Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Friday, January 13, 2012

Pill Tidact dan Eskinol Serta Kesan Pengunaannya.

 
TIDACT CLINDAMYCIN. Sapa pernah dengar nama ubat ni?  Kalau yang bermasalah kulit macam aku, memang kenal kot ubat ni. 

Okeh jom kita berkenalan dengan Tidact. 


 

 
Ni la rupe Ubat tidact ni. Kat Farmasi, boleh diperolehi dengan harga dari RM9 (Farmasi Tg. Malim) Ke RM15 (Farmasi Kat Chow Kit) sepapan dalam 10 biji.  Aku mula kenal dengan ubat ni sejak 3 tahun lepas. Masa tu aku shocked dengan makanan orang melayu, pedas dan berminyak untuk aku sebab aku jenis yang makan sup dan sayur lebih.  Okey, muka aku memang jenis muka sensitif, so macam kena baja la jerawat aku kan?

Okey, balik pada tajuk, Kawan aku ni campurkan pill tidact tu dengan Eskinol. Product ni pernah dengar tak? Ni contohnya, ada lagi tapi yang lain sila Google sendiri ye...


 
 
aku gunakan  Eskinol (bercampur antibiotic Tidact) tu dan jerawat aku pun kering dengan cepat. Wow... Berkesan! Ya betul, memang berkesan. Since that time aku menjadi pengguna setia Eskinol + Tidact. 
So, ceritanya, Minggu lepas aku beli la sepapan ubat ni. Ingat nak beli banyak tu sebab nak bahagi dua, satu untuk aku dan satu untuk Mr. Dear.  Ahli Farmasi tu cakap dengan aku, “ia lebih berkesan kalau di makan” “WHAT?!!!” aku tak pernah  tau la kan benda tu boleh makan. Aku ingatkan memang hanya campur dalam eskinol je...
So aku tukar plan dan aku kol Mr. Dear suruh dia beli sepapan. Aku nak try makan pula, sebab kebetulan EXAM mood so jerawat alu tumbuh subur kat pipi.  Aku makan 1st pill malam tu. Esok tak Nampak kesannya... Memang la kan baru sebiji kot, dan aku pun sabar je la. Tiga hari lepas tu, aku masih tak nampak kesannya. Tapi yang aku hairan, aku cirit-birit pula. Mr. Dear pun sama. Lepas seminggu  kami cirit bersama (sehati sejiwa kan?) baru aku terfikir nak search pasal byeffect Pill Tidact, dan aku dapati antara kesannya adalah Cirit Birit dan Muntah.
----------------------------------------------------------
AKU rasa agak terpedaya sebab aku tak diberitahu oleh Ahli Farmasi tu akan kesan sampingan pill tu... Itu tanggungjawab dia untuk memberitahu. So, customer ada pilihan sama ada makan atau tidak. Kan?! Aku memang kecewa plus sakit ati dengan sikap ahli farmasi tu. Kesan dia bukan sikit, aku siap tak boleh jawab exam sebab cirit birit. Exam tu. Dan Mr. Dear pula tak boleh concentrate kerja.  Kesian kan kami? 

Moral of the story Mory:  JANGAN PERCAYA AHLI FARMASI. Tanya Doktor dulu.  hehe

p/s: apa pun aku tetap  menggunakan pill tidact ni tapi hanya untuk campur dengan Eskinol sahaja. Di harap dengan entry ni, kita akan lebih berhati-hati mengambil sebarang ubat-ubatan.  SORRY For MR. DEAR.  (kalaulah mummy tau, mesti aku kena cuci habis-habis)


Yang Penting HATI Bah.

18 comments:

Cik Bib said...

wah..ko da jadi pakar kosmetik plak ek Wen. hahaha....

dill said...

ko hati2, wen. lepas ni ape2 consult doktor. ahli farmasi tu usah percaya sangat.

take care

dill.

Just said...

actually moral of the story, buat research dulu sblm beli.. :) tp tu ahli farmasi pun patut kastau la.. kesian kamu.

anyway, itu eskimol dulu sia pakai time form 4.. tp teda campur apa2. mmg pakai mcm toner ja. sia suka pakai tu eskinol sbb mcm bersih kunun trus tu muka lps pakai. hahahha..

HyatiMolly @ Tunung said...

mandak, napa ko x kasi tau sa psl ni masa sia post psl jerawat??
OK, mo try la ni sbb jerawat menimbun suda ni.. Tapi ada scar ka nanti?

Wen said...

@Cik Bibwell u know me beb hehehe.... ada bakat kew? :P

Wen said...

@dill tula pasal dill. menyesal juga ni... tp dah jadi.. penjrn kata encik bf hehe

Wen said...

@Just ehehe tu yg sepatutnya kak... tpi sia seja2 tulis tu mcm. geram ba... hehe

o ya? sia baru kenal ni eskinol ni hehe

Wen said...

@HyatiMolly @ Tunungerksssss minta maaf sis... sa nda teringat mau gtau sal benda ni... hehhee... sorry ar.. kalau picit adalah scar... kalau tak picit tunggu dia jadik keras dulu tedalah scar. hehe

Paris Lipton said...

mcm xsedap je!!!

Apik Pehe said...

haishh..nak kena pok dahi??

MaYa MustWany said...

untuk pe ek?hilang jerawat?fuhyoo bahaya tuh.hati2 ye.

Wen said...

@Paris Lipton hohoho.... sapo ckp sodap cik???? hehe

Wen said...

@Apik Pehe hehhehe tu pasal la apik... :P

Wen said...

@MaYa MustWany ya... hehe

Fz27 said...

selalu pakai clorox je... hihihi

dhiera said...

kesian ye wen. doktor tmpt kite ad gtaw satu ubat ni. dalacine kot. sapu kt muke jugak.

Anonymous said...

i pnh amik pil tidact nie.mase 2 tetbe ade jrawat yg byk..so g klinik pakar dia bg pil nie..pil nie antibiotik n mmg kesan sampingan dia akan kene cirit birit..but after tu ok semula.tp berkesan.cuma mkn 1 biji 1 hari.cuma kena dptkan nsihat dr dulu.

Ame said...

eskinol kat KL, beli kat ne yer? thx

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91