Geng Panda Slim

About Me

My Photo
A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Wednesday, July 8, 2009



Hallo Everyone,

Huhu sem dua da start da sekarang ni. Hihi many things happen walupun baru je start kuliah. Banyak perkara saya uruskan. Cuti sem lalu, betul2 bersyukur pada Tuhan Coz dengan pertolongan dan rhema daripadaNya saya mampu kuat setelah apa yang saya hadapi. Jauh daripada itu saya mengingat keadaan diri yang begitu lemah dan memperoleh pertolongan. Betapa besar kasih tuhan untuk saya. Saya amat bersyukur.

Saudara, ingat la bahawa sejauh mana pun kita melangkah kita tidak dapat
lari daripada pengalaman kasih dan godaan dosa. Mungkin kita akan sering jatuh selepas kita bertaubat. Kita akan merasakan semakin jauh daripad Tuhan bila kita semakin menyedari bahawa segalas esuatu itu hanya ‘boleh’ dengan nama Tuhan. Someone ever told me, doa tiap hari but a few second after that dia mengaku dengan saya, yang dia juga demikian. Jarang berdoa.

Mungkin anda seperti saya juga, kenapa aku jadi macam ni. Anda hilang arah tujuan bila merasakan diri terlalu berdosa. Saya kekadang berasa sangat malu apabila menyedari diri saya amat berdosa dengan Tuhan saya. Mangingat begiu banyak dosa yang saya lakukan. Saya juga punya keinginan untuk melayani seperti orang lain. Seperti yang pernah saya katakana sebelum ini. Saya juga sangat merindui setiap perlakuan yang menjadi terang bagi orang lain. Malahan saya akui kekadang begitu sukar hidup ini tanpa kasih Allah yang agape. Saya sering merasa tertekan bila saya mengenag dosa dan perbuatan salah yang menyakiti dan mungkin menyinggung perasaan orang lain. Bagaimana ya mahu menjadi seorang hamba Tuhan yang pior? How do I can be HIS servant as HE ask me to be? I am weak.

Iblis di mana2 sering membuat manusia lemah. Tanpa sedar kita telah melakukan sesuatu yang salah. Yes, saya juga tertanya bagaimana saya bias kuat menghadapi setiap keinginan daging yang ada dalm diri saya ketika ini. Dimana kehidupan saya dikelilingi dengan pelbagai karenah manusia yang bukan sahaja berbeza asal usul, tapi juga kepercayaan. Saya sering lemah bila saya diperlekehkan. Saya jarang sekali mendiamkan diri bila seseorang mencemuh saya. Atau lebih tepat saya sebenarnya tak tahu haru bagaimana.

Baru-baru ni, cuti semester, saya berkongsi dengan mumy tentang banyak hal yang berlaku dalam hidup saya. Dan saya menjadi upset bila mumy banyak berkata sesuatu yang bertentangan dengan keinginan hati saya sendiri. Huh!! Tapi saya tak sedar yang saya dah lukakan hati mumy. Saya juga bingung dengan family prob yang melanda keluarga tercinta. Tapi apa yang mampu saya lakukan sebagai seorang anak selain melihat dan memerhati setiap perubahan kemudian menerima apa sahaja keputusan dan berdoa jangan berlaku perkara yang lebih buruk. Semoga saja semuanya baik2 saja di kag sana.

Semoga saja Tuhan melihat apa yang saya lakukan. Besides, nak ucapakan terima kasih buat kawan2 sekursus d UPSI yang berminat terhadap blog ini. Walaupun still org baru tapi saya janji akan improve setiap apa yang saya insert dalm blog ni untuk kepuasan hati para pembaca terutamanya mereka yang bernasib sama seperti saya. Tuhan memberkati kalian.

And ini sedikit catatan sepanjang saya bercuti.. hihihi

27 May 2009

Shalom everyone…
Saya sekarang ada dekat kampung halaman. Dah lama sangat dah tak balik dekat sini. Memang rindula dekat kampung. Bila balik sini, saya teringatkan waktu kecil saya yang penuh dengan cerita. Sangat menyakitkan segala kenangan yang ada dalam kampung ni. Semuanya pahit. Semuanya menyakitkan..

