Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Tuesday, November 30, 2010

Ko Rasa Apa Saya Buat Selama 4 Jam Yang Saya Buang?

Salam Sejahtera everyone….

Hmmm… guess what.. hari ni balik saja dari exam.. dengan kepala masih pening…  saya terus duduk depan laptop dan buat benda ni… apa? Apa lagi…
HEADER
untuk blog tercinta ni…. ..
punya la saya geram nak mampus… heheh ( nasib bek tak mampus… ) ni pasal kawan la ni. Ternampak Blog dia berheader.. terus jeles. Suatu ketika dahulu saya pernah letak tapi xlawa + belum pandai guna photoshop…
jadi tengok la.. berapa banyak kali saya try dan buat….

Ada 4 jam buat benda ni.. huhuhuhu

ini Yang 1st sekali saya buat tapi tak puas hati...

Yang ni saya edit 3x huhu still xpuas hati...

Ni yang kali  ke-5... korang nampak tak beza dia? huhuhu

Kali ke-6 dah nak sewel rasanya

Kali ke-7 = sikit g nak hempas mouse tu...

Yang Ke-8 dan aku hampir menangis...

Ke-9, kawan aku kata, org exam nak study ko buat blog... haha

and the LAST ONE yang saya akhirnya berpuas hati. hahahhaha....

Rupa comel blog aku.. = RUPA BARU....
Memang berbaloi penat lelah aku... hehehheheh
Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

JERAWAT BESAR vs PENAWAR MUJARAB

 


HI...
apa pendapat u all ngan tajuk entry saya ni...hihihi... skang ni nak bagitu u all.. 
saya ada jerawat teramat besar kat pipi... diameter hampir 0.5cm. BESAR kan?

Penawar dia? = JANGAN PICIT. JANGAN SENTUH
dan PAKAI T3 product -sebagai byproduct untuk keringkan jerwat tu OKAY...

P/s; ku bnyk jrwat sebab tengah exam... kunun

( sebenarnya takda idea nak menulis. ilang tiba2.)

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Monday, November 29, 2010

BENCI ORANG SABAH??!!!

Sedang aku sedap2 nak belajar untuk exam sok terjumpa dengan benda ni….

Terfikir aku…sebentar….
TERUK sangat ke sabah yang aku cintai?
HINA Sangat Ke Sabah Yang aku sayangi?
Kami ni siapa? Awak Tu siapa?

 Tengok la gambar Print screen yang aku ambil ni….

Malaysia Wujud tidak hanya kerana Tanah Semenanjung sahaja. Malaysia Tidak akan wujud tanpa penyertaan SABAH pada 16 September 1963…
Hilangkah sejarah di mata mereka?


Memang benar Sabah yang saya Cintai adalah :
1. Miskin.. TAPI…..

-          Harus awak ingat kami miskin apa? Memang benar keluarga kami keluarga petani… keluarga yang bukan bekerja di Pejabat…
-          Kami bekerja dengan tanah. Kami membangunkan apa yang ada di persekitaran kami. Kami MENGHARGAI tanah. Kami berbakti Kepada Tanah. 

2. Kami mundur

-          Ya memang benar kami mundur.. tidak ada jalan raya besar. Tidak ada lebuh raya utama. Yang ada hanyalah jalan aspal 2 lorong yang menghubungkan bandar/pekan utama sahaja dan kampung kami mungkin masih berGravel atau tanah MERAH.
-          Kami tidak ada shopping complex macam midvalley, KLCC, Lot 10, Sogo. Etc. kami hanya ada One Borneo, Cnter Point, Warisan Square, dan Wawasan Plaza.
-          Kami tidak ada apa-apa pembangunan. Semua nya masih hijau dan serupa hutan daripada atas kapal terbang.


Tapi:
-          Kami tidak pernah menghirup udara jerebu  jadi kami miskin nafas jerebu. Kami tidak pernah ada bangunan macam KLCC yg paling tinggi pun  mungkin bangunan yayasan sabah. Org terjun pun tak bleh mati!

-          Kami tidak pernah berhadapan dengan masalah mat rempit. Tidak pernah sekatan berterusan sehingga jammed kerana nak cari mat rempit!

