Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Monday, December 6, 2010

TESCO happening, TESCO Geram.TESCO Jahat. TESCO Best. TESCO Sedih dan TESCO TESCO TESCO TESCO :P

Hari ni masuk hari ke-5 la sy keja kat TESCO… Macam Mana dapat keja? Well pegi interview la.. hehe actually nak buat entry untuk tu “ DPT KEJA KAT TESCO” tapi malas pla. Lagipun dah takde tenet sebelum ni…
Saya keja start kol 6pm – 11/12pm. Sometimes sampai kul 1. Tempat tu xleh nak mention. Hehehe

1st day kat Tesco is on 2nd Dec. 2010… kena jadik bag Packer that time…tolong kak Mizah. Tapi penatnya bukan main sebab petang tu ramai sangat customer.  Sorang customer sampai  dua troli nak bayar.. eh lupa nak mention korang department aku… aku cashier… hari tu hari khamis dan sepatutnya tutup kul 11pm tapi customer macam tak nak kuar je daripada Mall… hahhaha yelah baru Gaji kan? Nak spend duit la tu….Jelez juga… at lat saya balik kul 11.30 pm. Orang baru semuanya susah… semuanya memenatkan. Balik rumah je rasa macam nak pengsan. Terus tertidur tanpa mandai.. WAHAHAHHAHA juz sanggup basuh muka jew… tu pun hampi2 tak nak… hehehe…. Sudahnye esok die sang jerawat tanpa segan silu tumbuh sebanyak 5 biji kat muka.. Na ambik kau kata dia rasanye la. Sapa suruh pemalas sgt….

2nd day kat Tesco, I jumpa Mr. Mano The HR manager, give him my Passport I/C and sesuatu berlaku sebelum tu.. haha Guess What? Saya sesat beb.. Hehe tau la Tesco Ni kan Besar. 2nd day tu saya pergi sorang. Confident sangat kan.. huhuhu…. Dengan selamba saya masuk lift tapi tak tau nak pegi mana.. huhu last2 saya sesat dalam lift tu….malu pun ada. Huhu… hahahha….dan 2nd day tu saya di hantar @ diarahkan oleh Abang Sharil a.k.a Cashier Department Manager  kat Tesco Cawangan ********* ni untuk belajar dengan Kak Norida/Kak Nor/Kak Ida. ( dia ckp dia suka kena panggil Kak NUr) so I panggil dia kak Nur… hehe….Bila Kak Nur rest, saya belajar pula dengan kak Ratha.. haaaa yang ni Is an Indian. But nice… biasalah orang india tegas die lain sket… Nampak macam kasar walaupun die baik actually… Kak ratha ajar saya mcam2…. Nasib bek otak ku baru pas exam, masih fresh after keluarjkan suma yang ada dalam otak ni.. ehhe… kak Ratha bagi saya can untuk try scan barang… Few hours after that baru saya tau yang Kak Ratha ni sorang atasan Cashier kat TESCO.. hahahaha lucky you tau… hehe

3rd day, hmm waktu bersenang lenang da habis!!! That day, Syahril cuti 5 hari… L. Orang yang ganti dia pula scary gile beb..  Pregnant tapi muka tu stress nak mampus… takut aku tengok. Macam nak makan orang. Xpadan dengan pregnant dia. Dia hantar saya belajar dengan sorang akak ( pun garang nak mampos tapi ok than her-BAD Female -:P ) jap lagi korg tau kenapa saya bagi dia title tu….
Yang ni korang tau tak selepas 5 minit dia hantar saya dengan seseorang, dia kemudian panggil saya. Nak suruh bukak kaunter baru… huuuu bad people.. dia panggil dah la rude sangat2… dia pegi customer service tu, bukak pintu sampai tertanggal pintu kecil tu… ala korang faham2 je la situasi /keadaan customer service tesco… Memang kurang a*** betul mama mengandung ni.. nak cakap budak tak padan dengan perut dia pla…. Dia buatkan ID kat computer sambil hentak2 keyboard tu mcam keybod MESIN TAIP LAMA tu… huhu kuat tak bunyinye? Cuba korang wat kat Keyboard lappy Korang…hahaha….
Dah siap ID tu dia suh bagi duit Flot ( duit tukar untuk cashier bukak kaunter-aku tau sebab kak Nur yang bagitau dengan kak Ratha semalm) aku terpinga-pinga nak gi kaunter mana… dia suh sya bukak kaunter 32… mak aiiii dahlah sebelah tu org baru gak… Part timer gak, kaunter kami lak jauh daripada senior2 yang lain. Xke susah tu nak minta tolong… memang menyusakan orangggggg….
Hah kan da panjang berjela… xtau korang baca atau tak entry aku ni sampai abis… huhu 5 hari beb tak update memang la panjang gile aku nak tulis. Hehehe
Aku bukak juga kaunter tu. Mula2 nervous la juga coz no body watching me… no mentor you…tapi lama2… selepas 2-3jam macam tu aku dah mula stabil.. emosi dah surut….

4th day semalam la tu.. huhu masuk2 je KAK Dayah panggil suh jaga kaunter 12. Hhehe best sebab tengah2… :P . Tesco ni procedure dia jangan bagi orang beratur ramai2… hehehe…. Tu pasal dia bukan kaunter cashier banyak2… 40 kaunter tak silap….  Smlm best la. Bukak je kaunter tak sempat nak borak, orang berduyun datang nak bayar.. hehehe… :P

Well malam ni tak tahu lagi la… 

Seronok bekerja dengan TESCO, boleh jumpa ramai orang . But kat area ni ramai Chinese people la.. so u all faham la kalau I mention Chinese.. jangankan 10 sen, 5 sen, 1 sen pun dia berkira… cerewet sangat2…. Tapi kenalah ikut jeee kan.. sabar kau hati.. keja ni biar dengan ikhlas dan tenang…. Xpayah nak marah2 ok? Hehehhe… ok la. Nak bersiap keja. Masuk kul 6. Baju belum iron lgi…. Mandi apatah lagi hahahha



Ketika waktu berjalan, masa memberiku ruang berkarya.

2 comments:

Chuckie Cotton said...

Eh syoknya kerja dekat Tesco,
How much they pay for cashier, I feel like going there for part time for more money.

Join Exabytes Angel Program now and get RM50 bonus upon sign up.
http://exabytes.com.my/partners/angel/

Wen said...

Hi chukie cotton.

for part time, they pay 4$ per hour...
but they limit ur hrs to 33 hrs a week.

haha quite interesting actually... and i enjoy it... TESCO always approve the part timer to work with them...

U can try apply...

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91