Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Saturday, April 18, 2009

This Early Morning

Shalom and good morning everyone..

Now i am still didn't sleep yet.. entahlah... terus-terang aku seolah2 baru je tersedar daripada kelekaan aku dalam satu hal.. aku tau aku silap adalm hal ni..
tapi tak bolehkah dia just jujur dengan aku saja...

Aku sedar aku tak ingin kehilangan dia. dia segalanya agi aku.... Tuhan inilah manusia selalu gelabah bila berhadapan dengan masalah dan jauh daripada Tuhan. terlebih lagi mengandalkan kekuatan sendiri..

Tuhan kenapa saya tak memparcayai manusia? Aku bingung sesaat memikirkan dia, tapi aku tak akan sesekali mampu biarkan dia berlalu pergi, Tuhan tolong aku.. amin.

Thursday, April 16, 2009

What The Problem Is?

Shalom.  

The Clocks Show 11.34 pm.. I am still wake up untill This Clocks. Haven't Study yet for the Exam. I Mean Study hard. same like Before I will study as I am. Blogging is my way to express my opinion. Especially when I am struggling to facing something. Honestly I am really stressed out of my own problem. It's all cause by a person. Some friends told me somehow before that she was really hated the problem... I Think I am too like that. I didn't like to facing it... And if I can, i prefer to deleted such problems... But guys, do you know the reason of those problem occured in your living? Do we realized that one thing? 

The Most important thing in our rest of life? Rather than your family, your status quo, your capable, your beloved one, your ambition and rather than everything in this world.. that is HIM who gave HIS life for us.. It's HIM J.E.S.U.S. These name in five Alphabets... really need our realize for the reason that we should living isn't only to thing for the problems in our life but also thanks and gratefull for it's. I am going to trying to grateful for everything that I facing, but I am too weak... I Always feeling hurts when problem never stopping to comes and fullfilled my life.. Oh God, My Jesus, Why YOU let me facing this? I am always blaming HIM. I am always be a stubborn daughter. 

In my life, I always hurting my parents with my stubborness. Forgive me Mum, Dad, Mama, Paa.. You all should scolded at me but i am glad that your forgiveness is always being. Thanks Lord For Giving me They as my parents...A friends ever asks me, why you grateful for your sickness? urmm and I answered it by a smiled.. imagine how bliss I am when a person asks me such question. As God servants, its was a MUST… if I am a real Christian that is God daughter.. 

Then some Sunday morning, a refreshment… as ussually I go to church every Sunday. And it blessed me too much everyday. The pastor were sharing about these topic on that day… I got the answer that mornig… God lead me to understand the Preech from pastor. He is preeching from 2 Thessalonians 1 : 3 – 11 and entitled with “ A Grateful And Pray”. From His sermon I understand one most important things and has changed my point of view for all the problems in my past, present and for those in my future. It’s was such like this, from the fourth sentence, pastor lead us to understand what actually the problems is based with our faith in GOD. Guys, you know what, its was really suprising me when he speaking about How Faith Can Grow Up from it. We all might say, “ aahh, everyones have problems.” And to positive it, we might adding “Problems can make me matured” huh? Am I right? Correct me if I am wrong. 

The next is the way to closer to GOD, he told us, who is mostly an university student..one of impressed University in Malaysia since it’s opened because it’s credibilty to provide a skillfull teacher for Malaysians. Huh, why I am talking about that?

PROBLEMS. God somehow permited the problems to controlled our living. Why? Because that is one of the way He show His Love to you when you are too far from HIM by mean that you aren’t living such HIS planned to you. He call you back to find His Face sometime. Without realize, these makes us increases in our faith isn’t it? Huh… it’s hard to explain actually…believe is the basic and general but faith is when you are following His Words. 

Reading the Bible. Bible is a Revelation from God for those who believed in HIM. With reading it, we are facing Jesus with our ownselves. Do you have same longing with me to see our saviour? It’s really amazing when we’re told that the only way to see HIM is by reading His words. When we know this, and feeling the refreshment, hope we will learn to loving the WORDS and read it’s. Never feel satisfied for our achievement in serving HIM. 

Friends, there are so many soul need to harvest, to be won for God. We should be realized, it’s wasn’t only us have the problems. So take it easy.
Mean submit all into God's hand. Because He knows the best for us. 

But, i would like to confess that as a human being, i am really weak.. I can't say I am perfect because I am Not. But God do. i believe that while I am writing this, He is leading me.. While i heard a song about He Is Mighty To Save by Hillsong.

I know my  problems is still be there. But i know God lead me to something when this is occured. I will let him go if GOD ask me to do so. But deeply in my heart.. I am still don't understand HIS planned in My life. Readers, Help in your pray... GOD BLESS YOU ALL.


