 item yang aku nak kat wishlist tu. Jenis yang susah nak buat keputusan kata encik suami. Hehe... aku sebenarnya menunggu kot kot ada barang lain yang lebih murah.
Tapi encik suami ni jenis kalau dah berkenan dan kena pula harganya... hurmmm tanpa aku tahu fia proceed to checkout semalam. Aku tau pun melalui email notification kat phone.
Mula - mula kami pilih Elba... aku suka Elba ni. Nampak cantik aje kan... warna hitam bersinar gitu... simpan dulu kat wishlist.
  
Then aku teruskanmembelek gas stove lain kat lazada tu. Ternampak pula brand Faber dengan parten sama. Cuma kaler je beza... hehe dan Mahal RM10 daripada brand Elba.
 
Aku belek pula satu lagi.. yang ni glass stove. Ada 3 tempat masak... wah... 32% diskaun.. tapi mahal la pula nak dekat RM200. So aku simpan kat wishlist.. niat hati nak perap dua tiga hari lagi. Hihi...
 
Tahu tahu... je si suami beli yang Glass Stove tu. Katanya murah sebab ada 1 year warranty. Dan dia cakap bukan aku sorang je nak masak... hahaa... tak pelah dia tak consult aku pun.  Aku nak kata apa lagi.... dia dah beli. Aku pun suka juga stove tu sebenarnya. Tapi aku ni susah nak keluar duit.. haha... sekarang ni tengah tunggu item sampai. Esok la kut... hehe.

Berminat dengan product Shaklee?... cepat Pm aku kat FB Wenwink. Nanti sy bagi no wassap untuk aksess lebih cepat...

Thursday, November 27, 2014

Isu Tong Gas Petronas

Hari ini tong gas memasak aku habis... genap 2 bulan kami gunakan tong gs petronas 14kg itu.
 Sebetulnya habis semalam lagi.

Pagi ini aku buat panggilan ke Petronas Customer Service untuk Order. Ni ha numbernye...1300888427
Aku cukup cuka dengan gas memasak petronas sebenarnya. Sebab tongnya sentiasa bersih dan selamat. Harga untuk 14kg ialah RM29.60. Oklah tu... Nak murah berapa lagi kan.... 

Ini kali ketiga aku order dengan petronas. Tapi situasi pagi tadi betul- betul kecewakan aku... aku share benda ni dekat facebook. 
Tiba-tiba aje dapat panggilan dari petronas  dalam pukul 4.00pm,  Bertanya mengenai delivery services...

Hello Puan, saya A**** dari petronas, sudah dapat ke tong gas yang puan pesan? 
Yeap dah dapat dah. 
Orang  kami ada tolong pasang tak?
Tak de.
Ini kali pertama membuat pemesanan ke?
Nope. Third time.
Puas hati tak dengan service?
Yang second time saya sangat berpuashati sebab dia tolong pasang dan siap service dapur gas saya untuk tengok ada leaking ke tak.
Oh... sebenarnye setiap penghantaran yang dibuat,kami kena tolong customer pasang. Minta maaf ye puan..
X pe... cuma kalau saya order next time,saya nak delivery yang second time tu hantar.. dia baik.
Yang ni dia letak dekat pintu saja ke?
Yeap.
Mereka pakai baju petronas tak?
Tak. Dia pakai baju biru gelap. Baju petronas warna ape?
Warna hijau puan. Oh maksudnye dia tak pakai uniform la ni... apa pun terimakasih atas kesudian puan menjawab soalan survey saya... minta maaf pasal kejadian orang kami tak tolong pasangkan tong gas itu.
Sama2.
So, minta maaf kepada delivery tadi. Aku cuma nak anda bekerja dengan jujur sahaja.  Dan aku tak tahu la pula kalau orang petronas stalk facebook aku. Hahaha..

Wednesday, November 26, 2014

Cara Menjaga Batteri Telephone

Satu gadget baru ada dalam tangan aku. Samsung Galaxy S5. Maka perkara pertama yang aku risau adalah penjagaan batteri. Aku cukup risau sebab Samsung Galaxy S2  aku tu dah tak berapa nak okay dah batterinya.

Aku tanya sana sini. Releven lagi ke tak untuk kita mengecaj phone baru ni selama 6-8 jam sekarang ni.  Sebab kata si penjual aku kena caj sehingga 6 jam. Which is aku tak suka...

