Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Tuesday, September 30, 2014

Prestasi Cloth Diaper Moden.



3 hari lepas, genap tiga bulan usia anak aku tersayang. 

Selama tiga bulan ni aku tak tahu sebenarnya macam mana aku survive. Penat memang penat tapi aku hairan dari mana datangnya kesabaran dan sifat ibu tu. Sebab aku memang seorang yang kurang sabar.. tapi menjadi mommy pada Leona… mengajar aku erti sabar dan bertenang… 

Tapi satu benda yang aku tak boleh sabar dan sakit hati tengok ialah bila bahagian punggung anak tersayang ada ruam… sikit saja dot dot merah tu… tapi hati aku sakit sangat… aku pakai product cosway. Free paraben dan bedak pun pure cornstarch. No talcum. Mungkin sebab tu ruam x banyak… pun dua tiga dot merah tu buat aku sakit hati juga. 

Diaper aku pakai pet pet untuk siang dan Mami Poko untuk malam. Mungkin sebab mami poko tu memang aku tak tukar sehingga ke pagi… sebab anak aku ni kencing banyak pada waktu nak ke pagi je… awal malam tu tak de…  so pakai lama sangat tu puncanya kot… 

Kebetulan aku ada beli enam set Cloth Diaper… aku dah cuci minggu lepas cloth diaper tu… so aku decide pagi ni untuk cuba pakaikan cloth diaper pula pada Leona. Mulanya aku takut dia menangis tak selesa sebab nampak macam lebih tebal berbanding Disposable Diaper. Tapi dia bagi respon selamba je…  well kita tengok nanti reaksi dia dalam 4 jam… Aku nak juga tengok prestasi cloth diaper ni… hehe. Kalau ok pada Leona, aku akan beli lagi 6 CD yang ada kat groupon tu…

SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Thursday, September 25, 2014

Pengalaman Membesarkan Anak Pertama yang Mencabar



Dah berkurun aku tak update blog… cabaran sungguh membesarkan anak ni… bangga dengan ENcik Ben… (korang kenal dia..) sebab beliau masih ada masa nak update entry setiap hari walaupun kini ada dua baby… nak buat auto post aku tak ada idea dan masa nak menaip… 

Malam?  Suami guna laptop pada waktu malam… so siang je la masanya nak blogwalking dan buat entry… tapi masalahnya selama aku diam ni.. anak aku meragam,.. susah sangat nak tidur siang… 

Aku bagi pacifier pun dia tak nak… macam2 aku buat… tetap susah nak tidur siang. Mungkin sebab panas sangat… belum ada rezeki  nak pasang aircond kat rumah ni… tu pun kena Tanya owner kalau dia nak bagi pasang air cond… kesian anak aku… pun begitu bila malam… anak tidur sangat  nyenyak… pukul 7pm ke 7am.. itu purata dia tidur…dana masa tu lah aku nak bersihkan rumah dan buat segala kerja rumah yang tertangguh… 

Cabaran 30 Hari yang aku join ari tu.. terabai begitu sahaja.. Minta maaf kepada penganjur…

Tak boleh jadi macam ni.. aku kena juga cari rentak aku dalam menguruskan anak ni… semalam pula terjatuh depan bilik air… lantai licin sebab aku mop nak bagi sejuk sikit since semalam ada gangguan elektrik dari pukul 10.00am ke 6.00pm tapi menjadi 12.00pm ke 4.00pm sahaja… terimakasih encik TNB…
Sakit badan aku masih terasa. 

Ngilu semacam kat pinggang. Baru 3 bulan aku bersalin… doakan supaya tidak ada benda teruk berlaku…  rasa macam tulang bahu terkehel sikit. Sejak di bangku sekolah.. itulah first time aku jatuh teruk… syukur aku tak pegang baby masa tu… 

SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Friday, September 12, 2014

Cabaran 30 Hari (Day 12) - 5 Wishlist Aku

Wish List Pulak dah.. hehe.
Dulu masa masi budak2 wish list lain… sekarang wishlist dah jadi lain sebab dah bertukar status… sebenarnya aku ni jenis takut nak canang impian aku… aku takut tak dapat capai.. wal hal maksud “impian’ itu sendiri tidak semestinya harus kita capai, tetapi sebagai motivasi untuk memajukan diri dalam hidup.

