Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Monday, February 27, 2012

The World Is Waiting For You




Do not be afraid to shine. The world needs what you have to give.

Open up the areas of your being; Expose them to yourself - to others.


You are valuable. You are unique. 


You have much to give. Do not be afraid to give it.


As we risk ourselves, we grow. Each new experience is a risk.

We can try, and maybe fail; And, as a result, grow or hold back and stagnate.
 

You have the potential to be anything you want. You are free to chooose.

You are limited only by your fears. Let your dreams take over.


Fly with the eagles. Soar into life.



The world is waiting for you.

 ~ Fran Watson ~


Yang Penting HATI Bah.

Thursday, February 16, 2012

Perubahan Mereka Menyebabkan Aku Teruja.


Musim praktikal ni, banyak benda yang perlu dilakukan. Yelah kalau dulu, student upsi yang praktikal tak perlu buat kajian (Tesis). Tapi baru baru ni, segalanya ditukar daripada takwim U sehingga lah ROS, Praktikal dan Kajian. Nasib la kan.
Tapi dalam banyak banyak benda yang aku tempuhi sepanjang tiga minggu aku berpraktikal di Prasekolah ini, terdapat  dua perkara terbesar yang aku sangat hargai dan syukuri. 

PERTAMA; aku kini dapat beradaptasi dengan lebih baik dengan persekitaran baru. Syukur sangat. Daripada bangun pukul 7am, kini aku dah boleh bangun seawal pukul 5.30 untuk bersiap kerana harus ke sekolah pada pukul 6.40am. tu pun awal sangat sebab kena tumpang sesiapa yang sudi untuk ke sekolah he he.

KEDUA; aku pasti setiap orang yang berada dalam posisi aku sekarang... maksud aku cikgu praktikal bagi opsyen pendidikan awal kanak-kanak, sangat gembira bila anak muridnya mengalami peningkatan dalam bidang akademik. J memang aku sangat2 gembira sekarang ini.  ya mungkin terlalu awal untuk bersukaria, tapi aku memang sangat gembira. 

Peningkatan yang aku maksudkan ni mengenai dua orang murid perempuan aku yang berumur 5 tahun. Keduanya bermasalah menulis nama. Tapi tengahari tadi bila aku berikan mereka aktiviti, aku sangat teruja melihat yang seorang kini dah pandai menulis namanya dengan tepat dan boleh di baca. Yang seorang pula, kalau 3 minggu lepas, bila aku suruh je tulis nama, dia hanya akan membuat contengan garisan lurus kebawah. Wink* Wink* Wink*  dan aku memang pening.  Tapi tadi, aku tengok perubahan paling ketara adalah dia kini sudah boleh membuat contengan bulat dan membentuk namanya sendiri walaupun tidaklah jelas sangat.

Mengenai kanak-kanak lelaki pula, juga terdapat dua orang yang sudah terlebih matured. Dan aku akui hubungan aku dengan dua orang ni is really unpleasant, sukar untuk berinteraksi dengan mereka. Matured mereka menyebabkan mereka tidak memberi perhatian dan tidak hormat kepada aku. Hari ini idea datang kepada aku secara spontan. Aku memberikan mereka berdua peluang untuk ‘bertanggungjawab’. Maksudnya aku berikan mereka ‘kuasa’ menjaga anak-anak aku dalam kelas tu. And see... its working you know

Aku sangat teruja melihat mereka mesra dengan aku. Murid yang selama ini tidak pernah menghiraukan aku mulai melibatkan diri dalam aktiviti aku. Good bukan? Tak payah suruh pun, dia akan volunteer tolong aku buat kerja. J harap2 berkekalan. Waktu nak balik pun, sambil memakai kasutnya siap cakap, “balik dulu cikgu Winda”. OMG.... Terharu tau... 


Well it’s a bless from GOD for sure. Terima Kasih Tuhan.

Yang Penting HATI Bah.

Monday, February 13, 2012

Perlu Tak Bedah Muka a.k.a Plastic Surgery?


“Moi aa... Ni bu shi hua ren ma?”
“Bu shi”
“Shi ma?”
“Shi de, wo shi sabah ren”
“haiyaa... shi ma? Nii ke yi jiang hua yi oo”
“ eam.. ya...”  
“Ni bu shi hua ren ma? Ni hen mei li o”
 “ Xie-xie, shi... wo bu shi hua ren... wo shi kadazandusun ma”
Ni mama he papa bu shi hua ren”
 “no. Ta shi pure kadazan ma” 
“ni shi kadazan la?”
“tui de”
.....................
Semenjak tiga tahun lepas....
Sejak aku memijak bumi  Semenanjung ni...
Aku sudah lali dengan Are U Chinese? Atau lebih teruk orang terus communicate in mandarin atau kantonis dengan aku. Dua slang ni aku okey lagi maksudnye sikit sikit boleh faham...