Tanya kawan-kawan, kata still nak kena buat. Ada juga yang cakap tak payah dah sebab dah semakin canggih. Jadi untuk kepuasan diri sendiri,aku google... kalau goògle dalam bahasa Malaysia memang tak jumpa apa-apa pun. Tapi kalau google dalam bahasa inggeris.... memang berlambak tipsnya.

Jawapan persoalan aku:

Tak perlu dah caj sampai berjam jam. Setiap gadget baru tu kena habiskan dahulu batteri sedia ada.... kemudian caj dalam keadaan phone off. Bukan phone lock okay. Lepas tu cukup sekadar 100%. Jangan nak tunggu lelama... nanti overcharge boleh damage batteri juga tu.

Okay...antara tips praktikal menjaga jangka hayat batteri adalah memastikan peratusannya sentiasa 'top off'. Maksudnya, usaha kekalkan peratusan batteri dalam lingkungan 40%  ke atas.

Jangan biar mati atau zero percentage baru nak caj... sebab batteri jenis li-ion digunakan oleh kebanyakan handphone bijak-pandai abad ni mempunyai hayat tertentu dan hayat ni akan berkurangan setiap kali satu pusingan penuh pengecasan dan nyahcas berlaku. Err maksudnya... nyawanya berkurang satu pada setiap pengecasan dari kosong ke 100%.

Faham tak?

Tak faham, pi belajar sendiri. So pandai pandai la makesure batteri tu sentiasa di tahap ni yeee... tapi jangan pula guna masa sedang caj... itu pun merosakkan batteri tau..

Baiklah selamat mwnjaga batteri anda okay....

Aku cukup suka dengan S5 ni. Caj dia kejap je... dalam sejam dah penuh. Aku online sehari... blum.habis... :)

Samsung Galaxy S5 jadi pilihan....

Tuesday, November 25, 2014

Pemergian Seorang Sahabat

Hari ini dikejutkan dengan status seorang kawan menyatakan salah seorang eakan kami... junior aku d Upsi Dahulu sudah meninggal dunia kerana kanser. Kanser apa tak pasti... nanti nak tanya kawan yang lain.

Sungguh terkejut. Sebab muda lagi orangnya. Baik dan pintar. Junior ni mengambil pendidikan Moral d UPSI. Kami kenal kerana kami tinggal serumah di Kediaman Kolej Za'ba.

Selepas aku keluar daripada Kolej Kediaman pada Semester 4. Aku memang tidak dapat berhubung dengan dia sebab masing masing sibuk. Dan dia pun kategori tidak suka sangat berfacebook. Selain  sy tinggal jauh daripada mereka.

Ketentuan Tuhan dia pergi dahulu meninggalkan  kita di dunia kerana Kanser. Semoga keluarganya tabah dalam menghadapi situasi ini...

Sunday, November 16, 2014

Amalan menggosok Gigi yang salah

tahukah u all....Menggosok gigi sejurus selepas makan boleh merosakkan gigi anda?

Yup memang betul. Kenapa? Sebab tindak balas kimia antara makanan dan saliva menyebabkan lapisan enamel gigi menjadi lenih lembut dari biasa...

Jika anda menggosok gigi sebaik habis menikmati sesuatu makanan... ini akan mwnyebabkan lapisan luar gigi rosak dan mengakibatkan gigi menjadi lebih sensitif pada jangka masa panjang...

Tak percaya?? Silakan gosok gigi sebaik saja anda makan... tenok apa akibatnya nanti...

Sekurangnya... tunggu sehingga 30 minit sebelum/selepas makan untuk menggosok gigi anda...

*dulu masa awal-awal kandungan... aku amat sensitif dengan mulut. Sebaik makan sesuatu... aku mesti gosok gigi... kalau tak boleh hilang mood woo....

SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Saturday, November 15, 2014

Air "pee" bayi Kekuningan: Apa yang harus di lakukan

Sekarang ni aku tengok pee Leona nampak kuning sikit...hurmmm.... aku yang kurang minum air ke?

Rasanya tidak.. sebab aku minum air kosong sekurangnya 3 liter sehari. Dan selalunya aku minum lebih... jadi kenapa "pee" Leona kuning?

Mesti ramai parents baru alami hal yang sama kan. Well tindakan pertama ialah....harus rujuk umur bayi anda...untuk kes Leona... dia baru saja menjangkau 4 bulan 3minggu. (Cepatnya masa berlalu)

Jadi... Leona tak perlukan air lagi setakat ni... kencing dia yang berwarna kuning tidak bermaksud dia sedang dehidrasi...Leona seorang yang active... pantang di letak kat tilam kakinya sibuk menendang udara... meniarap... bergolek dan mengengsot ke belakang... suka juga membebel sambil menjerit kesukaan. Semua aktiviti dia ni akan menyebabkan dia berpeluh dengan lebih banyak...