1: Rumah

Aku mengimpikan rumah yang aku design sendiri… tidak perlu besar, cukuplah ada 4 bilik comel dan harus ada tingkat atas… dan ada halaman sedikit sebab aku nak tanam bunga dan sayur sikit. Tapi kalau aku dudu Kuala Lumpur ni… memang tak akan tercapai la impian tu sebab tanah mana nak cari nak buat rumah kat KL ni? Kalau aku nak balik kampong okay lah… hehe tapi tak tahu bila…

2 : Kereta

Aku xnak mention sebenarnye kereta ni tapi memandangkan dah wishlist… ahaha… aku nak kereta dua jenis je… kalau aku mampu aku nak Volkswagen tu…  hihi

3: Kebun Kelapa Sawit

Aku ada beberapa hektar tanah… adalah dalam 5-10 hektar… so aku nak bukak tanah tu untuk tanam kelapa sawit. Biar kecik… janji usaha dan aku pasti ia akan bantu aku dan anak-anak aku nanti… itu je la harta yang mampu di wariskan… sekangkang tanah yang harus aku dan suami usahakan terlebih dahulu. Yang ni aku memang serius, Cuma aku tak tahu bila sebab tanah kat Sabah aku dan suami kat KL. Huhu. Tuhan tau bila. Plannya itu tepat pada waktunya.

4: Business Sendiri.

Aku dan suami sememangnya nak bisnes sendiri. Serius mahu berbisnes… nak seribu daya. Tak hendak seribu dalih kan… tapi nak rancang kehidupan ni bukan semudah ko susun ayat nak berkata-kata. Aku sedang bergiat dengan Shaklee sekarang. Mohon di doakan semoga bisnes Shaklee ni menjadi platform aku berniaga sendiri… aku memang boleh buka perniagaan sendiri… aku ada lessen dah nak buka Taska / Tadika. Tapi aku kurang konpiden… hehhee…. Walaupun grad cikgu budak. Konpiden nak jaga baby tu menurun dah… tengok lah nanti plan aku ada dah ni.. hehe

5: Melancong ke beberapa buah Negara yang aku impikan sejak kecil… ni aku senaraikan ikut ranking yeee  


JEPUN – Entah apalah yang aku minat sangat kat jepun masa kecik dulu. Tapi sampai sekarang aku memang masih nak ke jepun… tak tahu kenapa… aku punya darah moyang tok nenek kat sana kot… haha. Maklum mata sepet semacam. Dan aku ada uncle (sebelah bapa) yang sebiji orang jepun padahal kami semua sespesies bangsa Dusun. 


THAILAND – haa ini boleh di capai… sebab dekat je dengan Malaysia.. naik kereta api pon boleh sampai… hehhe… aku nak Phuket tu haa dengan Krabi… gila koooo. Tapi pantai sabah Sipadan dan Manukan dan tawau tu pun pantai dia cantik apa… hurmmmm


EUROPE – haha nak buat ala2 orang kayaraya… satu minggu dengan trip yang padat gitu.. tapi kena lah tepuk poket Tanya duit yeeee… 

ALASKA – nak tengok aurora… dan penguin.. haha kan aku memang kebudak-budakan. Aku tak boleh nak berpisah dengan jiwa budak budak ni…. Well we are only the grown up kids you know… the kids still somewhere inside our soul. Hehe



Ok sudah sudah lah list ni.. nanti panjang sangat tak ada orang nak baca hehe

Thursday, September 11, 2014

Cabaran 30 Hari Day 11 - Kenangan lucu Zaman Kanak-kanak



Wah cerita masa child hood pla dah…. Hurm banyak sangat kenangan lucu aku  masa budak budak dulu…tak tahu nak cerita mana satu untuk cabaran ni… apa kata you all baca kat bawah…

