Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Thursday, March 31, 2011

KESAN PANADOL pada MANUSIA.


Wen terbaca ni kat facebook terus nak share kat sni. Aku memang kalau bleh takkan nak ambil panadol untuk kill my pain... especially kalau period dan sengugut, tapi sakit yang teramat la... Petua yang aku selalu amalkan kalau sengugut, aku minum air suam banyak2 sambil bertungku. aku buat senang je... isi botol air dengan air panas, bungkus dengan towel lepas tu letak kat bahagian sakit... akan lega sedikit.... tapi bersyukur juga sebab sengugut hanya pada hadir pertama haid.

SEBUAH KISAH BENAR....   Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . 

Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.     Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.  

 Alternative Treatment ( Tips ) Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman. Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.  

Panadol adalah sejenis Painkiller? semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.     Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. 

Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin? Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang Biasa?ini ke dalam mulut anda.   p/s: serik la aku xnk telan benda ni lagi..apa komen korang.??




Aku Tulis, Aku Kongsi, Aku Cerita

"Negara perlukan guru berkualiti"

Morning all, i did lil BW this morning and i read these thing. quickly grab my attention. Its all about nowadays teacher.
PUTRAJAYA – Timbalan Perdana Menteri berkata, cabaran yang digalas oleh guru sekarang jauh lebih berat dan secara realiti, masyarakat kini memerlukan guru yang berkualiti tinggi daripada sudut keilmuan, sahsiah diri serta berintegriti dan beriltizam.
Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bagi mencapai tahap itu, golongan guru perlu peka bahawa kemahiran mendidik sentiasa berubah dan berusaha meningkatkan serta menyesuaikan diri dengan perubahan semasa serta persekitaran.
“Masyarakat sekarang memerlukan seorang guru yang mampu berfikir secara kritis, menulis secara persuasif, berfikir dan memberi pendapat secara logik serta mengatasi masalah rencam yang dihadapi oleh murid- murid pada masa ini,” katanya ketika berucap pada istiadat Konvokesyen Berpusat Ijazah Sarjana Muda Perguruan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) semalam. 







Aku Tulis, Aku Kongsi, Aku Cerita

Wednesday, March 30, 2011

APA yang aku BEBEL ni...



Ha... Chiu!!!!!  Petang ni wen Berjaya lagi dalam presentation. Wahaha walaupuan ada satu words yang aku translate salah iaitu dot dot bla bla... aku tetap dengan gaya penuh yakin masih meneruskan BEBELAN aku kat depan. Hahaha Doktor pun siap gelakkan aku lagi.. hehe tak pe la... confident bertempat tak pe. Lagipun i know what i m doing.
Actually malam ni ada meeting tapi ntah apa mood aku ni.. malas sangat nak pegi meeting dah sekarang.. huhu sangat-sangat pemalas saya sekarang ni hehe... lantaklah diorang ba kan?
Jangan dicontohi sikap aku k. Ni bukan sikap yang baik.. lagipun aku terlalu penat... memang la asgment da kurang tapi ada midterm wei huhu... apa bleh buat la... da memang macam ni.. huhu...
Nama pun student kan? Hehe eam tu je la post kali ni.. terasa agak malas. Sebab lapar dan sedang masak  dan mau makan ba.. hehe ok la daaaaa ~~~


Aku Tulis, Aku Kongsi, Aku Cerita

MALWARE d BLOG AKu Dan Tolong aku nak betulkan Please.



Morning All… to all my readers… I am so sorry da ada 3 orang yang cakap blog saya ni ada malware… saya betul2 tak tahu mana nak cari puncanya dan saya tak da maksud nak biarkan hal ni Cuma saya tidak tahu mana nak cari puncanya.. skang ni tindakan saya yang drastic saya ambil saya buang dah semua saya punya  bloglist… tapi masih ada yang tinggal… jadi saya harap kepada Kak Ellen, Trex, Dan Lyn kalau kamu bleh tolong saya, tolong bagi tau kalau2 malware tu masih ada. Dan saya alu2kan sesiapa  yang mau bagi pendapat atau terus tutorial dengan saya pasal benda malware ni… MAAF daripada saya PEMILIK BLOG ni.


Aku Tulis, Aku Kongsi, Aku Cerita

Tuesday, March 29, 2011

Nasib Baik X Terbabas.


Morning All... cerita Pagi ni? Hehe takde yang menarik sangat la.. pagi tadi aku sikit punya terbabas tidur... haha. Aku set alarm kul 6.45. jam aku cepat 15 minit... then entah mimpi apa ntah,  dengan selamba aku masih bermimpi hingga la aku betul2 bangun sendiri... tengok jam kat handphone dah pukul 7.42am. WARGH aku dah *^%&^$#@!#$$#! dah. Macam mana ye aku bleh selamba je tutp alarm dan tido balik. Kelas aku start pukul 8.00am. grrr ada yang lambat datang kelas pagi ni. Aku siapkan diri dengan dimarahi lecturer. Huhu.. mandi dan kemas lappy aku masuk beg dan buku dan some files.. aku gerak g kelas. Sempat pakai Blusher this morning sebab baru bangun kan, muka sembab dan pucat semacam. Dahlah tak breakfast hahaha.. aku hentam jelah sapu Blusher tu. Hehehe... like always me.. mana da aku pandai nak pakai blusher ni. Mekap pun aku rasa anak buah aku lagi terer dari aku hahahha..... nama je pompuan kan? Ada sapa2 sudi bagi free Course kat aku?
Naah cerita apa aku mengarut nii..  dah sampai kampus aku sempat terbabas ke kelas lain.. hahah kelas kat tempat lain, aku g masuk kelas lain.. wahahah apa aku buat pepagi niii... dah dalam kelas lecturer pla masuk lewat.. dah dia masuk buka Youtube, tayang benda yang ada dalam Youtube. Aku apa lagi layan tido.. nak masuk part bermimpi je aku akan angkat kepala.. sebab takut juga aku bleg ngigau kan...  hehe anyway.. Morning class done already.. hehe...




Aku Tulis, Aku Kongsi, Aku Cerita

Isu Merendah Diri ; Makin Berisi Makin Tunduk



Hello Geng BLOGGER yg dirindui... apa Kabar korang suma? Ehehe wen nak balik da ke blog ni. Kesibukan makin berkurangan. Berjaya siapkan 3 tugasan today. Hehee tapi masih kena verify la. Huhu...
**** 
Eh cerita aku hari ni... tadi kul 10.03 minit ( aku sempat tengok jam), aku dalam OTW ke Fakulti aku, nak jumpa letc untuk show up hasil kerja kami sebelum kami gerak ke TASKA untuk tindakan selanjutnya... ( leee panjang pla introduction kan)
Nak cerita ni, aku terserempak dengan Lecturer aku untuk Subjek EDU sem 3 dulu. Nama Lecturer ni Prof. Rahmatullah Khan. Pelik kan nama dia, tapi orang dia baik dan sangat murah dengan markah.. tapi tugasan dia suruh buat berlambak le... dengan selamba je Prof ni kayuh basikal keluar dari Faulti aku ( IPSI). Wah... to see a scenario such like that make me realize a minute. Make me think about me myself... this scenario actually means a lot to me.
All of sudden burden as a student, but in the mean time, do we as students community are good enough and taught enough to be humbleness like what he did. Ikut resam padi, makin berisi makin menunduk, and it wasn’t show by only in certain things but our daily life... DO We???? 



Aku Tulis, Aku Kongsi, Aku Cerita

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91