Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Sunday, August 22, 2010

An Extremely Sad That Had Touch My Heart Deeply

If U're in a relationship, married or none, read this. U'll know why at the end.

by Itoro 'Ausafrik' Okon on Thursday, 22 July 2010 at 23:08
MARRIAGE

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly.

She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn't love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company.

She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane.

When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month's time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day.

She requested that every day for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife's divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside
the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me.

On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me... she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy.

I drove to office.... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind...I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart.

Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away.

At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I'll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead.
My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push thru with the divorce.-- At least, in the eyes of our son--- I'm a loving husband....

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

If you don't share this, nothing will happen to you.

If you do, you just might save a marriage.
Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.

A CHRIST-CENTERED MARRIAGE IS A MARRIAGE THAT IS SURE TO LAST A LIFETIME.

So then, they are no longer two but one flesh. Therefore what God has joined together, let not man separate. Matthew 19:6.

Friday, August 20, 2010

Caruman KWSP dan Parkeso untuk Part Timer

Subra: Majikan setuju bayar caruman KWSP dan Perkeso untuk pekerja separuh masa

19th August, 2010 BAHAU: Menteri Sumber Manusia Datuk S. Subramaniam berkata majikan tiada masalah untuk membayar caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) bagi pekerja separuh masa.
Beliau berkata kebanyakan majikan yang ditemuinya tiada bantahan dengan perkara itu termasuk Persatuan Majikan-majikan Malaysia.
“Pentakrifan siapa pekerja separuh masa ini tidak sepatutnya menyebabkan majikan keliru, tidak ada alasan untuk majikan mengelak diri dari membuat caruman ke atas mereka,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan cermin mata untuk pelajar miskin di Dewan Orang Ramai Kampung Indah di sini kelmarin.
Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai reaksi majikan terhadap langkah itu memandangkan caruman KWSP dan Perkeso itu akan meningkatkan kos operasi mereka.
Berkuat kuasa 1 Okt ini, kerajaan akan menguatkuasakan Peraturan-Peraturan Kerja (Pekerja Separa Masa) 2010 yang bakal memberi faedah kepada orang ramai yang bekerja separuh masa termasuk caruman KWSP dan Perkeso.
Beliau berkata pekerja separuh masa dikelaskan sebagai mereka yang bekerja di antara 30 hingga 70 peratus masanya daripada pekerja sepenuh masa termasuk yang hanya bekerja pada hujung minggu.
“Pekerja separuh masa mungkin bekerja selama 2.5 jam atau lima jam sehari dan kiraan caruman serta sumbangan majikan ke dalam KWSP dan Perkeso akan dibuat mengikut tempoh jam mereka bekerja,” katanya dan menurutnya penakrifan pekerja separuh masa sudah wujud dalam Akta Kerja 1955.
Sementara itu, mengenai kejadian rusuhan para pekerja warga asing di sebuah kilang di Tebrau, Johor pada Ahad lalu selepas mendakwa kematian seorang rakan mereka disebabkan kelewatan majikan menhantarnya ke hospital, Subramaniam berkata laporan mengenai kejadian itu sudah diterima dan sedang disiasat.
“Kita sedang menyiasat sama ada pekerja Nepal itu sendiri yang enggan dirawat sehingga menyebabkan beliau akhirnya mati sakit atau pun majikan sendiri yang tidak mahu menghantar pekerja itu mendapat rawatan,” katanya.
Katanya jika terbukti pihak pengurusan gagal menyediakan akses rawatan perubatan ke atas 5,000 orang pekerjanya yang terdiri dari warganegara asing, mereka akan dikenakan tindakan mengikut Akta Kerja.
Find and Don't ever let the hand of your endless love lead by pray...
What do u think bout ur love? What is ur love story? Sad story o happiness story… dunno but people must have their own lovestory rite?
Sejauh mana anda da menjalani hubungan anada yang ada sekarang ni? hmmm sebulan? 6 bulan? Setahun? 2 tahun? Atau tujuh tahun?
Hmmm status hubungan anda pula? Bercinta? Kawan? Tunang? Kawin saya tak nak cakp la sebab dat one were in GOD blessed oredy…
Saya Cuma nak anda ( sesiapa pun anda yang sedang membaca) menghadapi semua yang berlaku dalam hidup anda ( yang berkaitan dengan cinta) seperti keperitan mengharungi hidup akibat kesakitan cinta agar terus bertabah. Mungkin anda sukar untuk melupakan kesakitan itu. Dan mungkin anda berkata cinta itu cinta pertama anda. Sukar untuk anda lepaskan dan lupakan… ya tak perlu lupakan. Anda biarkan kenangan itu aman dalam memori dan berusaha lah selalu positive dngannya.
Hal yyang lebih penting yang saya mahu kongsikan saat ini adalah anda dan saya fighting for the endless love. Find it… berusaha mencarinya…. It might hide somewhere. God has planned to you.

