Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Monday, October 3, 2011

HIdup Di KL


Hi all...
Entry ada juga malam ni sebab aku escape meeting hahaha... bukan la ba.. tapi I’m not feeling well ba.. rasa demam yang pelik. Rasa panas dan sejuk pada masa yang sama... huhu memang la sudah kena penyakit ni macam huhuhu...
Tadi Nampak status kawan kat FB cenggini “I can't imagine myself begging for food and money on the street”.
Aku teringat terus situasi yang aku Nampak few weeks before. Aku sedang berjalan menikmati “keindahan” kota kuala lumpur d bukit bintang. Tem aku nak masuk ke Plaza Sungei Wang, aku Nampak dua orang abang polis x hensem. Diorang (mereka) sedang berjalan2 dan meronda2 kat depan PLAZA tu... aku mengikut dari belakang sebab aku memang tergerak nak ‘Observe’ apa yang abang polis tu buat.
Sampai kat satu part aku Nampak diorang berhenti. Aku berhenti tak jauh dari mereka dan pura2 membelek2 beg2 yang ada.
Abang Polis: As... ( greating for Islamic). Mak cik ni orang mana?
Mak Cik: Wa...(replying the greating) mak cik orang Myanmar Enchek.
Abang Polis: Ooo... ni anak ke mak cik?
Mak Cik: A’ah anak mak cik.
Abang Polis: Dah lama dah duk Malaysia?
Mak Cik: Dah lama dah, sebelum anak mak cik yang tu lahir...
Aku alih pandangan kepada anak yang di maksudkan dan aku melihat seorang kanak-kanak dalam lingkungan umur 5 tahun. Ooo Tuhan dalam hati aku terdetik kasihan. Melihat pada sang anak pakaian compang camping. Kain tak berbasuh. Spontan aku terfikir tempat tidur mereka... makan minum... dan aku mendengar sedikit lagi...
Abang Polis: Suami mak cik mana?
Mak cik: Suami dah pergi jauh la enchek... sudah tak mau saya dah...
 Sebak terasa... kesian dengan mak cik tu... ditinggal dengan anak baru dalam umur 3 atau  4 bulan. Bagaimana nanti nasib anak-anak itu? Si ibu pula sudah kurus. Tidak makan berhari2 mungkin. Aku tengok si abang polis pun sebak juga tengok keadaan mak cik tu. Sayang sekali tak da apa-apa yang saya dapat lakukan. Menghulur sedikit mungkin membantu mereka untuk hari itu. Abang polis berdua juga menghulur pada Mak cik dan mereka pun berlalu. Aku juga berlalu. Kasihan melihat si anak kecil masih lagi di gendong. Bahkan masih menyusu dengan ibunya. Kesian...
~ kadang2 ramai juga orang mengemis yang saya jumpa tapi jarang sekali dengan situasi macam tu. Hanya doa untuk mereka~





Aku Tulis, Aku Kongsi, Aku Cerita

5 comments:

NasZ said...

saya minta maaf, saya baca entry ni buat air mata saya bergenang. kesiannya pada dorang. tp apa yang saya mampu buat?

MOHD NASER.com

NasZ said...

saya dah follow awak ye? tq.

Wen said...

thanks nasz.... saya pun sebak... kalau nilai kemanusiaan kita tinggi, pasti kita terasa dengan apa yg mereka alami...

Haryati Molly @ Tunung said...

hi Wen..
Me too feel sad when I saw this kind of situation.. I feel sad for them especially the kids/baby.. Here in Kl lots of people prejudice with them and ignore them but I couldn't that every time I stumble upon them, I will gave them some money..

Wen said...

Sis Tunung: yearp.. but i admitted it, sometimes i hate to see ppl who begging like they can do any effort. but i am crying for this poor women...

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91