Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Tuesday, December 28, 2010

MAMAT FAcebook

 Hi all.. tak lama g cuti untuk semester ni akan berakhir. Terasa macam masa berlalu terlalu pantas. Next sem i will be in sem 5. huhu another 3 sems to grad yo....

selain tu tempoh untuk saya bekerja di TESCO juga da nak hampir tamat.. hehehe.. bestnyeee...

and also... tahun ni akan berakhir.. 

'Blur da..."

i Terblur nak sambung entry bila nampak sorang mamat dalam Facebook buat sampai 3 akaun huhu.. lepas tu diye menyamar jadi orang lain tuk contact bekas gf dia tu. kesian. dia tak nak ngaku tapi sya tau la geng. ketara sangat... hahaha..

nampak sangat dia rindu girlfriend yang dia tinggalkan dulu kerana sorang perempuan kaya. padan muka ko geng. hahaha

ni la.. ambik pengajaran sket. terlalu ramai laki wat macam ni skang. tak pandai nak sedar2.. cukup la. dah dah le tu... jangan di biarkan nafsu tu kuasai anda. Usah di kejar sang kaca, permata pula di tinggal tanpa simpati. padan muka ko...

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Monday, December 20, 2010

Bila Kita Membeli Belah…



Hai guys… lama x update blog ni…
Sebenarnya saya dah lama simpan tajuk entry dalam “minda” saya. Banyak perkara yang saya nak masukkan di dalam entry ni sebenarnya.. sperti membuat senarai sebelum ke supermarket, bandingkan harga, pilih yang terbaik dan utamakan keperluan bukan yang kita kehendaki…
TAPI…
Saya percaya semua orang tentu pernah membuat satu atau malahan lebih banyak artikel tentang hal sedemikian right? So saya pilih untuk mengulas sedikit mengenai isu ini… nak tahu apa? Hmm… keep reading…

Baiklah, saya mulakan dengan soalan:

1.     Pernah bermasalah dengan wang semasa membayar?

2.     Tak cukup masa shopping?

3.     Layanan yang tidak mesra?

Wahhh … dan bla bla bla bla…. Banyak lagi masalh yang mungkin pernah dihadapi… point saya sebenarnya…kita sering menyalahkan ‘somebody else’ bila kita tidak berpuashati/bermasalah dengan sesuatu…
Contohnya, katakana anda datang ke ‘shopping mall’ anda seorang yang berlatarbelakang membanggakan tak kira la apa aspeknya… dan anda berhadapan dengan masalah mendapatkan senarai barangan anda, tapi tak ada sesiapa di sekeliling anda (salesperson) yang boleh tunjukkan anda semuanya. And u MAD. Tapi fikir bila someones is following you, anda dan saya sendiri pasti tak rasa selesa… huuu betul beb, terasa kita ni macam pencuri kan? Jadi pandai2 la k…
Time nak bayar pula cashier buat hal… contoh la… salah satu barang anda tak dapat di ‘scan’ harganya… dia blink kan lampu dan menanti seseorang datang kepadanya, membantunya mendapatkan harga sebenar… Anda marah sebab anda menunggu…cashier pula tiada senyuman… anda fikir anda customer ‘CUSTOMER ALWAYS RIGHT’ betul ke? Fikir dulu saudara… cashier tersebut mungkin telah bekerja selama 5 jam tanpa rehat.. kerana hari tu hari sabtu dan semua orang keluar… tentunya dia penat… ya itu tanggungjawab dia nak beri layanan mesra… tapi… CASHIER tu juga bukan robot.. dia tidak boleh memaksa tubuhnya senyum hingga ke telinga untuk muka anda yang masam seperti ASID itu… besides, dia hanya orang bawahan dan memerlukan seseorrang membantunya menyelesaikan masalah anda.

Next problem, anda tahu mall tersebut akan tutup dalam tempoh 1jam atau kata kan 30 minit. Anda masuk kedalamnya dan membeli keperluan sebanyak dua troli. Beratur di kaunter 15 minit sebelum pasaraya tutup… cashier dah marah… memang lah dia marah.. sebab anda membuatkan dia bekerja tanpa dibayar. Anda pikir semuanya berhati mulia seperti anda? Selepas menutup kaunter, semua cashier di seluruh dunia perlu membuat “ closing” yang memerlukan mereka membuat laporan kewangan yang diterima pada hari tersebut. Skurang-kurangnya 15-20 minit diperlukan, jadi jika anda salah seorang daripada mereka yang menyebabkannya menutup kaunter pada pukul 11.00 malam tepat. anda telah menyebabkan dia bekerja selama 30 minit tanpa bayaran… PERCUMA. Kalau sehari mungkin tidak mengapa.. tapi jika setiap hari… sekurang-kurangnya dia bekerja selama 7 jam tanpa bayaran apa pun setiap bulan… setahun? Fikir sendiri. Perlukah semua orang berkorban untuk anda?




Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Monday, December 13, 2010

CAR DRIFT in RANAU


Hallo all….
Mulanya I wanna make an entry bout TESCO again but KEN said.. work is like that so.. biarlah… malas nak mengumpat da… hmm so takde idea sangat td.

So layan je fb tu.. hehhe terjumpa dengan gambar2.. dari kawan2 bout may hometown RANAU!! Wah!!! Gambar kreta drift u…. bukan mcam drift kat UPSI university aku ni… lagi best beb… hehehe… mesti puas mata d jamu kalau la sya ada kat sana time ni… huhu

So jom kita semak sama2 pic2 dibawah ni…

Some of the cars

Cutenya.. saya suka purple

pink

some of my friend

Add caption





ranauian




WOW!!!