Thursday, August 19, 2010

saya pernah di anggap keluarga olehnya

saya masi ingat segala kebaikan dia dah buat dengan saya. saya amat merindui dia sebenarnya saat ini. saya mengaku saya salah dalam hal ini.

ku berharap memaafkan itu tidak sukar bagi mu
saya tau saya patut minta maaf dengan dia tapi saya segan. sebab dia sendiri telah menyatakan bahawa "jangan hubung mereka lagi" yaa mungkin betul katanya. saya ni selalu menyakitkan hati mereka. saya tidak boleh dipaksa memilih di antara mumy saya dengan org lain. syaa tetap akan pilih mumy saya walau seteruk mana pun mereka mendidik dan menjaga saya tapi saya tak akan berdiri di sini seperti ini kalau bukan kerana mereka.
saya cuma mahu dia faham dan mengerti bahawa saya tidak mampu mengatakan tidak bagi setiap permintaannnya yang dia ajukan kerana apa? kerana permintaannya itu tidak releven bagi saya. saya sudah sering makan hati dengan mereka.
saya bukan la org yang senang untuk beradaptasi dengan kemewahan yang ada di depan mata. keselesaan saya adalah bersama keluarga saya yang serba miskin di kampung.
jadi saya minta maaf untuk segalanya...
suatu hari nanti saya harap kita akan berjumpa semula.

keluarga itu mungkin sudah melupakan saya tapi saya sama sekali tidak. saya tak akan melupakan keluarga itu....

hanya doa yang mamapu saya sampaikan kepada mereka. semoga Tuhan memaafkan saya seperti saya memaafkan mereka. AmEN!!

sya juga ada perasaan

ketika ramai yang mengandaikan aku, ramai yang tidak melihat, ketika ramai yang cuba meletakkan aku di tempat ter'salah', dan ramai sekali jiwa yang cuba menyelami aku, malahan ada yg kurang percaya, namun ku tau jika aku salah, itu urusan aku dengan Tuhan, kalau aku ego, itu urusan aku dengan Tuhan, kalau aku berdosa itu urusan aku dengan tuhan, but still aku mau cakap terima kasih pada yang prihatin... jangan.... cukuplah menilai aku...

Kesian La Ngan saya Air Asia. :)

Hmmm tadi saya tengok2 la ticket ni. memang la. Da nama pun pelajar kan… dari sabah pula tu… Sekolah d mana? D semenanjung… kalau balik naik apa? Heee kawan2 d semenanjung boleh la naik bas ke, train ke, kami ni naik belon kata org swk. Aahh belon? Apa tu kata org smjng? Hehehhe sabah pla panggil aeroplane… kelas sket… hehehhehe eh tak de la. Merapu pula..
Tadi tengok la website air asia ni… huuu kesian beb… punya excited tengok  sebab promotion RM1. Domestic pula tu. Hahahaha tangan pla cepat2 mengklik.. kikikikikiki… tapi keputusannya… menyedihkan…….
tengok ni...
tengok la yang saya bulatkan tu.......

huuu sedih sangat2 tau.. tengok tu....RM7.00 tau.. penerbanagn dari  KL ke..... tapi sedihnya takda ke KK susah btul nak tengok penerbangan ke KK ada promosi sampai macam tu punya harga....
lagi saya turun bawah maaa tengok2 kan... hehhe
huuuu

ke tempat lain best... ada yang murah... tapi ke KK ni satu2nya yang tak ada. ingatkan nak beli untu cuti sem pertengahan tahun depan tapi tak dapat2... uwaaaaa...... 
bestnya kalau ada anak raja datang tolong belikan aku tiket.. hehehhehe
heee nak ninjau tempat len pla...  
kebelakangan ni suka sangat nak meninjau dalam internet. heheehehhe