 Hal tersebut buatkan air yang keluar melalui pee'nya berkurangan dan menjadi kekuningan.

Usah berikan bayi dibawah enam bulan minum.air (samada brestfeed atau formula) kerana anda mungkin akan menyebabkan bayi anda merasa kenyang dan tidak mahu menyusu... selain mengganggu penyerapan nutrient daripada susu yang diminumnya

Malahan terdapat kes terpencil yang disebut "water intoxication" yang boleh menyebabkan sawan atau lebih teruk...koma.

Unless seorang bayi sudah berumur 6bulan ke atas...bayi boleh diberi minum sedikit. Sila rujuk doctor untuk sukatan yang sepatutnya... itu pun jika bayi kehausan. Seorang bayi itu hanya boleh diberi minum air mengikut kemahuannya selepas dia berusia setahun.

Jadi apa harus di buat?
Cukup.dengan susukan bayi yang berumur dibawah 6 bulan.... air kencing yang kekuningan sedikit masih normal...

Banyakkan membuat pembacaan sebelum.anda mengambil sebarang keputusan terhadap bayi anda...

Sumber: translation from http://www.babycenter.com/408_when-can-my-baby-drink-water_1368488.bc

SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Friday, November 14, 2014

"Pakaian Ego" yang Membunuh

Ramai sungguh golongan berpendidikan abad ini.
Baguskan.... maksudnya tahap pemikiran kita semakin meningkat. Makin mudah kita nak membuat pertimbangan dalam pelbagai hal.

Tapi yang tak eloknya adalah... bila kita merasa kitalah yang terhebat sehingga kita menjadi ego... sukar menerima pandangan dan cara berfikir orang lain... kita jadi self centered.".. ya aku sahaja yang betul.. mereka tidak...."

Inilah pakaian golongan berpendidikan abad ini. Menganggap hanya diri mereka lah betul dalam segala hal. Aku tak menafikan.. aku juga memakai 'pakaian ego' ini. Memang sukar nak tanggalkan. Lebih lebih lagi bila kita berdepan dengan orang yang mempunyai pencapaian pendidikan yang lebih rendah daripada kita dan cuba mempertikaikan sesuatu yang kita mahir. Arghh.. memang kalau boleh nak bagi dia ceramah sampai akar umbi kan?

Teringat kata kata Dr. Mahani mengenai ego ni... pakaian semua orang yang semakin berpendidikan. Lumrah katanya... dan inilah yang menghalang kita untuk berjaya... 'sukar menerima teguran'... 'keras kepala dan aku saja yang betul'.... memusnahkan karier dan kehidupan kita ...

Apakata kalau kita mula merendahkan hati kita... bukan nak merendahkan diri kita sampai di pijak... tapi cukuplah jika kita layan orang lain macam mana kita nak orang lain layan kita balik...

Aku cuba sedaya upaya untuk menerima teguran orang lain. Tapi yang sedihnya... bila kita buat begitu... orang lain akan anggap kita bodoh dan mula memperlekehkan kita... di situ cabarannya sebenarnya... jangan kembali bersikap ego... rendahkan hati.... stay humble and dont be egoistic...

SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Wednesday, November 12, 2014

Kejutan Untuk Suami

Semalam aku dan Nana buat kejutan untuk daddy Nana. Sempena hari jadi beliau.. hehe

Kejutan berjaya dengan cemerlang walaupun.hampir terkantoi sebab suami trick.. kata baru kluar office... tapi 5 minit kemudian buka pintu rumah  
Dan aku pun x sempat sorok cake ... nasib baik dia x buka peti sejuk...bila dia naik je .. pantas aku sorok cake dalam microwave. Hihi

Proses nak dapatkan cake tu yang payah... aku kena dukung Nana dan mencari cake pada masa yang sama...

Aku beli sedikit bahan masakan... tapi nak mengangkut tu punya payah. Kesian kat Nana terpaksa berpanas nak mencari teksi... syukurlah dapat teksi.. terus ke rumah... x jauh pun... cuma kalau nak menapak memang jauh la juga....

Leona kalau berjalan memang tak meragam pun. Suka dia keluar dari rumah... ikut perangai aku kot... hihihi...