Owh Lord, I am blessed for this. 




Sunday, April 12, 2009

My Life...

Shallom

Today i wanna share about something different..

"beberapa hari lalu saya pergi kuliah petang. Saya kenakan seluar slack putih yang agak ketat pada bahagian paha.. dengan blouse yang menutupi punggung...saya pakai Jacket siap dengan high heel bertalik belakang lagi. Masa tue hujan. Saya nak cepat... Sebab saya sendiri pun dah lewat untuk ke kuliah.. But saya betul2 geram bila sampai je dekat pagar keluar tu, Mak Guard dekat situ komen seluar saya.. Songeh betul.."

Saya dalam perjalanan t6tue jadi tak tenang.. apa salah saya berpakaian seperti itu? At least saya masih kelihatan sebagai seorang cikgu... Pakaian saya  masih formal berbanding dengan mereka yang datang kuliah dengan tudung, T-shirt biasa, seluar tracksuit dan sandal plate...

What such apperance that is hah? Cikgu saya disekolah dulu memang tak pernah sekali pun pakai pakaian tshirt, tracksuit dan sandal plate untuk semua urusan rasmi,,  nak jadi dengan U ni? Sakita hati bila mak guard pilih kasih mcm tu ajje.. yang lain tu dia tak tegur pula.. and also yang pakai pakaian labuh tapi bahagian atas dedah leher hingga setengah dada.

Huhu.. Geram saya... Tuhan saja Yng Tahu...

Tuesday, April 7, 2009

What A memory Mean?

Shallom... Kali ni mau cita lain sikit... hehe.. tak salah kan? Sebagai pendahuluan, sebenarnya saya terfikir untuk buat lagi satu blog tapi takpa la. Rasanya tak ada salah dimuatkan dalam nie..Kan? Saya tulis juga kat sini. Jangan pula membuat andaian yang bukan2 dalam hal ini k.

Saya bangun tadi pagi.. terus saya terasa lapang betul... Ntah tu napa.. macam sa bahagia betul ma d pagi td. Smlam sa tidur awal bha... jam 11 udah sa tido. Tebangun kejap yang jam 12.00 lepas tu tetido balik. Tadi pagi bangun jam 5 dekat2 jam 6... Trus rasa selesa dan ringan betul.. Terfikir sa kejap.. kenapa ni ari macam ni ahhh? Sa punya hati riang betul.. rasa bebas... sa trus ma p buka tu jendela, sa menyapu, kemas2 ni rumah kami yang udah 3 hari tak kena sapu... Budak cina d rumah pun udah bangun masa tue. Dia ada kuliah. Ada gak budak cina dari rumah sebelah bertandang tunggu kawan dia tue p Kuliah.  (Awal betul kan?)  Balik pada cerita saya tu... saya buka laptop lepas tu dan surf internet.. tapi macam nda lengkap jak ari saya... ada sesuatu perlu saya buat pagi nie seawal jam ini.. saya buka ma BIBLE... Baca terus tu bible sampai jam 8 pagi.. huu.. Indah betul perasaan saya tadi pagi...Saya p kelas pun saya rasa ringan jak. Happy jak. bahagia. Tertanya2 dalam hati, Sungguh besar kasih Tuhan yang IMMANUEL... 

Balik ja dari kelas td... saya isi Yayasan Sabah Scholarship. Kmeudian Tido... Bangun2 jak saya.. terus ingat kisah laaaaaaaaammmmmaaa duluuuu..... huhuhu rasa macam mau delete aja tu kisah. Hehe.. Sa rasa kan kalau la memori sa ni hard disk laptop, mau ja saya reformat terus nda kemudian pasang antivirus supaya apa2 hal yang tak akan bagi faedah kena tapis dah specially yang akan buat kenangan menyakitkan dalam diri.. Tapi tu kerja Tuhan bha kan? hehehe.. nda tau kenapa teringat bha tu.. mungkin sebab saya nampak sesuatu kot hari ni... huhu cabaran hidup.. lama sda sa pendam jak.. tetiba jak tebuka balik... um nda pa la... pedih betul hati sa ni.. teda hal sepahit tu.. Takkan boleh replace macam tu jak kan? Tapi mungkin macam satu lagu yang best tul sa penah dengar, indah pada waktunya.. Ya kali... mungkin masa tu, perkara tersebut adalah perkara terindah dalam hidup ni.. dan masa ni mungkin ni perkara terindah... huhuhu... Pahit jua terima ni keadaan ni... tp.. mcam mana mau cakp ahh.. biARla bha perkara tue.. hehe...