Wednesday, August 18, 2010

Mengubah Template Blog Anda


Cakap pasal blog ni…banyak juga la pengalaman yg sangat menarik saya alami. Dulu masa mula2 saya buat blog dalam lebih kurang dua tahun lalu la, banyak yang saya terkial-kial almkalumla kan kita ni masi lagi baru dalam hal ni kan…hmm
Dah dua tahun saya buat blog, mula2 saya belajar nak poskan tu sangat susah. Pening sebab tak ada sesiapa yang mahu ajar dan bagitau macam mana nak buat kan… saya pun buat sendiri je semuanya. Orang ckp sabar ja la yang penting masa tu kan…
 Pernah sekali saya ter’delete’ template saya. Then punya la pening saya nak tukar….
Dalam proses nak belajr tukar template tu, satu hal yang sangat sukar juga adalah ketika saya dalam proses nak menukar templatye dan mencari template yang sesuai adalah semasa berkenan dengan template yang nak ekna download… wa… dah download then saya tak tau nak buat apa.. huhuhu…well saya nak share dengan korang semua caranya….
Mudah dan simple…
1.       Cari template yang anda berkenan…
2.       Download template tu… ( saya cadngkn buat satu folder khas untuk template dalam dokumen anda.)
3.       Ekstrakan template tu… ( right klik- ekstrak)..template yang telah di ekstrak akan membentuk satu folder baru secara automatic.
4.       Masuk blog anda.
5.       Klik dashboard..
6.       Klik Design
7.       Klik Edit HTML
8.       Klik Browse. ( cari template anda… kemudian buka folder yg dah d ektrak tadi tu… cari yang bernama XML sahaja dan open)
9.       Klik upload.
10.   Kemudian save template anda tu…(anda boleh preview dulu)
11. Sebelum save tu, anda jangan lupa Klik Keep Widget/Gadget  untuk mengelakkan gadget anda ikut terdelete.
Cara ni sesuai untuk mereka yang mula2 nak buat blog. Tapi kalau dah banyak gadget kat dalam tu anda kena buat backup dulu. Save kan HTML gadget  anda dulu… okay.. Good luck…
Any Question, please feel free to ask me.. juz comment here okay….
hi
gud morning all..
hehe tis morning kan,. dunno wat i do oo
wake up at 6.50am but my claz is at 10.00am in da morning. hehehe
take a bath, breakfast, make up, then haaa now mencoret kat blog.
write sumthing. my head full with so many stories.. wanna share it in my blog but stil haven't got da time..
today feel like wanna bring my Lucky to da klaz... but lazty jua..
kikiki...


Miss My Hubby o tis morning. coz he wont woke up when i sms him to awake..
ok da.. jalan dulu... hehe

Facebook Conversation (comments)

 the conversation below is one of my most fav. and i love to do it when i got my free times....i love to talk... 
  • Lim Chee Sen wow!! nice song, those song are for us to listen but not to bring back bad memory..ok?where you fall is where you stand up..do not need to wait till other day than stand up.right?be strong..ok?
    56 minutes ago · · 1 personYou like this. ·
  • Wen Winda Wink hehehe of course friend. they r my fav song and some is awsome to me coz every time i felt down, some of em cheer me up.. how blessed i am... Thanks anyway... i put it oso in my blog
    52 minutes ago · ·
  • Lim Chee Sen nice to know u know how to cheer yourself,cos sometime song can make people more upset n down..u know?
    35 minutes ago · ·
  • Wen Winda Wink hehehe ya... i know... but all thats totally depend to us rite... dun be fool to b upset juz by a song... hehe
    30 minutes ago · ·
  • Lim Chee Sen sometime just can't help it,those words came in on the right time n on the lousy mood..so it hurt sometime..i believe i felt it before..right?
    27 minutes ago · ·
  • Wen Winda Wink hehehe yeah ur rite, sumtime it wil be dat way. hurt and painful, me either but its ok as long as we didn't too emo rite. let it go and accept the future... the rest of it, leave it to the Creator, To GOD.
    21 minutes ago · ·
  • Lim Chee Sen sometime GOD seem far or HIS back is agaist us..or we just fall into temptation,..right?
    18 minutes ago · ·
  • Wen Winda Wink heeee dif. pple see the things in dif way. but yeah... sumtimes its like dat. But see our own life la... the way we live our life.. then we might know why thats happen. why GOD let it happen.. ( mee too facing da probs.. same probs)
    15 minutes ago · ·
  • Lim Chee Sen the problem start from the begining n problem never seem to end..one after another..maybe GOD is very free to listen to each n every problem ,hor?right?yes?
    12 minutes ago · ·
  • Wen Winda Wink God is GOD. there is nothing impossible to GOD. its the human who limited every things. remember God know every inch of our body. even every pieces of our hair is counts ( Matthew 10:30)... thats enough to make us understand that God can do everything God Want, but God let us choose our decision.... Theres nothing secret for me, so doesn't matter if the other see or read it...
    3 seconds ago · ·

Monday, August 16, 2010

people people people people people people people people people people people people people

