Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Thursday, January 17, 2013

Job Haunted Story 3




Panjang lebar penerangan yang aku dengar daripada mereka berdua. Sempat lagi HR tu buat free behavioral consultant dengan aku (based on my answer in the form I mention in Job Haunted Story 2.)

Hampir sejam aku diberi penerangan, (dalam hati aku hairan dan penuh tandatanya, kenapa interview ini lain dari yang lain?) kemudian mereka masuk soal gaji. Aku letak degree standard la kan. Hahaha (tamak haloba tak aku?)

Aku cuba je letak gaji degree standard … sebab masa aku isi form tu, dalam hati aku tak nak sangat kerja kalau setakat front desk. Haha.Jahatkan aku. Ye, aku pilih kerja! Tapi bila dah dapat Job description tu.. OMG, I want this job! :P padan muka aku, hati sudah gundah gulana. Hahaha. 

Then they surprised me… you know. They asked me to decrease it a little bit since they will give basic, allowance, incentive and over time payment. So I just agree. Oh come on babe, don’t  you wanna work for something (job) that you like with a good salary in a big company and the truth is, you deserve less since you studied in a different field? Oh, sekarang nampak sangat dengan jelas ketamakan aku. haha. 

The boss ada tanya aku, kenapa aku tak mau kerja cikgu? Aku terus blur. Tak ada idea aku nak jawab. Tiba-tiba speaking pun tersasul-sasul. 

“Coz of the salary. If it is not from the government, I’ll get less than 1k.” 

Vengong tak jawapan aku? Yup, itu betul… tapi tidakkah itu menampakkan aku ni mata $$$$? Oh tidakkk… Terlajak perahu… (sambung sendiri).

Selepas tu kami sempat bergurau senda sikit pasal masalah yang mungkin akan saya hadapi semasa bertugas. Masa ni aku ingat aku dah dapat kerja ni… tapi siapa tahu I had another surprise…  apa? Nak sambung kemudian? Hahaha…   xperlulah kot… kita habiskan pada siri ini.

HR tu bagi tahu aku bahawa for them, sudah okay. Cuma aku kata putusnya harus jumpa dengan Company CEO. CEO akan tiba dari Singapore selepas lunch so, aku kena datang smeula dalam pukul 2.30pm for second interview. Kemudian HR tu bagi aku sedikit tips jawab soalan Vengong kat atas tu. Haha.percaya tidak? Aku google cari jawapan untuk soalan “why do you change your career”.
 
For the second interview, aku datang awal 15 minit, tapi aku masih tunggu sehingga 30 minit.  CEO datang agak lewat so interview pun agak lewat lah. Aku nampak kepenatan di wajah sang CEO. Simple je 2nd interview. Done in 15 minutes. Tepat jam 3.00pm aku keluar dari office. Selain soalan vengong kat atas tu, CEO Tanya aku soalan aplikasi (jika aku bertugas dan ada masalah) dan apa yang akan aku lakukan. Aku jawab macam jawab exam, HENTAM. Haha. Mr CEO suka belek sijil-sijil aku. Tanya pasal degree aku, Tanya pasal keperibadian dan achievement aku. Aku lebih selesa pada 2nd interview ni. And the last thing, Mr. CEO kata, 

“Okay, Ms. Winda, coz I haven’t see and finish to interview the other candidates, then we will call you in a week if you are selected” 

Aku terkedu. Senyuman aku sedikit longgar namun aku paksakan juga dan aku bersalaman dengan CEO.

“Okay sir, thank you very much sir”

So that’s all…

THE END…






Yang Penting HATI Bah.

4 comments:

Jue said...

Huhu...ada 3rd interview lagi lah kan...

Len Inouie said...

Harap2 dapat.
Amin!

krole said...

nda apa bah tu wen...kalo ada rezeki dpt jgk ko tu..sabar jak ya~

Tukang Karut said...

so? dapatkah?

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91