Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Monday, November 22, 2010

Tutorial Photoshop 1 - Mengubah Background Image


Hallo readers, hehehe.. ada sorang kawan mta tolong d ajar sal buat edit o using photoshop.. but I try teach him the basic one..

buka Photoshop dan select file dan open file yang ada kehendaki
 
buka daripada mana2 folder yang anda mahukan. buka beberapa gambar

 
gambar diatas adalah contoh ... gambar d sebelah kanan akan saya edit dan akan drag ke gambar di sebelah kiri. ini untuk edit background...
anda boleh resize image jika terlalu besar atau terlalu kecil dengan right klik pada bahagian nama (cth: SAM_1152 @66.7%(rgb)) DI ATAS...
harus di ingat anda perlu seimbangkan background dengan image jika anda mahu meletakkan beberapa image dalam satu background.

Untuk zoom in dan zoom out pula anda boleh lakukan dengan mengubahsuai pada bahagian navigator di sebelah kanan anda.

kemudian anda pilih  tool Eraser di sebelah kiri anda. mula2 anda select Background eraser dan try pada gambar tanpa menjejaskan image yang anda kehendaki( untuk delete background asal sahaja... ) seterusnya anda select pula ERASER TOOL dan mulakan memadam background.
kemudian hasilnya adalah seperti bahagian berpetak2 di atas.
selesaikan delete background sehingga image benar2 bersih daripada baground asalnya tanpa menjejeakan image. ( harus berhati2 ketika memeotong bahagian tepi2 image anda.. pastikan anta tidak merosakkan image anda...-ASPEK ini memang sangat memerlukan kemahiran anda melukis menggunakan mouse)

Jika anda ingin meletakkan pelbagai gambar dalam satu background, sila ulangi langkah ini bagi  semua gambar yg anda kehendaki.


gambar ini pula menunjukkan bahawa anda boleh ubah suaikan saiz Eraser anda mengikut kehendak anda dengan "RIGHT-Click" pada image dan sesuaikan saiz yang anda mahu



Untuk tutorial terakhir ni, anda gunakan tool "MOVE TOLL" ( dibulatkan) untuk memndahkan gambar daripada image asal ke background d sebelah kanan...
jika anda tidak berpuas hati dengan dengan hasilnya anda boleh delete dan perbaiki semula image sebelum meletakkan pada gambar di sebelah kanan. 

Pesanan penting:
1. Jika anda salah membuat "editan" pada sesuatu gmbar, anda boleh remove "editan" yang dah anda buat itu dengan men"delete"nya di bahagian History( sebelah Navigator) . anda perlu right Click dan delete. 
2. anda boleh hasilkan gambar yang sama dengan menggunakan tools CLONE / HEALING, namun ianya kurang cantik tapi tetap berguna jika anda berminat..

Jika anda memiliki cara lain yang lebih mudah, sila informkan saya ok... 
Bahsa pun da tunggang melanggang.. sorry geng...
SELAMAT MENCUBA SEMUANYA

Maaf sekiranya tutorial kurang memusakan. saya cuba yang terbaik untuk anda jadikan panduan.




Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

4 comments:

fromjarn said...

info yg mnarik..
:)
mmm kat mna ye nk bljar lgi??

Wen said...

haloo...
terima kasih.. :)
Nak belajar lagi? hmm saya tak tau pula mana2 tempat yang provide ni.. tapi kalau awak tanya saya, saya belajar sendiri.. memang takde sesapa tolong.. huhuhu

LennMommaChubby said...

Uinaa... xpert suda adik aku guna photoshop.. ^^

Wen said...

itu yg lama dulu la kak.. belum improve lagi kemahiran sa ni huuuhu

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91