Recently, so many people ask me about myself….
Soalan-soalan mereka kadang2 membuatkan saya tertekan juga. Kenapa saya berubah? Kenapa saya tak lagi macam dulu? Datang dalam sesuatu perkumpulan? Well, Tuhan maha mengetahui jawapan untuk semua itu, saya rasa saya tak perlu perjelaskan kepada semua orang kenapa saya berubah. Tuhan lebih memahami dan mengerti.
Untuk apa saya melayani jika hati saya tidak sepenuhnya berada dalam persekutuan? Untuk apa saya memperhambakan diri kepada ibadah pelayanan andai saja di luar sikap saya seringkali mungkin menyebabkan orang lain tersandung? Bukan, bukan maksud saya menghakimi orang lain tapi ini soal diri saya sendiri. Berikan la segala pelayanan kepada saya bila saya bersedia. Nescaya saya akan lakukan lebih daripada yang di perlukan seperti saya berada di SIB Likas dahulu.
Satu lagi jan la paksa dan perbuatan saya untuk Tuhan adalah sesuatu yang bukan di paksa-paksa tolong la… saya bukan emlayani kena kehendak masnusia… tapi jika saya salah dalam persepsi saya ini, maafkan saya dan berikan saya waktu. Jangan ditanya lagi eknapa. Jangan d SMS lagi buat itu ini sebab saya memang tak akan buat dan tak akan datang. Maafkan saya.
I hate when u people keep asking me why? Why? Why? Why? And Why? Wah, feel like headache oredy in my head eh… people.. stop it k.. I can’t stand it anymore… sudah la tu……………
Please stop it…

Friday, August 13, 2010

Make Up For Your Eyes

Prep your eyes with concealer Concealer can be used to cover up undereye circles or just the bluish discoloration just under your inner eye. To cover dark undereye circles, apply three dots of concealer under each eye. Start at the inner corner where skin tends to be darkest, then under the pupil and the third on the outer edge. Pat, never rub with your ring finger (this finger tends to have the softest pad) until it disappears.

Apply eye base to your lid Eye base is the secret to keeping your shadow in place for hours. Without properly priming your lid first, your eyeshadow will likely end up a greasy line in your crease.

Apply shadow. It's great to use a three-toned shadow and build from lids to brow. Allowing them to blend into each other like a rainbow is gorgeous, according to celebrity makeup artist Mally Roncal. Start with a light color that almost matches your lid. Sweep the color across the lid and up to your browbone. Follow with a medium color across your lid only. Build on this with a darker color in the crease. Blend the colors well.

Follow with eyeliner Dark eyeshadows work great as eyeliners. Wet a slanted brush, then dip in a dark eyeshadow. Line eyes as close to the upper lashes as possible from the inner corner to the outer corner. Follow with liner on bottom eyes, but only line from the middle of the eye out. Smudge the bottom line with a Q-tip or your finger. You don't want a prominent line. For a smokey eye, use a brush to pat in a dark eyeshadow along the upper lid and below the lid. You don't want a stark line, instead you want to blend it so it's 'smudge-y.'

Brighten your eyes with a highlighter This step involves only the inside part of the eye. With a gold or pink highlighter (white is too bright), draw a v-shaped shape that follows the inner corner of your eye from top to bottom. Blend with your fingers. This will help make eyes 'pop.'

Highlight your brow Take the same highlighter and dab it on your browbone, concentrating on your mid-brow outward. Blend with your finger.

Curl lashes An eyelash curler will make even long lashes look more gorgeous. For added effect, you can heat the curler under a blowdryer for a couple seconds. Test curler before applying to lashes because you could burn yourself.

Apply mascara Place the wand of your mascara brush at the bottom of lashes and wiggle back and forth. Follow with another few sweeps of the wand. Apply to bottom lashes as well.

Thursday, August 12, 2010

TOP 5 FASHIONS MISTAKES



Let us face it, when you go down to the mall or to your daily class,  it seems that so many people are forgetting the basic fashion rules and consequently the talk of the night is about, "How in the world could she be so silly in putting that together?" Whether you like it or not, the world is a tough place and there is no industry tougher than the clothes you wear. If you do not want to be tarred as a fashion tragic then here are the Top 5 Fashions Mistakes you must avoid!
Mistake Number 1: Wearing the Wrong Size Clothes
So many people get this wrong. Always buy appropriate size clothing, if the clothing doesn't fit, simply don't wear it. If you are losing weight, then make sure you buy clothes that fit the size you are now. When buying clothes make sure that you check the sizing and make sure the size is suitable for you. There are different size charts around the world, for example medium in Asia is different to a medium in the USA and a medium in Europe.
Mistake Number 2: Wearing Clothes that are Unironed
You must never going into public looking wrinkled. This sends a message to the people around you that you are not proud of your appearance and who you are. It takes no more than 10 minutes to iron your clothes. Here is a quick tip: if you want to decrease the time it takes to iron your clothes, hang them up once you have worn them.
Mistake Number 3: Wearing to Many Colours
Wearing way to many different colours can totally confuse the appearance you wish to portray. Keep your colouring simple and plain. If you are unsure how to colour match your clothes look on the web or in high fashion magazines and they will show you the right look.
Mistake Number 4: Choosing the Wrong Accessories
 Over accessorising an ensemble is as much a fashion mistake as under accessorising. Remember you are not a Christmas Tree, choose items that centuate the fashion item. For example if you are wearing a plain black dress then a necklace of pearls and a pearl bracelet is an appropriate choice. It would not be appropriate to then add a broach as well.
Mistake Number 5: Wearing Green and Red
Why ladies insist on doing this is beyond me. Wearing Green and Red together is a very poor choice. Always colour match to ensure the colours accentuate your look not make you look like a Christmas Tree. Green and Red unfortunately don't work together as colours.