-          Betina? Kami manusia, bukan binatang dan wanita-wanita sabah bukan wanita Murahan. Bandingkan dengan wanita semua tempat di Malaysia… sama sahaja. Pilihan di tangan wanita kalau nak jadi betina maka betina la ia.. Dan itu bukan pilihan saya sebagai orang sabah dan WANITA SABAH!

-          Dan kami orang sabah mungkin miskin xkerja opis tapi sekurangnya, kebanyakan ORANG SABAH, DAN WANITA SABAH ber MyKAd kod -12- sudah ada tanah mereka sendiri hasil pemberian orang tua... Awak ada apa? Konkrit tu awak punya? (statement khas pada individu tu)

-          Ibu bapa saya mungkin tak pernah kenal shopping barangan dapur di Tesco, Di Jusco, Di Carefour. Mum, saya hanya tahu ke kebun, petik sayur, ambil terung dan kacang panjang, pucuk ubi pun mum ambil kat kebun sebab lebih segar dan sihat. Mum xde bubuh bahan tahan segar dalam sayur tu. Pa pula tak tahu nak carik lauk kat restoren, dia tau hanya pergi sungai tangkap ikan atau masuk hutan memburu, atau koman2 pun, Pa akan sembelih ayam kampung kami yang isinya lebih manis dari KFC. Bukan bermaksud Pa xpernah makan KFC.

-          Dulu saya sekolah luar bandar… SMK Lohan tu luar bandar… sepanjang sekolah kat SMK LOHAN, saya memang tak pernah tengok media masuk sekolah tu,sekolah Luar bandar kan. Yang pernah masuk hanya para pelajar, Guru, ibu bapa, staff dan para penilai pertandingan SERASI yang kami menangi. Polis belum pernah masuk sekolah tu untuk tangkap budak-budak yang bergaduh atau makan syabu. Polis masuk hanya untuk buat kawalan semasa Temasya sukan Seluruh Sabah. Saya tahu sebab saya bekas Timbalan Ketua Pelajar +Pengawas sekolah tu.

-          Nak mandi-manda, kami tak de swimming pool kat rumah. Yang ada hanya air gravity segar terus dari bukit tadahan ataupun nak lebih enjoy kami mandi sungai yang masih tidak tercemar di kampung saya. Yang PALING PENTING takde KLORIN lagi kat kampung tu..saya tak makan Klorin kat kampung.

-          Lagi satu, kami jarang masuk atau lepak d shopping complex. Tu bukan pasar kami.. yang kami ada hanya Pasar rabu, Pasar besar, dan Tamu. Peniaganya orang sabah sendiri. Jualanya jasil orang sabah sendiri. Setiap kali kepasar kami bergaul dengan orang kami sendiri. Makin akrab dan saling menghormati.  dan kami masih menghargai satu sama lain.









Terakhir, bukan niat di hati nak burukkan orang lain. XDE! Cuma terfikir sampai bila segelintir orang yang begitu ANTI, BEGITU BENCI dengan ORANG SABAH ni sedar diri dan hentikan semuanya. Tak cukup dengan LUCA LUCAS wujud lagi orang baru.. apada… sangat menyakitkan hati, menggeramkan perasaan tapi nak buat macam mana.. itu sikap orang.
Nak cakap kesat= mungkin otak dia letak di lutut. Nak cakap baik= mungkin dia belajar selama ni hanya berfikir soal dirinya sendiri. Manusia apa dia ni. Pendapat saya, kalau benar dan dapat dibuktikan siapa pemilik  semua hal-hal seumpama ini, mereka wajar di –ISA-kan. Mereka lebih layak !!!

Sekian, semoga orang sedemikian sedar. Jangan Tunggu Api neraka. Minta maaf sebelum terlewat.

P/s; jangan terasa yang tiada kena mengena.

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Tong Hua (童话) Cover - English/Chinese + Violin/Trumpet by Jason Chen & J...



I really touch by this song. years befor i heard the mandarin version and now see the english one.. Love You Guys and thanks a lot for sang the song...

