Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Saturday, December 3, 2011

Branded? Apa yang Branded?


Nak Tanya...

Kalau ko lah kan, ko beli barang tu, tengok apa dulu?

Harganya kah? Saiznya Kah? Warna? Ingredient? Bentuk? Made in? Kualiti? Kuantiti? Brand? Hmmmm
Orang cakap aku ni Branded. High Test. Susah mau sara

Kesian orang yang besama dengan aku.  Mesti susah nak di fahami. (BF aku la tu – kesian kau kan DU?).

ERKSSSS.... halooo.. please okay...
Mak aku pun tak bising. Mami aku pun diam. Aku punye adik2 yg dah kerja pun tak kata apa.
Ada juga yang nak sibuk2. HUH.

Ahe aku tak ckp aku tak boleh kena tegur. Boleh... tapi geram ba dengar omongan ito...

Ok, aku kalau beli barang, 

1st: Skang ni aku akan tengok  ialah Ingredient. Kalau ada SLS dan sekutu-Paraben (i.e methylparaben), kompom aku tolak tepi walaupun aku suka dan da lama pakai.

2nd:  Price & Quality.  Kalau the quality is worth as its price, aku tak kisah dan cukup sekadar memadai harganya. Maksudnya kalau aku masih mampu milikinya. Aku akan beli sebab untuk kegunaan aku juga.

3rd: Sesuai.  Aku akan gunakannya selalu, berguna untuk aku. Kalau dua ciri ni ok dan fix untuk aku. Aku ambik.

 4th: Tahan Lama. Maksudnya kualiti bagus la kan? Bukan skadar ckp je kan? (i.e bra Avon dan kasut brand BATA. Mahal beb tapi tahan bertahun2. Ko tak nak ke?)

Aku bukan tak penah beli yg murah2 (murah smpai tak percaya) tapi kan tak berbaloi la... cepat rosak pastu beli lagi... benda yg sama, dan rosak lagi... kan sama juga kalau beli yang mahal terus. Grrrr.....

He he... aku bukan apa... just... Kongsi...aku baru tukar syampu Ke HIMALAYA. Best pula. Murah je pun RM11 untuk 200ml. Lebih kurang dengan DOVE tu. Tapi Dove ada Paraben. Haha. 

p/s: branded ka high test ka... aku rasa itu berbaloi untuk kehidupan aku yang aku hargai ini. hehe...


Yang Penting HATI Bah.

15 comments:

dill said...

saye tak tgk brand sangat. harga mesti berpatutan. cume skarang ni boleh beli ape yang saye nak. mase blaja dulu tak dapat. ape2 pun, masih berhati2 sblm membeli :)

hasil penat lelah kerja saye :)

dill.

apik pehe said...

hehehe..kalo apik..tak kisah mane2..asalkan senang di hati..tapi kalau nak beli barang tu dah pikir banyak kali,kompem2 la kena tolak terus..

jaa64 said...

betul2....nak beli barang tu kena la pandai pilih kan, bak kata orang alah membeli menang memakai xD

dhiera said...

cayalah~ sekarang wen dah bertukar kepada kipas susah mati himayala. woot woot!

Wen said...

@dill aku pun gitu juga dill.. mami aku pun tegur juga la kalau dah melampau tapi kan stakat ni dia ckp... kalau beli murah buat apa kalu tak berbaloi.

Wen said...

@dill aku pun gitu juga dill.. mami aku pun tegur juga la kalau dah melampau tapi kan stakat ni dia ckp... kalau beli murah buat apa kalu tak berbaloi.

Wen said...

@apik pehe he he aku suka servay dulu apik... aku caya org yg bijak macm aku ni mesti servay dulu kan? hehe

Wen said...

@jaa64 haaa ni aku suka.. betul kena bijak membeli.. hehe

Wen said...

@dhiera ha ha ha.. apa laaa.... but its really good laaa dhiera.. wen suka hehe

HyatiMolly @ Tunung said...

Mandak, the himalaya shampooo ok ka? mau try juga daa ni sbb from what I heard it's quite a good product.. Well, branded or not the most important thing is it's ur money ba mandak, so just paduli sama org itu ba...hahaha

P/S: kalau ko klil my lnk, ada ka keluar malware alert. I ask because one of my reader said so...

Wen said...

@HyatiMolly @ Tunung HEEE kak.. shampoo ni? eam.. mcm sia rasa mau buat entry tapi nnt melampau pula bilang c DHiera. haha...

This shampoo is really good kak... memang sangat puas hati. sy beli yg untuk protein rambut. ok o. mcm rambut sa ni nampak kembali bermaya.. wahahahahaha... rosak sudah my hair baa

tapi lain sikit la sebab buih dia kurang sikit dari shampoo yg sia penah guna before... haha... mungkin sebab teda SLS kan.

memang okay product ni bg sia. stakat ni guna pencuci muka dan syampu la. ada duit nnt sia tukar semua ke Himalaya haha....

Dhiera: Kau diam haha

Cik Bib said...

HAHAHA...wen, aku pakai syampu jiran je weh. kalau brand dia pakai. brand la aku pakai. sedihkan kisah aku ni?HAHAHA....

weh, sapa ngata ko ni ? tapik ko kan tokey balak kat sabah nun. yg dorang susah kenapa? bak sini 5000USD wen, aku nak beli beg LV. wakakakakaka....

Wen said...

@Cik Bib ni ape kena budak sekor ni? hidung duitan btol la hahhaha.. LOL ko ni Bib... Yang tokey balak tu Bapak Aku punya Bapak punya mentua punya moyang... hah.. Aku? tarakkkkk... hahaha

adelah kata aku ni. tak penah pun jumpa aku. juz dalam fb je boleh ckp mcm tu kat aku.. ha ha

Sedih ke? tak la aku rasa kisah kau ni mcam kisah mr. bean ade laaa ko tengok tak mr bean tu? haha... cepat balik p tengok kejap. haha

~SaL IjOu~ said...

duit kita..usah pedulikan mereka..~ =)

Wen said...

@~SaL IjOu~ tau tak peee ehehe

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91