Wednesday, August 11, 2010

Telefon Sony Ericsson W905 China

;hmmm, sekali tengok, terus terpikat dengan rekabentuk telefon ini. apalagi ianya sangat murah dan bersesuain dengan bajet yang kita ada sekitar rm300-rm400. wow... beb sangat menarik handset ini untuk di miliki. tambahan pula bila jurujual mengatakan bahawa telefon itu adalahbuatan singapore.. waahhh hati terus deg degan nak memiliki.
almaklum sajalah pelajar kan?
but jangan tertipu kawan...
ramai sangat yang cuba mencari keuntungan dengan cara macm ni skang, sangat teruk bila anda sedar anda akhirnya di tipu...
di bawah ni adalah maklumat details yang saya paparkan pada anda untuk menilai handphone yang ada benar2 ingini itu...
hmmm



Product Attributes
Place of Origin: Guangdong China (Mainland)
Brand Name: OEM
Model Number: Sony Ericsson W905
Design: Bar
Display Color: Color
Screen: 2 - 3"
Camera: < 3MP
Feature: Bluetooth, FM Radio, MP3 Playback, Tou...
Detailed Description
China Sony Ericsson W905 Dual SIM Dual Standby Bluetooth Power Sensor MP3 MP4 Mobile Phone:
The main selling point:

1. Fashion straight, 2.2-inch flat-screen touch screen, body marks Sony Ericsson
2. Dual SIM Dual Standby
3. Bluetooth
4. Mobile QQ
5. MSN
6. Voice features
7. Power Sensor
8. Photography, video
9. MP3, MP4
10. FM radio
11. Book
12. Privacy protection, anti-theft feature
Basic parameters
Brand Model Sony Ericsson W905
Availability 2009
Network standard GSM 900/1800
Standby Mode Dual-card dual-standby
Mobile shape Straight
Supported Languages Simplified Chinese, English,May order the multi-country language according to quantity
Screen parameter 2.2-inch, 26 million color; Resolution: 240 × 320px, touch screen flat screen
Memory Support TF card (microSD card) expansion, maximum support 4G
Case Material General
Dimensions 111 * 47 * 13mm
Total Weight 108g
Nominal battery capacity 1200MAH
Theory of talk time 100 minutes
Theory of standby time 100 hours
Available colors Blue, white, black, red
Basic functions
Ringtones Built-in polyphonic ring tones, support for custom MP3 ring tones
Display Supports two kinds of theme, support custom wallpaper, screen saver image
Call functions Support for hands-free calls in support of talk time tips, support call recording, support calls at the same time to run phone book, information, features, support multi-line calls in support of IP dial
Contacts Capacity of 500 to support custom settings each individual telephone calls and caller group ringtones, caller picture, business card-style management (including name, mobile phone, home phone, company name, e-mail, caller picture, caller ring tones, caller groups, Memorandum)
Messaging 200 SMS capacity, operational features including a return to the Inbox, delete, call, lock, mark, sort, extract numbers, information on the details of
MMS capacity of 50
E-mail send and receive Does not support the
Input Handwriting input, pinyin input, strokes input, uppercase letters, lowercase letters, numbers, enter
Profile Standard mode, silent mode, meeting mode, outdoor mode, pager mode, support for vibration
On / Off Support to set timing on / off
Alarm Support, 5 groups
Security Settings SIM lock, phone lock, automatic keylock, privacy protection, anti-theft feature, and red keys eliminate screen
Data Services GPRS
WAP access wap2.0
Data USB data cable transfer, Bluetooth transfer
Image format JPG, GIF
Multi-media entertainment functions
Bluetooth Support
JAVA Does not support the
Camera Description Built-in 1300,000 pixels
Static photography Maximum support 640 * 480 resolution, support for the shutter sound effects, exposure compensation, to avoid flicker, delay shooting, continuous shooting, color balance
Dynamic shooting Support for audio video capture
mp3 player Support mp3 format music player, support background play
Video Support 3GP, mp4, avi format, and supports full-screen playback
FM radio Support FM radio
Recording Support
Mobile QQ Support mobile QQ2008, support for version upgrades
MSN Support MSN, support for version upgrades
EBook Supports TXT format e-books
Voice Support menu reading, reading text messages, voice timekeeping, support voice recognition
Power Sensor Support the direction of switching, video screen, switch, switch wallpaper, songs switch
Games Lianliankan, Sokoban, video Big World
Additional features Calendar calendar, calculator, countdown, attribution to
What`s in the box?
1 x manual
1 x earphone
1 x USB cable
1 x charger
2 x battery
1 x cellphone
1 x 1G TF Memory card

But dont be fool by the sales... the price of this product hanyalah 150 ringgit Malaysia. but they can up it till 300 to 350 Ringgit Malaysia... so my suggestion to u, even though we desired the most sophisticated one among our friends handphone, but think about this one. so better u buy the original one....