Skang ni da lama tak contact somebody... Saya tertanya juga apa hal dia mcm nie... tapi biarlah.. mungkin ini juga perkara terindah kan? hehe.. biar jak. Tuhan urus juga tue. huhu.. RIght on time may be perkara ni berlaku.. Even its hurts me deep.. but.. Tuhan tu ada bha kan? hehe da la nie..

Tapi walaupun mcm ni, hidup hari ni tetap saya boleh simpulkan dengan sangat membahagiakan.. entah apa kebahagiaan itu... tapi itu belakang kira la. Tuhan yang letakkan kebahagiaan tu hari ni.. huuuu

dah la... saya mau chaw.. ada meeting dengan cosma and fizi kejap lagi.. before that mau makan megi dulu... hehee lama dah tak makan megi...

Monday, April 6, 2009

Jesus Take The Wheel

Shallom, selamat pagi saudara. Sekarang ni masa menunjukkan tepat jam 0200am... Selalunya saya belum tidur pada waktu ini. Walaupun esok saya akan dihambat dengan jadual kuliah yang agak padat. Teringin nak tidur awal sebenarnya tapi kerinduan untuk mencoret sesuatu di laman ini menghalang saya. 

Hari ini 05 April 2009, Tanpa saya sedari dan juga mungkin dalam kalangan pembaca, hampir setengah tahun kita melalui tahun 2009. Masakah yang semakin laju berputar, atau saya yang semakin lambat kerana saya merasakan masa sentiasa tidak mencukupi. Adakah saya yang semakin lemah dalam menempuh hidup ini? Saya datang ke gereja hari ini dengan hati yang rindu. Pesta pujian diadakan... Saya rasa sangat diberkati.. Walaupun dengan ketiadaan elektrik menyebabkan keadaan menjadi agak panas kerana ketiadaan kipas selain pelbagai alat muzik yang tidak dapat digunakan kerana bergantung pada elektrik. Namun pesta pujian tetap diteruskan. Syukurla.. semuanya berjalan dengan lancar..

Preeching hari ini Pastor Jumih etik daripada Yohanes 4:23.  Saya di mengertikan tentang cara penyembahan yang benar dihadapan Allah. Dia bukakan mata hati kami yang rata-ratanya 95% adalah pelajar UPSI. Semasa menyembah apakah kita selalu menyembah dengan segenap hati, jiwa dan kekuatan kita atau macam mana? Ataukah  kita terlalu mengikut kata hati kita semasa menyembah. contohnya mendengar muzik dan sebak. Adakah ini terhasil berikutan penyembahan kita melalui roh dan kebenaran ataupun disebabkan oleh perasaan kita yang menguasai semata?

lalu ingatan saya melayang pada Pemuda-emudi di SIB Likas. bagaimana agaknya mereka saat ini dalam penyembahan mereka terhadap Tuhan? Masihkah mereka menjadi bualan para jemaat dan para pemimpin gereja. Tuhan, semoga engkau bersama mereka. Mereka memang dikurniakan semangat yang berapi-api dalam pujian dan penyembahan kepada Tuhan. satu pencapain yang memberangsangkan dalam pertumbuhan umat Allah.

Semoga penyembahan dalam roh dan kebenaran berterusan sehingga saat Tuhan Yesus datang kedua kalinya.. Amen..

Wednesday, April 1, 2009

Kadang-kala..

Shalom semua.. urmm kadang-kadang kita selalu bersyukur bila kita dapat benda yang baik... tapi bila benda yang kurang baik.. kita menyalahkan Tuhan...

bila saya fikir-fikir semula, saya tak dapat nak gabarkan bagaimana saya mampu hidup sehingga saat ini tanpa Yesus disamping saya. Banyak perkara yang berlaku dalam kehidupan saya yang seolah-olah mempermainkan saya. Ada olongn yang percaya pada Takdir dan nasib diri. tapi Tuhan mengajar saya dengan mempercayai bahawa Tuhan yang menentukan segala-galanya. 

Ya betul.. beberapa masa yang lalu saya mencari erti kehidupan saya. Saya merintih melutut kepada masa untuk menuntut hidup yang sepatutnya saya jalani.  Ntah la.. jawapannya tetap sama sampai sekarang... tak apa. 

Skarang setelah kenal dan mendalami hati Tuhan Yesus (  dalam Proses) saya semakin pulih daripada kesakitan ciptaan saya sendiri yang tidak mahu menerima pengajaran yang Tuhan berikan. Saya mahu membuka hatid an seluruh kehiupan saya kepada Yesus. 

Bagaimana nak jelaskan sebenarnya? namun satu yang saya pasti, saya kena kuat. Tuhan buat saya sehingga saya sampai dekat tempat ni.. tentu dia sudah ada perncangan untuk saya sejak awal-awal lagi.. terima kasih Tuhan...

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91