Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Tuesday, January 15, 2013

Job Haunted Story.

Ternyata mencari kerja bukan sesuatu yang mudah. Memang tepat seperti yang dikatakan oleh Sis Just. Cari kerja nampak mudah tapi sebenarnya sangat sukar.  Yeap… kat KL memang berlambak kerja kosong. Jalan sikit memang nampak Vacancy/jawatankosong/_ _ _ wanted. 

Tapi tak semuanya berkenan di hati. Lebih banyak yang tak berkenan sebenarnya.  Orang kata jangan memilih kerja, yeap sebelum mengalaminya sendiri, aku pun memang selalu cakap macam tue dengan orang lain. Tapi bila dah sendiri mengalami, payah memang terasa.


Job Application yang di hantar mencecah ribu kot termasuk online application sejak enam bulan lepas. Dapat interview invitation daripada 4 buah tadika, 1 HR Executive, 1 Branch Manager, 1 Admin Assistant, dan 1 Customer Service. 

Aku sempat stress sekejap bila fikir pasal kerja ni. Asyik berfikir je kerja. Syukur ada mumy yang bagi nasihat dan sentiasa memberi semangat. Kalau tak, alamatnya semua perasaan geram akan dilepaskan pada tunang seorang. Syukur juga tidak melakukannya. Apa tidak stress, banyak hal nak kena urus. Dalam tahun ni perlu kumpulkan sebanyak mungkin duit untuk beberapa perkara paling penting dalam hidup dan salah satunya adalah majlis konvokesyen pada bulan September nanti. Ada juga plan nak buat Master sambil study ke hold dulu ni? Sampai kadang-kadang tak ada focus.

OK, FOKUS, balik pada Kerja. 

Percaya atau tidak dalam banyak-banyak interview invitation tu, aku cuma p attend satu je. Tu pun sebab tu je yang paling dekat, plus aku kena sound sikit dengan Human Resource Manager. 
It’s happen when I am about to turn up this invitation, she quickly said to me, 

You ya, should not and can’t turn me like this. I am the employer and you are my employee. Whatever is your problem, I am sure if u really want to come and looking for a JOB, you will settle it, so are you wanna come or no?” 

Dan aku pun terkedu dan automaticly aku cakap, 

Yes. I will come ya. And if you could sms/email or what so ever to let me know the details about the invitation?”

“Ya, of course I had your email and I will send the details through your email. Please do check ya.”

So aku persiapkan diri untuk menghadiri temuduga yang dimaksudkan daripada siapa? As what? Nanti aku ceritakan lagi k…



Yang Penting HATI Bah.

6 comments:

Just said...

kira cpt sdh ko dpt keja tu wen. :)

Wyne Mouren said...

Interesting juga conversation ko sama HR Manager tu ah. Haha!

krole said...

oklah bah tu wen..cuba saja...jgn putus asa ya. hati mau kuat~

Wenwink Kidu.Duki said...

@Wyne Mouren kan... hahaha panjang bah tu dia cakap tp sa malu kasi tulis semua hahahaha

Wenwink Kidu.Duki said...

@krole hehe hati memng mau kena kuat krole. hehehe tq yaaa

Tukang Karut said...

xpe bah... memang macam tu... sabar dan teruskan mencari...

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91