Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Monday, January 24, 2011

KAMI MERAYU


[image[2].png]


 Pengalaman aku bersama mereka... USAH cakapla... Uncle dan abang2 sepupu aku kebanyakkannya merokok. balik kampung mesti aku marah2 sebab mereka ni merokok xingat dunia. lebih2 uncle aku yang da 3 kali di bedah akibat mengalami kanser usus. bila di larang atau ditegur untuk tidak merokok lagi Unlce pasti melenting.

Tapi aku merayu kepada korang yang merokok tu.. dan aku sangat2 benci dengan korang yang merokok. ya bagi kenal saya mungkin korang cakap kata kat belakan saya eleh.. boyfriend dia pon merokok juga tapi saya tegaskan ok... saya sangat benci perbuatannya tapi takkan kerana tabiat merokoknya saya nak berputus cinta dengan dia kan? so ada disilin. kalau korang nak tahu dah berbuih dah mulut ni dan saya tak pernah berhenti membebel kepadanya tentang bahaya dan betapa aku benci merokok. dan sekarang kesannya dia mulai berhenti merokok sedikit demi sedikit walaupun korang nampak dia merokok. Tapi saya tau dia siapa. pernah sekali dia beli sebatang rokok tu isap baru dua kali dan dia buang. katanya untuk lepas gian saja sebab dia sendiri dah terbatuk2 nak merokok banyak2 sekarang. tak silap dah masuk 3 tahun dia tak beli rokok sekotak... tak habis dan membazir katanya sebab yang akan "makan" habis ada lah kawan2nya.

jadi tolonglah kepada para perokok.. AKU BENCI KORANG!!! berhenti la bakar duit sendiri. Yerp... ko cakap itu duit kau, aku nak kisah apa?  tapi aku tak nak anak bini ko, atau suami ko, atau adik beradik ko terabai kalau ko merokok saban hari...

ini aku nak bagi purata duit yang korang  bakar setiap minggu, bulan dan tahun k.




sehari minimum 15 batang = RM7.50 
                                                RM6.50 x 7 hari = RM52.50 -> seminggu
                                                RM45.70 x 4 minggu= RM210 -> sebulan
                                                RM182 x 12 bulan=RM2520 -> Setahun

Ini minimum kalau anda merokok 3 /4/5 kotak sehari? Tak silap sekotak rokok berharga purata RM9. Hmm jawab sendiri.

Kalau yang gaji hanya RM1200 sebagai purata minum tu macam mana? Anak minimum I bagi u sorang atau dua… Nak beli beras? Susu jangan cakap la… pendek kata

       BERHENTILAH MEROKOK. TAK LARAT NAK TAIP DA…

kEPADA pihak Kerajaan.. saya tau ROKOK adalah salah satu aset utama negara... tapi perlahan2 tolonglah rakyat untuk berhenti merokok. kalau RAKYAT blame diri mereka sendiri yang perlu diketuk untuk berhenti merokok... Ketuklah mereka...

1 jangan permudahkan mereka untuk membeli rokok ( skang ni mana2 p ada rokok)
2. wujudkan peraturan khas.. mereka yang mempunyai anak di bawah lingkuangan umur tertentu ( terutama dalam kandungan) tidak dibenarkan sama sekali merokok demi MODAL insan dalam kandungan dan rumah mereka itu. ( anak tu pun aset negara kan)
3. kalau kereta Luar negara boleh diberikan cukai sehingga 100% kenapa rokok tak berikan juga 100%.


        
Aku Tulis, Aku Kongsi, Aku Cerita (PAndangan Aku Okay)

2 comments:

Azuan said...

tak tau la nape suka mrokok...mkin stress ade la..hahaa

Wen said...

haa tu la pasal...
aku pnah tanya cikgu aku dulu dia cakp mcm ilang stress bla da tengok asap rokok tu..

tau apa aku reply?

hehe aku ckp ; kala mcm tu ptg t kita bakar sampah kita bagi asap kepala la.... hehe

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91