One of the model car drift


okey la... enough for now.. nak upload benda ni punya la lama... huhuhu

Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Saturday, December 11, 2010

Korang... Aku nak Ngadu ngan Korang ni...

Sob sob sob… huu weii korang suma… dengarlah ni.. saya nak mengadu wei… .. hari ni kan, tem saya kerja, saya kena marah dek Supervisor… sal apa? Pasal customer ni la… voucher dia tak leh nak scan lepas tu report kat Customer Service then the supervisor scolded me infront of more than 3 other customer. Saya malu tau.. tapi saya terima tu salah saya. Dah I accept my fault… jgn la scold me two times k…

What to do, she still scolded at me…  I never sorted money you know… I never make customer mad at me. Cuma customer je yang tak de perasaan tu, ingat kita ni bukan manusia.

Bergaul dengan golongan ini di dalam MALL TESCO ni, buat saya betul2 hampir hilang sabar especially bila berhadapan dengan customer yang hidungnye tinggi mengalahkan gunung kinabalu. Sombong tak bertempat. Can talk smooth and berperikemanusiaan ma, tak payah nak marah… huh!.. hal lain punya hal, dia marah kita. Huhu…
Lagi satu, today saya kena juga, ada 5 orang customer warga BANGLADESH dan 5 orang JAPANESE…. I anti betul dengan dorang ni… Kalau filipin O Indo O Arabian, O etc. bermula dengan lima orang JEPUN tadi… saya tak expect yang dey all tu JEPUN, I bantai je lah cakap MALAY… dia jungkit Bahu je… bila I translted ke English, mereka berlima ketawa besar… bila dey all buka mulut, baru saya tahu dey all tu orang luar.JAPANESE.
Bangladesh lagi la sandi.. apa2 bahasa saya guna pun tak faham. Dan de all beli telur TRC dan semuanya sukar di scan… huhu dah lah menyusahkan orang….
Tapi syukurlah… semuanya okay deh…. Lagi okay bila sorang Chinese customer yang mungkin kasihan dengan saya, dia hiburkan saya,,, katanya,
Customer:  I like to use your counter miss, You really nice than the other with your smile while u ask us or do something for us”
 huuuuuuu terharu hati beb, sejukkkkkk je hati dengar pujian macam tu. Saya hanya tersenyum dan say
  Me : “thanks mem, u make me feel much better. This is my 1st times”
She smiles back at me and,
Customer: “Nvm, she should talk properly ma… we human same like her…”

Saya terkedu beb, tak semua orang jahat u know.. and thanks to GOD give me strength so that saya tak melawan dan berkeras bahawa saya yang betul… memang saya salah.

Huhu tak tahu apa nak jadi esok pla. hehehhe




Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Wednesday, December 8, 2010

Khusus Buat Kak Ceeramon...

Wahhhhhhhhhhhh
1stly nak say thanks to kak CEERAMON… blog dia sangat berguna u tau… entry khusus unutk kakak ye… saya dah lama follow kak Ceera ni.. tapi baru2 ni je rajin terlebih2 nak baca setiap satu entry dan tutorial dia.. hehe dan tau tak saya dapat banyak sangat input daripada dia.. huhuhu…. Best la kak ceera.. hehe
Ni antara tutorial kak ceera yang sangat2 berguna… makasi kak ceera…

Tutorial Bersama Ceera




Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Lagi2 I Nak cakap dan Mengumpat Pasal Tesco.!!

Really blur  to write today...

Haha… last night while I scanning the bar code price for customer, lot things come out… feel wanna shared as soon as possible right here but too tired to switch on my lappy after my work hour last night.. :’(…
7th day in TESCO. I being quite expert to work. Hehehe… years before one of my bloved aunt ask me to not so WORKHOLIC. Haha I didn’t realize that I am that one either.. coz I love to work when my love my job. And Working at TESCO as a cashier… also make me lil bit workaholic coz I love it.. ( macam ulang ayat jew?) ahaha…

Last nite, 1st time I make a “sort” mony when I closed my account/counter. I used the different Id & password by the way. It’s my TL ( dunno oso what it stand for :P) password and ID. And do you know what in my mind.. its him who sorted the money before gave me the extra money. Huh! Saje nak kenakan aku… benci tol! I sorted 43$ its expensive u knoe… and I m surprised coz my 3 days b4 with using my own ID n password, I never make a sort, SO WHAT BOUT LAST NIGHT?!... 

One more, the security in front end… Wearing the black shoes, black long pants, and black t-shirt printed SECURITY, scolded at me…. “ Macam mana awak ni bukak kaunter!?” – just because I let two childs around 2 years bring the kids trolly from my counter. –I can’t see coz I m scanning and beside both the child use the isle the closed counter in front of me.  HUH?!!!

I no give him a look either.. I m MAD u know… it’s wasn’t my fault. I M human, controlled so much things!. It’s His responsibilities… no need to make it by other mistakes… I know that time my face turn into mad face.. but who cares… HATE YOU SECURITY!!!... luckily your friends-your colleague- is a sabahan and being so nice to me… ya.. sabahan with sabahan right. Thanks to Guy of sabahan.

Then last night also I am told that my rest day is on Thursday, so today I need to work. TIREDLAH. 7th day od I m working and I know I must do extra hour.. haha jangan TESCO Tak bayar suda le…..
Hehehe..

Penat plus lapar dah pula. Nak makan dulu la yea….


Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91