Tapi paling pening bila jumpa Hokkien slang. Satu apa pun aku tak faham. Haha...
Lepas tu aku di sangka Myanmar oleh myanmarian tourist, then sometimes bangla pon boleh tersalah (sekali), Then pernah juga di sangka Pilipino, Hairan... indon tak pernah pula.. (well aku tipu haha) dan sesekali turun KL berpeluang disangka orang Thailand...
Tapi paling sandi dan terbaru... 

...in the bus from ipoh... “Moi, u Vietnam ka?” WHAT? VIETNAM??!!!! Macam nak je aku jerit masa tu. Hahaha... tapi aku tersenyum je sebab yelah takkan nak marah... so aku jawab je la... bukan, aku orang Malaysia... sambil senyum.

p/s: apa ulasan korang? Patut tak aku bedah muka jadi more Malaysian? hihi


Yang Penting HATI Bah.

Saturday, February 11, 2012

Pengalaman Tahun Ni.


Pengalaman paling teruk tahun ini.
Tapah-KL = 4 jam.
Nak ke KL pun nak makan masa empat jam. Sebab bus semua penuh. Lagi satu bila balik tengah malam pun mau 3 jam lebih and lebih marvellous is No taxi liao. Adeii laaa....

No Hup Soon bus after 7pm.
Masa ni kami ke Kampar. Sampai stesen bas Kampar tu dah pukul 7 lebih. Then no bus to tapah liao... adei laaaa memang sandi.

Charger Laptop rosak selepas seminggu di beli.
Charger laptop baru tukar seminggu yg lepas. I mean the adapter one ba... tp then rosak. Dah tu terpaksa ke tanjung malim. Syukur dapat tukar one to one. Kalau tak.. memang aku akan makan BHL Tg Malim Habis Habisan.

Teroder makanan salah.
Makan kat kedai. Bila waiter datang Tanya oder.. dah cakap tu.. tibe2 sampai makanan dengan saiz besar.... adeiii laaa tak faham bahasa betul la. Rasanya dah cakap bahasa Malaysia. Baik jgn mengaku Malaysian kalau bahasa kebangsaan nip on tak tahu nak say well.

Lampu ruang tamu meletup.
Huuu ni paling sandi....  tangan yg sangat gatal kan. Bila pasang suis lampu, mentol terus meletop.

Buat Rambut.
Sedang syok syok aku menikmati rambut ku dibelai belai dengan lembut oleh amoi tu... tiba2 dia kena tukar orang pula. And tukar pada sorang makcik tu. Makcik yang agak berumur.. huh!!! Dia buat sikit punya kasar. Kuku dia mencakar2 kulit kepala dan leher  aku ni. Arghhhhhhhhh tu tahan je.... dan tiba2... aku terjerit bila kulit kepala aku sakit kerana hair dryer tu terlalu dekat dengan kulit kepala.... memang aku sangat-sangat marah... macam nak je saman pompuan tu...apatah lagi bila rambut kawan aku pun diguntingnya dengan sangat pendek dan salah... huh!!! Paling tak tahan bila mak cik tu buat selamba dan muka tidak bersalah without saying sorry!!! Pun sebab tak fasih bahasa Malaysia!!! Ughhhhhhhh..... 


Yang Penting HATI Bah.

Monday, February 6, 2012

Semua Ada Waktunya.


Dalam hidup ni banyak benda yang perlu kita lepaskan untuk mendapatkan apa yang kita inginkan.  Xakan semuanya kita perolehi dan miliki. Namun dalam memilih sesuatu dan membandingkan mana patut dilepaskan dan harus dipertahankan, itu sangat sukar. 

Bagai nak pecah dinding bila ditenung. Fikiran menerawang ke alam lain. Pelbagai hal difikirkan. Bukan tidak mahu memberi namun merasakan bahawa masanya belum sesuai dan paling penting apa yang diminta tidak sama dengan apa yang dirancang oleh aku. 
Kekadang Face Wash jadik ubat gigi, Hair Shampoo jadi Body Shampoo... umur semakin meningkat. Tanggungjawab juga semakin meningkat. Alahai... semoga suatu hari nanti segalanya akan menjadi semakin baik. 

Kadang-kadang mungkin terpaksa juga bertegas dalam sesetengah hal. Bukan untuk menjadi kedekut, bukan bermaksud tidak, namun SEMUANYA ADA WAKTU YANG SESUAI.  

Kepayahan hidup buat aku manjadi seperti ini. Benar kata orang bijaksana, Duit bukan segala-galanya, tapi segalanya perlukan duit untuk menjadi reality.  AKU BUKAN BANK. Never, now or even in future, i am not a bank!


Yang Penting HATI Bah.

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91