Berlaku sekitar 1998. Mak aih tua dah aku rupanya. Hehe…  aku dan kawan-kawan pompuan sekelas suka  sangat mandi sungai. So setiap petang kami akan mandi sungai. Maksudnya setiap kali selesai sesi persekolahan kami ber-5 akan ‘escape’ ke sungai dahulu. Dulu-dulu kan… mana la ada ibu bapa nak hantar/jemput anak ke sekolah. Satu kampong macam satu keluarga… saling menjaga anak orang. Hebat kan… Well nak cerita kisah ni, kami ada satu tempat kira pabret untuk mandi sungai ni.  Kawasan tu kira agak dalam untuk kami. Tapi memandangkan kami semua anak kampong dan tahu berenang dan menyelam. So tak ada kerisauan. Lagi pula kawan sungai tersebut airnya sudah dihalang dengan batu jadi alirannya tidak deras. Tenang dan jernih dan sejuk… mak aihhhhhh sejak aku menetap di kl ni aku dah tak pernah merasa air sungai sejuk jernih dalam dan tenang tu.  Rindu sangat nak mandi sungai ni…SEGAR dan sedap nak tidur selepas mandi sungai. 

Panjang mukadimah, sesi persekolahan habis dalam pkul 12. Kami akan mandi sehingga 1.00pm ke 2.00pm gitu, so parents tak syak… mandi pula mandi Naked so memang xdapat di kesan la…kalau di Tanya… bagitau je singgah rumah kawan buat homework. Wahahaha. Tak baik menipu okay…  Alkisahnya satu hari tu kami terleka dan terlebih masa mandi…sampai pukul 3 lebih kot.. tiba-tiba kami di kejutkan dengan suara mak kawan kami yang sorang. Sebelum dia sampai ke sungai… kami cepat2 lari lintang pukang. Korang boleh bayangkan situasi budak-budak lari sambil jinjit bag dan uniform sekolah dalah keadaan naked tak.. wahahahha….  Kami masuk belukar dan pakai baju then running man balik rumah masing-masing. 

Aku tak tahu lah kawan2 kena hambat ke tak dengan parents… tapi aku selamat sebab parents aku memang ke kebun dan hanya balik petang. Lagi pun parents aku dah biasa dengan sikap aku dan adik yang suka mandi sungai sambil tangkap ikan. Balik rumah.. boleh goring dan makan bersama mereka. Bukan sikit ikan.. mau sebesen penuh… tangkap dengan tangan atau guna siud

 Well entry untuk cabaran kali ini panjang sedikit memandangkan aku ada idea bernas dan puteri kesayangan lena di ulit mimpi… hehe.


SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Wednesday, September 10, 2014

Cabaran 30 hari (Day 10) : Apa yang ada didalam Beg Anda...

Apa ada dalam handbag aku? 

 Well dulu dulu la yeee hehe… 

Handphone, ( daha lama dah beli hp ni)
masih bertahan S2 aku... nak tukar? aku asal boleh pakai aje.. nak lebih tu nak bergaya la namanya...

 sikat rambut, 
Xde la sebiji macam ni hehe... hehe

tisu muka,

 lim balm,  
Aku suka Maybelline tapi sejak jumpa satu brand yang natural.. tap x ingat nama... bentuk sebiji kat bawah ni... aku dah tak pakai maybelline dah hehe

dompet,
hadiah suami sebelum melahirkan baby...
Mengantikan purse  yang berharga RM30 je... 

earphone,

novel. 
Best cerita ni...

Botol air kecil, 
Ni Wajib sebab aku jenis yang suka minum air... kalau tak minum sakit koooo

pen,


Haa ni je la pon ade dalam bag aku selalu dulu… pen tu wajib sebab mana tau nak kena perlu apa2 ke… mentality Cikgu kot… hahhaha

Lip balm yang ada dah dua tahun tak abis.. cemana tu? 

Novel pon novel sophie je la.. ade lagi yang aku nak cari tp x jumpa2 novel siri ikan duyung tu.. best wooo…. 

Earphone?  Aku suka sangat dengar lagu masa berjalan. hehehe



SHAKLEE Suplement terbaik Tanya saya anything dan saya akan jawab setiap persoalan anda… boleh email: wen25cyanor@gmail.com/ Facebook: https://www.facebook.com/wen.wink ataupun boleh weechat ID: wenwink_gab.

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91