Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Wednesday, May 26, 2010

my sweet 22.years old

25.5.2010 genap la umur saya 22 tahun. hahaha hepi betday to me.. hehehehe.. i love my bufday tis year. actually banyak yang saya mau bagitau ni. tapi almaklumla kalau bukan free internet kan. heheheh. so buat macam mana, adik aku pula nak keluar cepat2 daripada cc. hhehehe
ramai sgt kawan2 wish dalam fb. so sa hepi gak la. of coz one thing yang wat sa sangat epi ialah yang kawan sorang adalah org 1st ucap epi betday ma sa. ehhehe hepi beb. ngehngehngeh...

ada lagi sebulan baru saya baril smnjg. macam tak nak balik je ni. ehhehehehheheheh

Saturday, May 15, 2010

1st week di Kampung...

Tadi anjing sa mati. kana pijak kereta. nangis sa ooo.. kesian tu anjing.
baru ja sa ambil dari t urg udah mati. lawa g bulu dia. menyesal tul sa. kasian tu "duku sa.
Mumy pun marah2 negi sa...

sapa sut\ruh ko nda jaga bilang nya. sudah la sa sedih tadi.
huuu len kali nda mau bela anjing.. biar mami yang bela ja..
huuu

Tuesday, May 11, 2010

New Template Again

hahahhaha....

sekali lagi saya tukar template blog. heheh tapi yang ni cute sangat. ada fallen2 snow gitu.
oooo.. i like it so much...

lepas ni harap xkan tukar lagi la.... huuu
lapar pula.. xbekpas lagi. aku tak nak tempah gastrik time nak balik ni.

esok balik sabah. flight kul 2.10 minit.
harap samapi dengan selamat.

LEMON

Buah lemon. Pernah tak korang rasa buah ni? Well saya kurang pasti di semenanjung Malaysia, but di sabah, Lemon Tea (hot/Ice) sangat popular dalam menu setiap restoren. Saya pernah mengorder di semenanjung tapi tak pernah ada. Ada juga yang mengatakan “ada” tapi bila order sampai, yang di berikan adalah Lime Tea / Teh Limau. May b tak da yang berminat kut dekat semenanjung ni dengan lemon ni. But to me, lemon ni sangat sedap, rasa asamnya sangat segar.

Dulu, semasa saya kerja part time kat cafeteria, Ayam Masak Lemon adalah menu kegemaran saya. Setiap kali saya memasak menu ini, saya akan menyembunyikan sepinggan untuk saya makan sendiri. He he he ( Nasib Baik saya adalah Cashier Merangkap supervisor dan Assistant Tukang Masak). Sedap sangat. Tak tahu la kat sini tak pernah jumpa lagi menu tu dalam list menu mana-mana restoren.

Hampir setahun saya tak balik Sabah kerana cuti semester lepas saya tak balik. X sempat beli tiket. Tapi 12.5.2010 ni balik da ke sabah. (esok). Oleh sebab dah dekat-dekat nak balik sabah ni, keinginan nak makan makanan sabah tu semakin membuak-buak dalam hati. But sabar je la kan. Takkan tak boleh tunggu kut. Kejap dah… hehehe.

The story is, last week I went to Pasar Malam with Uby and I see the lemon. Mak aiii… mahal weii. RM1 sebiji lemon tu. Huhuhu.. kalau balik kampung, sure free je jiran sebelah tanah tu bagi dengan saya… setakat 2 tiga kilo tu. So, teringin punya pasal, saya beli la 2 biji=RM2. Then masuk peti sejuk, terus terlupa dengan lemon tu.

Besides, pernah tak korang dengar masalah sembelit yang di hadapi oleh sesetengah orang? Well, I am one of them. Saya bermasalah dalam sistem perkumuhan saya. Sembelit. Secara detailnya, seseorang yang tidak membuang air besar dalam kitaran 17 jam mengalami masalah sembelit. I think I have a serious one in this. So, balik pada lemon tadi, saya ternampak semula lemon tu dalam peti ais hari sabtu ahad lepas dan saya dengan excitednya menyediakan minuman kegemaran saya iaitu Lemon Tea Panas. Caranya mudah,

1.Potong 1/3 daripada lemon tersebut dan perahkan airnya di dalam gelas.(kira-kira 0.5 cm di tapak gelas)
2.Tambah 1 sudu gula ( sesedap rasa anda tapi saya suka minuman kurang manis)
3.Kacau sehingga gula larut dalam lemon tadi.
4.Masukkan air teh panas tanpa gula( saya gunakan lipton ) dan kacau sekali lagi.
5.Hiris 3 hirisan lemon dan masukkan dalam gelas. ( Hirisan jang terlalu tebal kerana akan menyebabkan minuman anda berasa pahit)
6.Siap, anda boleh minum Hot Lemon Tea anda sekarang. Ataupun anada boleh tambahkan ice cube jika anda menggemari minuman sejuk.
So, how bout it? Easy bukan? Saya minum segelas lemon tea pada pagi ahad dan guess what, after almost 3 days saya tak ke tandas untuk buang air besar, that evening saya ke tandas dan buang air besar. Esoknya, saya mengambil segelas lagi minuman tersebut dan hasilnya sama. Ops, kena try sekali lagi untuk membuktikan. Then hari selasa saya try lagi, wow, it’s work you know? So, tunggu apa lagi? Pada yang bermasalah sembelit seperti saya, cuba la amalkan mimum lemon ni. Tak kira la masanya. X semestinya waktu pagi, sebab saya tau ramai yang xsuka asam pada waktu pagi.

Selain tu, minuman ni baik untuk diet, selain kaya dengan asid sitrik, lemon mengandungi kandungan vitamin C yang tinggi. Di pasaran kosmetik pula anda secara sedar atau tidak, terlalu banyak bahan kosmetik daripada pati lemon. Salah satu produk yang saya gunakan ialah produk Garnier daripada losyen tubuh, pembersih muka, toner dan cream muka. Garnier memenag berkesan untuk kulit saya yang berwarna kuning cerah dan bersifat kombinasi. Saya juga menggunakan produk Eskinol Natural ( Lemon Facial Cleanser) bagi menanggalkan kotoran di muka saya. Produk ni juga bagus dan berkesan untuk menghilangkan jerawat baru tumbuh. Tetapi dengan syarat anda kena campurkannya dnegan antibiotic. Kawan saya daripada sibu yang bekerja di farmasi memberikan saya petua ini dan terbukti berkesan.

Nenek....


7.5.2010… ketika saya sedang gembira memulakan percutian semester tiga kali ini, saya di kejutkan hari itu dengan berita pemergian satu-satunya nenek yg saya sayangi. Tak dapat d gambarkan kesedihan saya apabila nenek meninggal. Terasa ada sesuatu yg hilang daripada saya. Tambahan pula saya da lama sangat tak jumpa dia. Dah setahun dah xjumpa nenek dan dia pergi tanpa saya sempat berjumpa dengannya. Oh Tuhan…
Sedih dengan pemergian nenek tanpa saya sempat meminta maaf kepadanya… huh….walaupun hubungan kami xlah baik sangat namun saya sangat menyayangi dia. Mumy bg tau mereka tempatkan nenek di sebelah c aki.. bagus la tu… aki, nek, sabar ahh tunggu saya d sana… tunggu..
I pretend to b strong but I can’t…

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91