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Sunday, November 28, 2010

Klinik Panel Teruk


Hi all.. geramnya today…
Saya g pekan sekali lagi dengan my roommate…
Kami berdua plan nak  g klinik panel U kami…
Sebab sya terasa simptom2  yg da lama xde dalam diri ni… sakit pada pinggang kanan ( right on my tulang  pinggang tu)
Selepas makan luch dekat a fav restaurant dekat tg malim ni,
Kami ke Klinik panel…  masa tu da jam 2.15pm.
Sampai kat klinik,  akak pembantu klinik tu tnya:




 
Akak P.Klinik            : Ye, nak jumpe dokte ke?
Saya                            : Ya. Saya nak jumpa doctor ( Baku sabah
la katakana )
Akak P. Klinik            : sakit apa?
Saya & kawan     : Adalah tu.

( yelah takkan kami jumpa dokte kalau kami tau sakit apa, then
takkan nak  bagitau dia. Kan? )
Buat pa jumpa doctor kalau dia boleh tolong tanyakan.

Akak P. Klinik            : Yelah kalau tau sakit apa, boleh tau nak refer kepada
doctor perempuan ke laki.

Dalam hati, kat hospital kerajaan tukang bagi number tu tak de pun
Tanya macm tu. Service apa ni? sebelum tu saya ada pegi 3x klinik
tu.. xtau la pla kalau dia ada  Tanya benda yang sama.
And I tell her my sakit la.

Saya                            : saya sakit di bhagian sini dan nak minta
ubat gastric.
Kawan                         : saya pun nak masuk juga…
Akak P. Klinik            : Awak berdue  ni  student ****  ye?

 (Ya Tuhan apa yang be**** sangat  akak ni, dah muka sabah pure
non-malay ni, Tanya pula. Mana ada budak sabah tgal d tg Malim
Kalau bukan Budak **** or org  lain bagi sticker kesihatan seperti
yang kami sedang hulurkan padanya. Dan kami menjawab ya)

Akak P. Klinik            :Skang takde doctor. Datang dalam jam 2.30 ke 3.00 pm
mcm tu terpulang korang nak tunggu dulu ke nak
datang  kemudian. Datang sebelum jam 5.
 


Pulak dah? Ada ke org rehat sampai kul 3? Ya, tapi take senang dia terus bagitau kami yang boss dia takde? Haiyoooooooooooo… how come oo… dan kami keluar. Nak pegi bank in duit kejap dan cari hadiah. Kawan sya nak balik sabah cuti ni…
Dah siap semua tu dalam kul 3.00 pm mcm tu tiba2 selepas bank in duit kat CIMB, hujan turun mencurah2… dengan sangatlah lebat menyebabkan kami hampir lterkandas di bangunan tersebut sehingga pukul 4.15pm. Hujan masih turun lebat ketika saya dan kawan meredahnya ke klinik. Nak g jugak kan. Nak dtg ke klinik juga… jarak  ><100m tu mungkin bukan  jauh sangat tetapi Hujan menghalang semuanya danbila kami sampai klinik tu, dia da tutup sedangkan jam baru kul 4.40pm apa ni?!!!!!!

Ikut hati nak je pecahkan pintu klinik tu… huhuhu betul betul la…. Geram….
Dah dia janji sbelum kul 5.00pm kena dtg… tutplah klinik tu 5.01 pm. Apa lah….
Sakitnya hati….. nanti kau klinik panel.. masuk kau dalam aduan…

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Saturday, November 27, 2010

Tutorial Snow ( Bigger Snow )

Salam sejahtera sekalian.. lagik sekali entry…

Entry kali ni khusus untuk pemilik blog   Peace with every choice that I made...

My bestfriend Audrey…. 