Kisah Hari Ini Yang Dot Dot Dot


Kadang kadang bila kita rasa tak di perlukan dalam sesuatu keadaan kita akan rasa serbasalah untuk melakukan sesuatu sedangkan actually kita berkepentingan dalam hal tersebut. Kadang-kadang kita perlu menjadi lebih Open untukmemahami sesuatu. Sesuatu itu wujud kerana adanya sesuatu. Namun tak kurang dalam kalangan kita yang terlepas pandang hal ini. Itu akan berlaku apabila kita semakin ghairah dengan keperluan diri sendiri. Means, bila kita semakin rasa kita perlu difahami oleh orang lain, kita sebenarnyua semakin mementingkan diri sendiri dan secara langsung kita akan menyakitkan hati orang lain dan perasaan kita sendiri yang tidak kita sedari.
Namun, dalam hal seperti ini siapa harus dipersalahkan? Adakah patut kita bertelagah dalam menyelesaikannya? Jawapannya ada pada diri kita sendiri.
Lagi satu, apabila kita terlibat dengan interaksi sesame individu dalam kalangan kita, secara berhemah kita kena menghormati orang lain. Jangan terlalu manjakan diri dengan semua hal yang remeh. ( saya menulis seperti ini juga untuk menguji kesedaran diri sendiri.)
Apa juga yang kita alami pastinya kerana kita semakin matang dan jangan biarkan ‘apa yang kita alami’ mengawal segalanya dalam diri kita. Selelsaikan dia dan jangan biar ia menguasai kita walau seklumit Cuma. Tetapi persoalan lain adalah, siapa kita untuk berbuat sesempurna itu? Ya, kita manusia,  but kita kena fikir, dalam menjadi manusia yang bertamadun kita kena ada pegangan diri sendiri yang patut kita genggam dan menjadi landasan terhadap segala sesuatu yang kita buat.
Proses memilih kawan, sebagai pelajar hal ini sering menghantui golongan dalam lingkungan ini. Sejak di bangku sekolah rendah sehinggalah ke university hal ini tidak dapat di elakkan. Berikan sebab? Kerana kita semua manusia dan punya tahap pemikiran yang sama. Wajarkah berbuat demikian apabila kita menerima sesorang dan mengabaikan yang lain? Dan satu lagi jangan rampas hak orang lain…
I hate dat….
( aku pun dah tak tahu da apa yang aku cakpakan ni. Korang paham2 ja la k. )

Tuesday, August 10, 2010

My Favorite Song

S.H.E ZUI JIN HAI HAO MA LYRICS

tiao yi zhang ye dan ka
xie shang man man zhu fu de hua
di zhi xie de shi xin di
ni neng bu neng shou dao ta
tian you dian leng feng you dian da
cheng shi ling jing er xuan hua
zhe yi ge dong tian
wo dei yi ge ren zou hui jia

wen zi ji xi guan le ma
mei you ni mei dao ye li
hui sheng bian de hao da
you mei you shen me hao fang fa
rang ji mo geng ting hua

ni zui jin hai hao ma
shi bu shi ye zai si nian li zheng zha
ni shuo hui ji de wo hai ji de ma
ni zui jin hai hao ma
mang lu ma lei ma xin hai hui tong ma
ru guo zhen bu de yi wang le wo
kuai xiang kuai le chu fa

you zai duo de qian gua
dou yi mei you quan li biao da
jiu qing ren gei de wen hou
bi mo sheng ren hai gan ga
zuo tian yuan le ming tian hai chang
hui yi mo hu dan ju da
zhe yang de shen ye yan lei
yao zen yang bu liu xia