Tapi yang tak best... cake mahal x serupa rasa dia....hampeh.... secret recipe juga yang menang... x sedap langsung bagi aku... kata kek coklat... tp keras semacam... mahal pula tu.... lain kali x mo beli tempat tu lagi... huhu...
menyesal sungguh tak beli SR Cake



SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Tuesday, November 11, 2014

Product Bayi Teddie Cosway

Beberapa hari lepas... office mate husband tanya berkenaan product yang aku guna untuk Leona's Grooming. Katanya anaknya gunakan product Jhonson & Jhonson... tapi nampak.macam x serasi... kulitnya ditumbuhi ruam... kalau memang kulit bayi serasi jangan la di paksa...

Aku memang tak pakai produk Jhonson... aku pakai produk Cosway... yang brand teddie tu... memang murah dan besar pula tu... bedak yang diguna pula bukannya talkum tapi pure constarch..

Sampaikan kalau bedak tu terkena kat tuala baby yg putih... memang color towel tu jadi kekuningan kalau lambat nak basuh.... jadi kuning sebab bedak daro tepung kan....bukan susah pun nak remove stain tu... basuh je...

Ruam Leona cepat je hilang dengan product ni... semua ada... bedak.. lotion... head to toe wash pun ada....dari baby...toddler to kids... dari regular ke special or advance utk bayi yg berkulit sensitif.... Jenama Teddie ni free paraben tau...

So aku suggeatkan product ni pada office mate husband aku... dia minta kami belikan... hurmmm dan c husband pun pegi lah beli... xpa... demi kulit anak dia .. kita memberi dengan ikhlas....

Harap kulit anak dia akan semakin elok nanti....



SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Monday, November 10, 2014

Dua Jenama ‘Running Shoes’ Terhebat di Pasaran

 

Korang suka berlari tak? Ke tak suka? Alaaaa kalau kena kejar anjing ke… orang jahat ke.. mesti korang lari sekencang angin kan? Hehe Dulu aku ni suka berlari… lari-lari adalah hobi aku… eh… bukan lari dari rumah juga… maksud aku.. dulu aku ni kuat berlari dalam sukan… aku bantai acara larian dari 100m ke  1500m. tu zaman aku belasan tahun kat sekolah leee…sekarang ni dah hampeh… ok cukup… 

Sebagai seorang pelari ataupun bagi mereka yang suka berlari, pemilihan KASUT adalah part yang SANGAT penting. Tak kiralah, amateur ke professional ke… material kasut sangat penting.
Okay senang nak explain… ‘kasut untuk berlari’ ataupun dikenali sebagai running shoes ni harus dipilih dengan teliti berdasarkan beberapa kriteria. Salah pilih karang, prestasi larian tak memuaskan… haaa sendiri juga tekanan maaa… boleh sakit kaki pon yeee juga…So kalau nak pilih kasut sila ambil kira elemen-elemen running shoes ini;  

·         Kasut yang ringan
·         Rekabentuk ‘aerodynamic’
·         Mempunyai tapak yang fleksibel
·         Mempunyai struktur ‘cushioning’ untuk menyerap hentakan.
Fabrik yang membolehkan system ventilasi (pengaliran udara) berjalan lancar

 


Soal nak pilih jenama pula, majoriti ‘runners’ memilih NIKE. Aku pun suka jenama ni. Banyak pilihan dan ada ‘running shoes for women’. Bukan ‘ Running Man’ Yee… hehehe… Reka bentuk kasut  Nike yang dinamik dan kualitinya yang superb tidak boleh disangkal. Dah berdekad kasut ini menerajui pasaran dan menjadi Pilihan Favorite No.1

 
Selain NIKE, jenama REEBOK juga menawarkan kasut yang tidak kurang hebatnya… tapi aku kenal Reebok ni selepas aku habis study. Aku setia dengan NIKE. So tak pernah guna la lagi Reebok ni…Hehe... Kualitinya pun memang superb… Banyak pilihan dari segi rekaan dan warna yang menarik… Trendi gitu…
Harga kasut Reebok ni sangat berpatutan dan mampu milik tau. Lagi-lagi kalau kita beli online, harganya memang jauh lebih murah daripada beli kat kedai kasut dalam dalam shopping mall.. kenapa? Entahlah, tapi aku rasa sebab ONLINE Mall ni tak sewa bangunan so kosnya murah dibanding Kedai Konkrit… Online Mall yang terkenal dan ada menawarkan kedua-dua kasut ni dengan harga yang sangat berpatutan adalah ZALORA.  Tunggu apa lagi.. pi la Tanya encik GOOGLE pasal ZALORA tu…. Banyak sangat pilihan  Running Shoes.  


SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Popular Posts