Semalam saya balik. Jumpa my mummy and my cousin. Rindu sangat dengan mereka. Dan kerana mereka juga saya balik kampung. Saya sebelum ni pernah terfikir... kenapa ya perjalanan hidup saya macam nie? Rasa macam hidup saya nie selalu dipersendakan..Ramai org berkata pasti Tuhan ada Tujuannya.
Ahad lalu saya ke Church SIB Muhibah, Ranau, Sabah. Pastor yang membuat sharing firman Tuhan pada ahad tersebut ialah Pastor Sintoh. Beliau telah mengambil ayat Alkitab daripada Lukas 15:11-32. Dengan tema BAPA YANG PENUH KASIH, beliau menyampaikan khutbah beliau pagi itu. Saya memang lapar akan kebenaran firman Tuhan pada masa tersebut rasa tidak dapat dikenyangkan. Saya agak kecewa. Dan saya mulai rindukan SIB Likas... saya sangat merindui gereja ini.


28 May 2009

BERTERUS TERANG

Setiap manusia ada masanya sangat sukar untuk berterus terang. Pernahkan anda berada dalam keadaan seperti ini? I’ve facing the way in so many times.. saya sering tersepit.. seringkali sya tak dapat berterus-terang dalam banyak perkara. Saya tidak bermaksud untuk berbohong. Cuma saya sering tersepit dalam membuat keputusan. Especially when it’s really hurt for other when I tell it.

Saya berhadapan dengan pelbagai situasi dalam perkara ini. Saya melihat terlalu banyak contoh di hadapan saya yang begitu sukar untuk berterus-terang. Saya kadang-kadang terfikir juga.. adakah ini yang terbaik dalam kehidupan saya.


31 May 2009

Shallom semua…

Hari ini hari ahad. Saya bersemangat sangat nak ke church. Saya dah lama sangat dah tak dating gereja dekat kampong nie. Teringin sangat nak tengok apa perkembangan terbaru they all yang ada dekat kampung ni. Hehe.. mesti they all dah sangat berubah dah sekarang. Saya tak tahu apa yang akan berlaku sekejap lagi tapi saya sangat excited nak dating church. 1st mestila sebab rindukan firman Tuhan. 2nd tu sebab saya memang teringin sangat nak jumpa kawan2 yang ada dekat kampong. Miskipun saya ni tak la seperamah mana dalam kampong. Tapi saya amat merindukan pelayanan saya dekat SIB Likas dulu. Terasa amat merindui pekerjaan itu.
Sometimes pernah jua saya terfikir, alangkah baiknya kalau dapat kembalikan masa tersebut dan saya terus bekerja di SIB Likas. Saya amat merindui suasana SIB Likas semasa kebaktian. Untuk kedua-dua sessi. Rindu dengan pasukan band PMM, Pasukan-pasukan pelayanan, komuniti-komuniti pelayanan dan persekutuan-persekutuan yang diadakan…memang suasana yang amat saya rindukan kala ini.

Walau apa pun tak bermaksud saya tak menghargai apa yang ada di kampung sendiri. Cuma saya maat merindukan sahaja. Entah apa akan berlaku selepas ini. Saya kehilangan idea sebelum ini. Sa kosong sahaja. Namun sejak akhir-akhir ini saya semakin bahagia dengan apa yang berlaku. Semakin hari saya semakin sedar bahawa janji Tuhan itu pasti akan tiba juga.

Bila ingat-ingat semula, saya masih ada 3 tahun setengah untuk completekan pengajian saya dekat UPSI sana. Apa yanga kan berlaku dalam tempoh masa ini ye? Rasa macam masa ni terlalu panjang pula. Saya betul-betul dah tak sabar nak tamatkan pengajian ini. Parents dan family saya amat perlukan saya. Saya perlu utamakan mereka dahulu buat masa nie.

When I looking back and see them live hard. I become sad. Mummy, daddy, sister, brother, mamma, and my papa… their live make me sad. They need me either I can’t do anything that can help. I am sad when I saw them back from farm and looking so tired and see them do all that’s until they become so skinny. Especially my mummy… I feel cry see her hand look like a wood with her dark brown skin she still smile at me and said. Continue your study. I really sad.

Each day I feel tired thinking about all of that. But after all that done, I grateful to God because HE always make me realize that all this is in HIS plan in my life. Thanks God. I have to go to church.

0 comments:

Post a Comment

Bace dah, Gelak dah, Nangeh da? Hmm KOMEN LEEE.. :P

Popular Posts

 
blog ini diedit oleh fiezah91