Gastrik


Pernahkah anda mengalami sakit di bahagian tengah dada betul-betul pada bahagian bawah pertemuan tulang rusuk? Rasa pedih dan ngilu yang teramat sangat pada bahagian itu?
Well saya telah mengalami sakit seperti itu selama hampir 16 tahun. Mulanya saya tak risu apa-apa. Maklumlah zaman budak-budak dulu kan. Manala sa faham semua tu.
Sehinggalah satu insiden berlaku pada saya ketika saya berada di dalam program orientasi pelajar Tingkatan enam rendah pada tahun 2006.lebih kurang 4 tahun lalu. Saya tiba-tiba pengsan dengan tiba-tiba dan itu sangat sakit kerana saya rasa yang teramat pedih pada bahagian ulu hati, dan kepala saya sanagt pening, selepas itu pengelihatan saya gelap. X dapat berbuat apa2 dan sedar-sedar saya dah di angkat ke bahagian urusetia.
Walaupun  demikian saya masi tidak melakukan apa-apa tindakan. Saya memang takut, tapi saya sering menahan kesakitan dan saya semakin pandai menahan sakit yg saya alami. Semakin hari saya semakin merasakan kesakitan tersebut dengan lebih kerap…
Dan satu lagi insiden berlaku pada sem lepas setelah saya berada di Universiti ini… malam itu saya terjaga dari tidur kira kira pukul 2.30 pagi. Saya terasa mual dan sangat tidak selesa even dalam tidur pun terasa. Lalu saya ke tandas untuk buang air kecil, namun sebaik masuk ke tandas, tiba-tiba muntah saya keluar berterusan. Seolah2 tidak akan berhenti. Saya risau…. Saya mulai teringat semua kesakitan yang saya alami selama ini dan tertanya-tanya, adakah ini kemuncak kepada segalanya. Sangat sakit saya rsakan.
Mual di tekak, sakit di ulu hati, pening di kepala, pedas di perut. Semuanya buat saya muntah. Saya minum air dan kembali tidur, namun 5 minit kemudian saya terjaga semuala dan sekali lagi saya muntah. Hal tersebut berulang sekali lagi dan saya mulai risau. Saya terfikir tidak mahu mati pada saat ini kerana. Hanya mumy dalm fikiran saya. Dan saya berusaha mencari ikhtiar. Dahlah pukul 3 pagi, semua house =mate pla tido. Nak panggil sapa? Syukurlah saya ada kredit. Saya call housemate sem lepas yang lebih rapat dengan saya yang kebetulan hanya berada dia tingkat bawah rumah saya dan minta tolong dengannya.
Dia panggil felo dan saya di hantar ke klinik. Di klinik saya di berikan satu suntikan dan glucose sebungkus. Saya sebetulnya perlu ditahan namun saya menolak dan memilih untuk kembali ke rumah. Kesedaran saya untuk menjaga tabiat pemakanan bertahan selama 2 minggu selepas itu.
Namun saya masi mengalami kesakitan seperti biasa selepas itu. Dan saya sekali lagi ke klinik swasta. Saya di beritahu agar menjaga pemakanan, berpantang dan elakkan makanan yang asam, pedas dan telalu manis serta bergoreng.abis tu ank makan apa? Sup sayur? Sedap juga.Dr. klinik swasta memberikan saya ubat yang saya perlu habiskan dalam masa 2 minggu kalu saya tak silap dan kembali semula ke klinik untuk teropong perut namun sehingga sekarang saya xdatng sebab saya tahu itu sakit.
Well, saya malu juga untuk mengakui ni, but skang ni  saya kena makan banyak kali utk menampung keperluan perut saya kekal tanpa terasa sakit…kadang-kadang sakit tu bertandang juga. Namun saya sabarkan hati untuk itu. Saya semakin sering sakit lebih lebih jika tidak sempat mengambil nasi pada waktu tengahari dan sarapan dan makan malam. Bersabar saja la. Penyakit ini di klasifikasikan sebagai GASTRIK;
Apa itu Gastrik?

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.

Penyebab Gastrik

Perut meliputi kantung kosong yang berotot terletak di bahagian atas di kiri abdomen, betul-betul di bawah rusuk. Orang dewasa mempunyai perut sepanjang lebih kurang 25 sentimeter dan boleh mengembang untuk menampung sehingga satu gelen makanan dan minuman.

Tisu perut tersusun rapat dan berlipat sesama sendiri seperti kipas semasa perut kosong. Apabila ada makanan, lipatan ini terbuka dan mengembang. Dalam perut inilah makanan diproses dan disimpan sebelum ia dibuang melalui usus. Daripada mulut, makanan perlu melalui saliran makanan yang panjang dan berotot yang dinamakan sebagai esofagus sebelum sampai ke perut. Dinding perut pula ada beberapa lapisan otot yang menggodak makanan sehingga hancur.

Kelenjar pada dinding perut, dalam masa yang sama, merembeskan jus gastrik termasuk enzim dan asid perut bagi membantu mencernakan makanan. Salah satu asid termasuklah asid hidroklorik yang bersifat kakis dan boleh melarutkan besi. Bagaimanapun, kehadiran mukus atau cecair bikarbonat dapat menyeimbangkan paras keasidan dalam perut dan melindungi tisu perut.

Punca-punca lain Gastrik:

1. Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
2. Pengambilan alkohol yang berlebihan
3. Pengambilan kokain
4. Merokok
5. Stres
6. Gangguan autoimun
7. Penyakit crohn
8. Radiasi dan kemoterapi
9. Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
10. Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
11. Rembesan asid gastrik yang berlebihan
12. Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya
13. Lain-lain masalah perubatan seperti HIV/AIDS, penyakit buah pinggang.