Mudah je syg…

1. Dashboard-Design
2. Just Add  A Gadget 

3. Edit Html
Then Copy - Paste code Kat bawa ni… di bahagian Edit HTML- paste kat content k.

<script type="text/javascript" src="http://files.main.bloggerstop.net/uploads/3/0/2/5/3025338/snowstorm.js" /></script>

Minta maaf kepada kawan yang tak dapat buat. sila cuba dan cuba...
Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Bahaya Minum Nescafe


satu lagik entry sal makanan... actually saya dapat benda ni dari pesbbuk...
minta maaf kepada yg pemilik. i think she/he is a lecturer sebab cara dia sampaikan ni dapat kenal dia ni letc. 
So i m sorry sir... 
dan nak berbanyak terima kasih sebab sharing.. sorg of my best gurlpren merasakan simptom2 yg sama skng ni dan ini amat berguna.
saya juga penah alami mslah mencungap tu suatu ketika.. 
dan saya bersetuju ianya akibat nescafe sebab masa tu saya rajin sgt 
minum minuman ni.. skang sy dah beralih pada SUSU tepung spt Everyday dan Nespray...
nak try Anlene tapi masih No Bajet nak Maintan lama2. Anlene agak mahal.. 

So tanpa buang masa baca entry sang letc... kongsikan kepada semua...

Kawan saya (dah arwah)...... .
dari usia muda.....
pagi nescafe..... 2 X..
petang nescafe....2X. ..
malam nescafe....? X...




depan mata saya........ .
bengun dari kerusi ........
kaki dia terus patah....
ulang dia reput.....




Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..
Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.
Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat
dikenalpasati:
Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.
1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh 2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap. 4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa. 5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari. 6. Tapak tangannya.semakin basah.
Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini

adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'
Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:
1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer) 2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah
non dairy creamer 3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi 4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu. 5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine 6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya 7. Elakkan mandi selepas makan 8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari. 9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda 10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya. 11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada

nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.
Sekian wassalam wallahuaqlam. _,

'sharing is caring

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Penyakit Berjangkit Semakin Parah

 
Huhu… entry kali ni untuk meminta maaf khusus sama c CAROL my roommate tercinta…
Setelah hampir satu sem saya tinggal dengan dia.. akhrnya baru perasan saya telah menularkan penyakit berblogging dan bernuffnung ni kepadanya. 

Adoaiiiyai apa nak buat? Dah kegemaran saya berblogging,.. sampai saat ni dia masi lagimencari template yang sesuai untuk menghiasi blognya yang baru akan di aktifkan.. hehehe

Hehe.. apa pun kira ok la tu,, daripada asyik melayan pebuk yang ntah apa2 ntah tu? Bek layan blog dan nuffnung dapat info dan dapat duit hehe ( walaupun tak lah banyak, sikit jew..) tapi da memadai daripada tak buat apa2 dan free je ngan nuffnung… hehe

And sebenarnya entry ni juga nak bagi khabr ngan korang suma, tak tau la kalau korang da tau ke tak hal ni…

Tadi dalam sibuk2 saya berstudy…(sebab kul 9.00am t ada exam)
Saya buka la nuffnung.. nak check saja la.. mana tau pendapatan dah increase.. hehe tapi hampeh belum g.. huhuhuhu
 gambar kawan2 sy kat nuffnung hehe


So saya pun buka la nuffnung.. rupanya boleh check sapa2 nuffnungers yang ada read blog kita.. hehehe…dan siap boleh add lgi.. kikikikiki


Ada sorang gurl tu.. xsangka saya dia pegi baca blog saya ni.. haha tau la ko pompuan… sapa suh ngko sakitkan ati aku ngan kawan aku…


Sesedap rasa mi segera ja aku mengerjakan pompuan tu dengan post aku yang killer. Hahaha padan muka ngko.. dah gatal sangat. Mcm tak ingat dunia tu tinggi rendah.. nak berlagak sangat…

Bila dah marah memang ni la penangannya. BLOG!! Haha daripada saya ngumpat ko dengan kawan len? Yg maujud tu.. bek ko d semadikan dalam blog aku..

Aku ngat pompuan ni catik sgt…mana da.. besa je.. kawan aku g cantik.. :P
By the way.. kalau la pompuan tu baca blog ni… sorry… tapi apa pun nama still xmention kat sini.. nak jaga tatasusila..

Tapi saya tak marah pompuan tu kalau nak baca pun sebab tu akan bagi tinggi trafik blog aku.. ye tak nuffnung? 

Emm sok ada exam kol 9.00am paper major.Kat DRT UPSI, korang wish me luck k…
And GOOD LUCK WISHES for all my classmate sok.. gambate guys.. hehe
Nak tido dulu….


Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91