Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Monday, February 13, 2012

Perlu Tak Bedah Muka a.k.a Plastic Surgery?


“Moi aa... Ni bu shi hua ren ma?”
“Bu shi”
“Shi ma?”
“Shi de, wo shi sabah ren”
“haiyaa... shi ma? Nii ke yi jiang hua yi oo”
“ eam.. ya...”  
“Ni bu shi hua ren ma? Ni hen mei li o”
 “ Xie-xie, shi... wo bu shi hua ren... wo shi kadazandusun ma”
Ni mama he papa bu shi hua ren”
 “no. Ta shi pure kadazan ma” 
“ni shi kadazan la?”
“tui de”
.....................
Semenjak tiga tahun lepas....
Sejak aku memijak bumi  Semenanjung ni...
Aku sudah lali dengan Are U Chinese? Atau lebih teruk orang terus communicate in mandarin atau kantonis dengan aku. Dua slang ni aku okey lagi maksudnye sikit sikit boleh faham...

Tapi paling pening bila jumpa Hokkien slang. Satu apa pun aku tak faham. Haha...
Lepas tu aku di sangka Myanmar oleh myanmarian tourist, then sometimes bangla pon boleh tersalah (sekali), Then pernah juga di sangka Pilipino, Hairan... indon tak pernah pula.. (well aku tipu haha) dan sesekali turun KL berpeluang disangka orang Thailand...
Tapi paling sandi dan terbaru... 

...in the bus from ipoh... “Moi, u Vietnam ka?” WHAT? VIETNAM??!!!! Macam nak je aku jerit masa tu. Hahaha... tapi aku tersenyum je sebab yelah takkan nak marah... so aku jawab je la... bukan, aku orang Malaysia... sambil senyum.

p/s: apa ulasan korang? Patut tak aku bedah muka jadi more Malaysian? hihi


Yang Penting HATI Bah.

9 comments:

missSenget said...

wen..

universal gila muka ko..

mcam2 pn bole..sesuai jadi agen CIA ni..


=P

Just said...

kalau sia kena tnya dlm mandarin or kantonis kan, trus sia ckp.. "sorry not chinese"... malas sia balas dlm cina jg.. makin bnyk soal jwb.. bikin malas mau layan..

dhiera said...

hahaha... universal wen ni~ bangga la... hehehe.

wen, FB kite: nadhirahtul nasuha zainudin. hehe

Wen said...

@missSenget woi beb, aku memang nak sangat keja dengan diorang tu tapi diorang kata ari tu, aku ni comel sangat dan tak cukup tinggi. hahha

Wen said...

@Just kadang2 lucu ba sis. kan bgtau bukan cina tapi sa jawab in mandarin. miahaha keliru la mak sik tuuu

Wen said...

@dhiera hahaha nak bangga apenye dhiera. kekadang pelik... kenapa banyak sangat boleh tafsir dengan muak aku ni?

Cik Bib said...

ok la tu wen...muka ko ada mixed.
sama macam aku. aku muka cam pan-asia siket. ko tak perasan ke? muahahaha..

Len Inouie said...

@missSenget

Hahaha... agen CIA yg xleh blah tu. Hebat gile.Ko try tgk muka aku. Ada muka agen CIA x? hahah.. aku cakap aku latino pun ada org percaya. Org tu bodo ke ape percaya aku latin?
O_O!

Len Inouie said...

Wen..kalau muka pun suda bikin confuse. Ko cuba tukar slang BI bila ko speaking. mesti org lagi bingung. Kdg2 sa sngaja kasi bunyi mcm british ckit org pening kepala.
Hahaha..

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91