Gastritis terbahagi kepada dua:
i. Akut, apabila keradangan berlaku secara mengejut lazimnya disebabkan oleh gabungan klasik mual dan rasa panas membakar atau ketidakselesaan pada bahagian atas abdomen/hulu hati.
ii. Kronik, terjadi secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang, cenderung menyebabkan kesakitan dan rasa terlalu kenyang atau hilang selera makan selepas makan sedikit.

Sunday, August 1, 2010

Rindunya Aku Pada Mereka

Bila saya melihat adik adik saya, terasa diri ni dah dewasa. Sekelip mata sahaja semuanya berlalu. Terasa rindu pula dengan zaman kanak-kanak kami dahulu. Rindu akan kenakalan saya bersama mereka. hubungan yang akrab dengan abang2 sepupu dan adik2 sepupu. Semuanya telah berlalu sepuluh tahun yang lalu. Huhu… dah lama rupanya semua tu.


Masa kecik2 dulu semuanya tak kenal sakit dan membezakan sesame kami. Semuanya bermain bersama. Tertawa bersama. Buat perangai sama-sama. Bahkan kami pernah bergaduh bersama-sama. Ahhahahaha..
Dengan kakak saya, kami pernah bergaduh hingga kakak ambil parang nak potong saya. Nasib bek la masa tu kitaorang rajin tengok filem aksi Jackie chan. Saya pun sempat buat aksi Jackie sikit. Ambil penyapu dan tahan parang yang kakak guna untuk libas kepala saya. ( ganas bukan main kan?) hehehhe well dulu2 saya ni tomboy juga. Hahaha.. malu pula.

Dengan cousin2 yang lain, kami sering mandi sungai bersama2 tak kira laki ke pempuan. Selepas tu mencuri buah buahan daripada kebun orang kampong. Hahaha. Antara kebun yang jadi mangsa kami masa tu adalah kebun yang berada di pinggir2 sungai. Apa tidak, semua kami balun. Hahaha.. bah biasa la ba, kalau dah mandi sungai berjam2 perut pun akan lapar, so kami curi la buah2n tu. But luckily xpernah pula kami kedapatan kata orang sabah. Hehehe

Hmm, dengan adik saya c oyo, kami pernah makan nasi satu periuk dengan hanya berlaukkan serbuk magi kari. Seriuk nasi kami habis. Pun masi boleh bergerak dan berlari kesana ke mari. Seingat saya itu semua berlaku ketika saya berada di tahun 4 dan c oyo d darjah 2. Hehehehe. Lucu ooohhh. Berselera betul kami makan dengan kari tu ja. Rindu pula dengan c oyo ni.

Dulu nak panjat2 pokok ni bukan masalah bagi saya. Sebab cousin2 saya tak kira lelaki ngan pompuan, semuanya ligat memanjat. Tapi bila da dewasa ni, terasa lain. Panjat tu boleh tapi nak turun mak aiii susah sangat… kena juga ada org lain yang nak bagitau nak pijak mana satu dahan tu kalau kena turun. Pernah sekali saya pergi panjat pokok rambutan yang biasa saya panjat dulu la. Panjat mcm biasa je la. Lagipun pokok tu bukannya tinggi, 2 kaki dari tanah ja. Tau2 bila da nak turun tu, hahahha jenuh juga mau turun ooo… kikikiki skang ni lum try lagi la. Hehehhe…

Hmmm skang ni, cousin2 semua da besar2. Ada yang da kawin pula. Sangat susah nak berkomunikasi da. Nak bermanja takut bini dorang pa jeles. Hahahhaha. Yang belum kawin pula semuanya p merantau. Kerja kawin tempt lain and banyak juga mcm sa yang sekolah di tempat jauh. But tu la yang di maksudkan dengan pendewasaan kan? Dah dewasa ni lain pla la cara dia. Kena ada malu2 sikit.
And da most important, I m totally change kata cikgu ku. Udah jadi lebih ladies gitu. Hehehe well people change ba kan? Hehehhee

sedikit sahaja lagi

Ketika kaki berdiri…
Ketika kaki menapak…
Ketika kaki melangkah…
Ketika mata terus menatap
Ketika mata kekadang layu
Ketika mata bergenang
Ketika hati harus bersabar…
Ketika hati harus bertabah
Ketika hati harus tegar…
Senyum perlu berukir
Senyum perlu berhias
Senyum perlu seikhlas
Tawa harus dihibur
Tawa harus ditongkah
Tawa harus dimiliki
Tangis harap dijauhkan
Tangis harap dibenarkan
Tangis harap diberikan
Bersabarlah Bertabahlah
Tersenyumlah Tertawalah
Olahan imaginasi mu
Olahan impian mu
‘Kan dikau genggam erat dan kejap…
Kau kan tetap memiliki
kau kan tetap memahat
Nama mu di mercu Awan...

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91